926
O θείος JFK, ο πατέρας RFK και ο Ρόμπερτ Κένεντι ο Νεότερος, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο μέλος της πολιτικής δυναστείας | Shutterstock/ wikipedia/ CreativeProtagon

Ενας ιδιόρρυθμος Κένεντι απέναντι στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 16:18
O θείος JFK, ο πατέρας RFK και ο Ρόμπερτ Κένεντι ο Νεότερος, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο μέλος της πολιτικής δυναστείας
|Shutterstock/ wikipedia/ CreativeProtagon

Ενας ιδιόρρυθμος Κένεντι απέναντι στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 16:18

Ο πατέρας του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ο αείμνηστος Μπόμπι Κένεντι, ήταν ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φτωχών, ως υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πολέμησε λυσσαλέα το οργανωμένο έγκλημα, βοήθησε τον αδελφό του, τον θρυλικό Τζον Φ. Κένεντι, στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και γενικά, για τους Δημοκρατικούς, ήταν ένας ήρωας που ίσως θα άλλαζε πολύ περισσότερο από τον αδελφό του την πορεία της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνίας αν δεν είχε δολοφονηθεί το 1968, προεκλογικά.

Ο γιος του, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ, δεν έχει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Αντιθέτως έχει τη φήμη «ψεκασμένου» όπως θα τον λέγαμε εδώ, καθώς ανάμεσα στα άλλα «παράξενα» που κάνει, ο 69χρονος δικηγόρος είναι και φανατικός αντιεμβολιαστής. Θα είναι επίσης το τέταρτο μέλος της οικογένειας Κένεντι που θα διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία, ξεκινώντας από το χρίσμα των Δημοκρατικών, έχοντας απέναντι τον 80χρονο Τζο Μπάιντεν. Και ο Μπάιντεν ανησυχεί…

«Ακόμη και στη Γερμανία του Χίτλερ μπορούσες να διασχίσεις τις Αλπεις και να πας στην Ελβετία. Μπορούσες να κρυφτείς σε μια σοφίτα, όπως έκανε η Αννα Φρανκ», είπε σε ομιλία του πέρυσι, κατακρίνοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πανδημία. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τη σύγκριση, υπενθυμίζουν οι Times.

Εχει πει επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι στην πραγματικότητα πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας», στον οποίο «οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει συμβιβασμό». Ο Κένεντι δεν φείδεται θεωριών συνωμοσίας· πιστεύει εξάλλου ακράδαντα ότι τόσο η δολοφονία του πατέρα του όσο και εκείνη του θείου του ήταν «δουλειά» της CIA.

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι. Αναγνωρίζουν ότι ο Κένεντι είναι ένας συνωμοσιολόγος, αλλά ξέρουν ότι το επίθετό του θα λειτουργήσει πολύ υπέρ του. Εξάλλου δεν ξέρουν όλοι τις πολιτικές του θέσεις, πολλοί απλώς ακούνε «Κένεντι» και αυτό τούς αρκεί.

Αυτό δείχνουν και οι έρευνες: Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Big Village κατέδειξε πρόσφατα ότι ο Κένεντι έχει την υποστήριξη του 18% των Δημοκρατικών, έναντι 60% του Μπάιντεν και 11% της τρίτης υποψήφιας για το χρίσμα, της Μάριαν Γουίλιαμσον, η οποία είναι συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης.

Σε κάποιες δημοσκοπήσεις ο Κένεντι έφτασε το 20%, περισσότερο από το ποσοστό του Ρον ΝτεΣάντις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Κένεντι δεν είναι απίθανο να κερδίσει τις δύο πρώτες πολιτείες που θα επιλέξουν υποψήφιο, λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος. Ο Μπάιντεν επέμενε να αλλάξει την παράδοση και να είναι η Νότια Καρολίνα η πρώτη πολιτεία που θα δώσει τα δικά της αποτελέσματα, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η Αϊόβα και το Νιού Χαμσάιρ θα τον αγνοήσουν και θα δώσουν, όπως γίνεται παραδοσιακά, πρώτες τα δικά τους αποτελέσματα. Αν ο Κένεντι κερδίσει αυτές τις δύο πολιτείες, το μομέντουμ που θα δημιουργήσει θα είναι καταλυτικό και ίσως φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τον Μπάιντεν και το επιτελείο του, που μέχρι τώρα ήλπιζαν σε μια κούρσα για έναν.

Η προεκλογική καμπάνια του Κένεντι χρηματοδοτείται από πολύ πλούσιους και ισχυρούς παίκτες της Silicon Valley. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter, δήλωσε την υποστήριξή του στον Κένεντι, ενώ ο Ντέιβιντ Σακς και ο Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια, πάμπλουτοι επιχειρηματίες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, ηγήθηκαν ενός εράνου για την εκστρατεία του Κένεντι στο Σαν Φρανσίσκο.

Το πρόβλημα, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν και πολλές επιλογές, συνεπώς ένα όνομα σαν του Κένεντι ακούγεται πολύ θελκτικό σε όσους δεν θέλουν τον Μπάιντεν. «Αντανακλά την απελπισία πολλών μελών του κόμματος», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν θα είναι 82 ετών στις επόμενες προεδρικές εκλογές και αν υπηρετήσει μια πλήρη θητεία θα αποσυρθεί στα 86 του. Πολλοί στο κόμμα φοβούνται ότι δεν θα αντέξει και αν τον αντικαταστήσει, όπως προβλέπεται, η πολύ αντιδημοφιλής Κάμαλα Χάρις, τεράστιο ποσοστό των ψηφοφόρων θα γυρίσει την πλάτη στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κατάσταση, πάντως, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη νευρικότητα στις τάξεις των Δημοκρατικών, που αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους. Ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο Τζέι Μπι Πρίτζκερ του Ιλινόι και η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν δεν κρύβουν πλέον τις ηγετικές τους βλέψεις. Και στα ενδότερα του Δημοκρατικού Κόμματος γίνονται διαρκείς συνεννοήσεις ανάμεσα στα επιφανή μέλη, προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη εναλλακτική εάν ο Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να κάνει τη δουλειά.

Το 2013 η Μπάρμπαρα Μπους απέρριψε την ιδέα ότι ο Τζεμπ, γιος της και αδελφός του Τζορτζ, θα μπορούσε να γίνει ο τρίτος Μπους που θα διεκδικούσε την προεδρία. «Υπάρχουν πολλές σπουδαίες οικογένειες σε αυτήν τη χώρα, όχι μόνο τέσσερις», είχε πει. Ο Τζεμπ την αγνόησε και συνετρίβη από τον Τραμπ.

Η οικογένεια του Κένεντι φαίνεται ότι αισθάνεται το ίδιο για τον Ρόμπερτ Φ. Τζούνιορ. Οι πολιτικές του φέρνουν σε άβολη θέση τον ανιψιό του, Τζο Κένεντι, απεσταλμένο του Μπάιντεν στη Βόρεια Ιρλανδία, και την ξαδέρφη του, Καρολάιν, η οποία είναι πρεσβευτής στην Αυστραλία.

Ο Κένεντι επέλεξε τη Βοστώνη για να ξεκινήσει την εκστρατεία του, παρόλο που δεν έζησε ποτέ στην πόλη. «Η οικογένειά μου έχει μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπάιντεν», είπε. «Και πολλοί από αυτούς απλά διαφωνούν μαζί μου σε θέματα όπως η λογοκρισία και ο πόλεμος και η δημόσια υγεία. Εχουν δικαίωμα στα πιστεύω τους και τους αγαπώ πολύ».

Μπορεί να τον αγαπούν, αλλά δεν θέλουν ούτε να ακούν αυτά που λέει. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειάς του, ο Κένεντι έχει αγωνιστεί για την απελευθέρωση από τη φυλακή του Σιρχάν Σιρχάν, του δολοφόνου του πατέρα του, και οι απόψεις του για τα εμβόλια έχουν καταγγελθεί από ορισμένους από τους στενότερους συγγενείς του ως «τραγικά λανθασμένες».

«Είναι πολύ δύσκολη η θέση μου», είπε πρόσφατα στο CNN ο Ρόρι Κένεντι, κινηματογραφιστής και ο μικρότερος γιος του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι. «Αγαπώ το μεγάλο μου αδελφό, είναι πολύ χαρισματικός και θαυμάζω τη δουλειά που έχει κάνει για το περιβάλλον. Ομως, λόγω των θέσεων του Μπόμπι σε πολλά ζητήματα, υποστηρίζω τον Μπάιντεν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...