269
|

Η Ιmerys για την εξαγορά της Κerneos

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 15:37

Η Ιmerys για την εξαγορά της Κerneos

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 15:37

Στα δημοσιεύματα περί εκτεταμένης φοροδιαφυγής κατά τη διαδικασία εξαγοράς ελληνικής εταιρείας εξόρυξης, μέσω της οποίας απέκτησε το μονοπώλιο βωξίτη στην Ελλάδα, απάντησε ο γαλλικός κολοσσός Imerys.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η Ιmerys διευκρινίζει  προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι η όλη υπόθεση αφορά ιδιωτική διαμάχη μεταξύ πρώην μετόχων ενός σχήματος που κατείχε μετοχές στην ΕΛΜΙΝ SA, και δηλώνει ότι ουδέποτε η Imerys ή στελέχη της, ενεπλάκησαν σε υπόθεση φοροδιαφυγής.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2015 η KERNEOS Α.Ε. και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. εξαγόρασαν την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. από την εταιρεία «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» (η KERNEOS κατείχε, ήδη από το 2012, το πλειοψηφικό μερίδιο (53%) της ΕΛΜΙΝ).

Εναν χρόνο αργότερα, οι εταιρείες ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες συγχωνεύθηκαν και στα μέσα του 2017, έπειτα από επτά μήνες διεργασιών, η KERNEOS εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο IMERYS (ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 ). Εκείνη την εποχή η εταιρεία μετονομάστηκε σε IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το 2019, με σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, η Imerys Aluminates S.A (πρώην ΚΕRΝΕΟS S.A.) μεταβίβασε το 100% των μετοχών που κατείχε στην ΙΜΕΡΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ προς την εταιρεία «IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Μονοπρόσωπη Εταιρεία ΑΕ» και τον διακριτικό τίτλο «IMERYS GREECE S.A» (πρώην «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος).

Απώτατος μέτοχος της IMERYS GREECE S.A είναι η IMERYS S.A, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η ιδιωτική αυτή διαμάχη, τονίζεται, χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν η Imerys εξαγοράσει τον όμιλο KERNEOS το 2017 και, έμμεσα μέσω αυτής της εξαγοράς, τη δραστηριότητα βωξίτη στην Ελλάδα.

Η Imerys εκπροσωπείται στη σχετική διαδικασία, αποκλειστικά ως διάδοχος στην μετοχική σύνθεση, έχοντας εμπιστοσύνη στο έργο των ελληνικών αρχών και του δικαστικού συστήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...