642
|

Σκοτώστε τον αγγελιοφόρο

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 18 Μαρτίου 2013, 00:54

Σκοτώστε τον αγγελιοφόρο

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 18 Μαρτίου 2013, 00:54

Κλικάρισα αμέσως, όταν είδα αυτή την παραπομπή σε δηλώσεις του Χριστόφορου Πισσαρίδη χθες το απόγευμα, στις ιστοσελίδες του “Φιλελεύθερου” της Κύπρου. Όχι γιατί είμαι θαυμαστής του, ούτε για το Νόμπελ που έχει στο βιογραφικό του. Κυρίως, επειδή είναι άνθρωπος με άποψη και την εκφράζει ανοιχτά, εδώ και πολύ καιρό, για την οικονομική κρίση της Ευρώπης και τις συνταγές εξόδου. Ο Πισσαρίδης δεν είναι από εκείνους που επικρότησαν τις ιδέες της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Αντίθετα, προέβαλε -συχνότατα- ενστάσεις και αντεπιχειρήματα στην επιχειρηματολογία των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Τον διάβασα και σκέφτηκα ότι αυτή δεν είναι “προειδοποίηση” – είναι κραυγή αγωνίας για κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, εντός 24 ωρών, εάν δεν εγκριθεί από τη Λευκωσία η συμφωνία του Eurogroup. Συμφωνώ με τον Πισσαρίδη, ότι οι Γερμανοί και το ΔΝΤ δεν μπλοφάρουν. Αντίθετα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι η Κύπρος θα βρεθεί μόνη και σε άγνωστα μονοπάτια, αν αποφασίσει να παίξει με τους δικούς της κανόνες το παιχνίδι…

Περισσότερο από το ωμό και συγχρόνως δραματικό ύφος του Πισσαρίδη, όμως, με ξάφνιασε το ύφος των δέκα–δώδεκα Κυπρίων αναγνωστών, που έσπευσαν να σχολιάσουν τα λεγόμενά του, επιτιθέμενοι ταυτόχρονα εναντίον του, σα να επρόκειτο για κάποιον που φέρει στους ώμους του όλη την ευθύνη για τα δεινά της κυπριακής οικονομίας. Όλα τα σχόλια ήταν ειρωνικά, επιθετικά, ή ακόμη και υβριστικά, απέναντι σε έναν άνθρωπο που ούτε πολιτικός είναι, ούτε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση φέρει, ούτε έχει κάτι να του καταλογίσει κάποιος για τη διαδρομή του.

Ο Πισσαρίδης είπε το αυτονόητο. Γράφοντας δύο ώρες πριν από το (αναμενόμενο) διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έχω τη βεβαιότητα ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία του Eurogroup από την Κύπρο, τότε είναι θέμα 24 ωρών η κατάρρευση των τραπεζών και το ξέσπασμα μίας κρίσης, χωρίς προηγούμενο, στην οικονομία του νησιού. Οι εξαγριωμένες αντιδράσεις απέναντι στην ψυχρή λογική του Πισσαρίδη, θυμίζουν τη “θυσία του αγγελιοφόρου”, στην αρχαιότητα. Τα νέα για την Κύπρο είναι ασφαλώς “μαύρα”, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν και πολύ χειρότερα, εάν οι πολιτικές δυνάμεις και οι φωτισμένοι άνθρωποι δεν ανακτήσουν γρήγορα την ψυχραιμία τους, ώστε να συγκρατήσουν τις έξαλλες φωνές και τις ασύμμετρες αντιδράσεις.

Μιλώ από προχθές με Κυπρίους φίλους, δημοσιογράφους, που μου μεταφέρουν τη βεβαιότητά τους ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, εκτός απροόπτου. Διαβάζω δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, όπου ο Μακαριότατος αποφαίνεται ότι “το λαϊκό αίσθημα απαιτεί κάποιοι να καταλήξουν στη φυλακή”. Μου περιγράφουν τις απειλές ορισμένων, να βγουν στους δρόμους ή να πολιορκήσουν τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με ένα “κούρεμα” στις καταθέσεις – που έχει και οριζόντια χαρακτηριστικά – ο πέλεκυς πέφτει “επί δικαίους και αδίκους”. Αυτή η αλήθεια δικαιολογεί πολλές από τις αντιδράσεις. Όχι όλες. Γιατί όλη η Κύπρος, όλοι εμείς και – αργότερα – όλη η Ευρώπη, καταλάβαμε κάποια στιγμή ότι στο νησί πράγματι λειτουργούσε ένα “πλυντήριο” καταθέσεων. Ο βρετανικός Guardian έγραψε προχθές ότι ένας στους δύο καταθέτες είναι Ρώσος. Αλλά και να μην είναι, πάλι τα ρούβλια είναι πολλά…
Γνωρίζαμε επίσης, ότι βασιζόμενη σε μία οικονομία υπηρεσιών, η Κύπρος βρέθηκε με ένα υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, που έφτασε να μοιράζει δάνεια δεξιά κι αριστερά, κατά τα “ελλαδικά” πρότυπα. Και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν στο νησί, είχαν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που είχαν και οι αντίστοιχες ελληνικές (οι οποίες αδράνησαν), καθώς και την ευθύνη να οχυρώσουν την Κύπρο προ του επερχόμενου κινδύνου. Δεν το έπραξαν.

Το “κούρεμα” καταθέσεων είναι εντελώς άδικο για τους “αθώους του αίματος” μικρο-καταθέτες, αλλά -τελικά- οδηγεί στο να πληρώσουν για την κρίση (και) ορισμένοι από εκείνους, που εδώ και χρόνια αποταμίευαν χρήματα αγνώστου προελεύσεως. Θα ήταν δικαιότερο, αν πλήρωναν περισσότερο (ή μόνο) εκείνοι που επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά ούτε στην Ελλάδα πληρώνουν μόνο οι φοροφυγάδες…

Δεν ξέρω αν οι πρώτες, εκρηκτικές αντιδράσεις, θα αποδειχθούν πρόσκαιρες ή αν η Λευκωσία θα πάρει τη “στροφή” μέσα στις επόμενες ώρες. Ξέρω, όμως, ότι δεν φταίνε οι αγγελιοφόροι για το μήνυμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News