393
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εγκατέλειψε την ιδιοκτησία των επιχειρήσεών του όσο ήταν πρόεδρος | CreativeProtagon

Ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ξενοδόχος των εχθρών τους

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 12:14
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εγκατέλειψε την ιδιοκτησία των επιχειρήσεών του όσο ήταν πρόεδρος
|CreativeProtagon

Ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ξενοδόχος των εχθρών τους

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 12:14

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ τα ξενοδοχεία του νεοϋορκέζου επιχειρηματία και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις του έλαβαν περισσότερα από 7,8 εκατ. δολάρια από ξένες κυβερνήσεις. Την καταγγελία αυτή έκαναν επισήμως οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, με σχετική έκθεσή τους. Σε αυτές τις εισπράξεις τού Τραμπ, από μόνη της η Κίνα συνεισέφερε περισσότερα από 5,5 εκατ. δολάρια και έγινε ο Νο 1 πελάτης του. Πού είναι το κακό, ίσως αναρωτηθεί κάποιος, ωστόσο υπάρχει κώλυμα.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ο Τραμπ δεν σεβάστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα, που απαγορεύει στους προέδρους να δέχονται «δώρα ή άλλα οφέλη» χωρίς ρητή άδεια του Κογκρέσου. Επίσης, όσο ήταν στον Λευκό Οίκο διατηρούσε την ιδιοκτησία των επιχειρήσεών του, έχοντας παραχωρήσει στα παιδιά του τη διαχείριση. Μάλιστα, το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, «Trump International Hotel» (το οποίο πούλησε το 2022 σε επενδυτές από το Μαϊάμι έναντι 375 εκατ. δολαρίων), ήταν γνωστό στέκι διπλωματών, ξένων αντιπροσωπειών κ.λπ.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι, πέρα από την κινεζική κυβέρνηση, στους καλούς πελάτες του ξενοδόχου-προέδρου Τραμπ συγκαταλεγόταν και η σαουδαραβική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, λοιπόν, ευθέως σε «ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων» και σχολίασε: «Σίγουρα χτυπάει άσχημα στο αυτί ότι πελάτες του Τραμπ στην πρωτεύουσα, στο Λας Βέγκας και στη Νέα Υόρκη ήταν μια κινεζική τράπεζα που κατηγορείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πως βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει τις κυρώσεις, και μια κρατική αεροπορική εταιρεία της Κίνας. Οχι, όμως, ότι μας εκπλήσσει».

Σήμερα ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς προπορεύεται στα γκάλοπ. Τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες περί «σύγκρουσης συμφερόντων» κατά τη διάρκεια της θητείας του, όμως το 2021 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον απέρριψε όλες αυτές τις αιτιάσεις ως «αμφιλεγόμενες». Οι Δημοκρατικοί πάντως επιμένουν ότι ο Τραμπ «τσέπωνε λεφτά από ξένες κυβερνήσεις που γύρευαν διάφορες εξυπηρετήσεις, πάντα εις βάρος των συμφερόντων των Αμερικανών».

Κατά τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ, ο αριθμός των «εξυπηρετηθεισών κυβερνήσεων» είναι «τουλάχιστον 20». Σε αυτές περιλαμβάνονται, πέρα από την κινεζική και τη σαουδαραβική, η ινδική, η καταριανή, η κουβεϊτιανή κ.ά. Οι Ρεπουμπλικανοί απάντησαν διά του Τζέιμς Κόμερ: «Είναι πέραν της παρωδίας ότι οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν την εμμονή τους. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει νόμιμες επιχειρήσεις, όμως οι Μπάιντεν δεν έχουν». Οπως σημείωσε και το BBC, «τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2022, αποκάλυψαν σημαντικές επιχειρηματικές ζημίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...