389
| CreativeProtagon

Ο πλουσιότερος Ασιάτης στην υπηρεσία της ινδικής Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 18:46
|CreativeProtagon

Ο πλουσιότερος Ασιάτης στην υπηρεσία της ινδικής Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 18:46

Παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρομαχικών στη Νότια Ασία. Και είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Ινδία από μια ιδιωτική εταιρεία, την Adani Defense & Aerospace, την αμυντική βιομηχανία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Γκαουτάμ Αντάνι, του ινδού ολιγάρχη που βρίσκεται πολύ κοντά στον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον προηγούμενο μήνα κατέστη εκ νέου ο πλουσιότερος άνθρωπος ολόκληρης της Ασίας.

Ο όμιλός του, Adani Group, θα επενδύσει περισσότερα από 362 εκατ. δολάρια για την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κίνηση που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοδοξία της Ινδίας να καταστεί περισσότερο αυτάρκης στην παραγωγή όπλων.

«Τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για αξιόπιστη προμήθεια πυρομαχικών από εγχώριες πηγές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια παρατεταμένη σύρραξη» δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου του Ινδικού Στρατού, Μάνοτζ Παντέ, στο περιθώριο των εγκαινίων του εργοστασίου.

Οπως αναφέρει η ιταλική Corriere della Sera, σήμερα η Ινδία ξοδεύει λιγότερα για την άμυνά της μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Φιλοδοξεί επίσης να τριπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού (στα 5 δισ. δολάρια) εντός του επόμενου έτους. Το εργοστάσιο έχει ήδη παραγάγει 150 εκατ. βλήματα μικρού διαμετρήματος, τα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 25% της ετήσιας ζήτησης της χώρας.

Στις εγκαταστάσεις του, που εκτείνονται σε έκταση μεγαλύτερη των δύο τ.χλμ. στην Πολιτεία Ουτάρ Πραντές της Βόρειας Ινδίας, εργάζονται περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. Η Adani Defense & Aerospace έχει ήδη συνεργαστεί με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό για την παραγωγή δέκα μη επανδρωμένων αεροσκαφών με προηγμένες ικανότητες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Adani Group ανέκτησε πρόσφατα την pole position μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της Ασίας, εκδιώκοντας τον συμπατριώτη του, πρόεδρο της Reliance Industries, Μουκές Αμπάνι, ο οποίος είχε ανέλθει στην πρώτη θέση, αφού η αμερικανική Hindenburg Research κατηγόρησε, πέρυσι τον Ιανουάριο, τον Adani Group για «κατάφωρη χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες».

Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα η περιουσία του ινδού δισεκατομμυριούχου να μειωθεί κατά 51,7 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Οι μετοχές των εταιρειών του, ωστόσο, εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού μια έκθεση της U.S. International Development Finance Corporation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί της Hindenburg Research ήταν αβάσιμοι. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αξία του Adani Group σήμερα –περί τα 166 δισ. δολάρια– εξακολουθεί να είναι κατά 30% χαμηλότερη σε σχέση με την αξία του πριν από τις κατηγορίες της Hindenburg.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...