318
Διαδήλωση Τούρκων κατά της δικαστικής απόφασης εις βάρος του Οσμάν Καβάλα, το 2022 | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Πάντα καβάλα στο άτι τού αυταρχισμού ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 10:15
Διαδήλωση Τούρκων κατά της δικαστικής απόφασης εις βάρος του Οσμάν Καβάλα, το 2022
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Πάντα καβάλα στο άτι τού αυταρχισμού ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 10:15

Το μέγεθος του χάσματος που δημιουργείται μεταξύ της Τουρκίας και των Δυτικών δημοκρατιών γίνεται σαφές από τον εκνευρισμό με τον οποίο η Αγκυρα υποδέχθηκε την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να απονείμει το Βραβείο «Βάτσλαβ Χάβελ» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Οσμάν Καβάλα, τον τούρκο Κροίσο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την –κατά το κατηγορητήριο– χρηματοδότηση του «Κινήματος Γκεζί» το 2013. Αρθρο γνώμης της Corriere della Sera (Μόνικα Ρίτσι Σαρτζεντίνι) αφιερώθηκε στο θέμα.

«Είναι μια απαράδεκτη απόφαση» διαβάζουμε σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε η Σαρτζεντίνι, «η οποία βλάπτει τη φήμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης» επειδή επιβραβεύει «όσους έχουν υποστεί οριστική καταδίκη από το δικαστικό σώμα στη χώρα μας».

Αυτό που ξεχνάει να πει η τουρκική κυβέρνηση, σημείωσε η αρθρογράφος, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τα προηγούμενα χρόνια είχε καθορίσει με δύο αποφάσεις του ότι ο Καβάλα πρέπει να αποφυλακιστεί. Και, αντιμέτωπο με την τουρκική άρνηση, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ξεκινήσει διαδικασία κατά της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην απομάκρυνσή της από τον διεθνή οργανισμό.

Την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λοιδόρησε άλλη απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, η οποία αφορούσε την καταδίκη ενός άνδρα κατηγορουμένου για τρομοκρατία [σ.σ.: για ‘‘γκιουλενισμό’’] με βάση την απλή χρήση των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock. Σε αυτό το κλίμα έρχεται και η σκληρή κριτική του «σουλτάνου», όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, «η οποία μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα της εδώ και 40 χρόνια».

Την περασμένη Δευτέρα, στην τελετή απονομής του βραβείου στο Στρασβούργο, ο Καβάλα εκπροσωπήθηκε από τη σύζυγό του Αϊσέ Μπουργκά και μέσω αυτής κοινοποίησε επιστολή του που μοιάζει σχεδόν με προφητεία: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα γίνει και πάλι γνήσια δημοκρατία, όπου το κράτος δικαίου θα γίνεται σεβαστό. Και αυτό όχι στο πολύ μακρινό μέλλον». Αφιέρωσε, δε, το βραβείο του «στους κρατουμένους στις φυλακές συμπολίτες του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...