816
| CreativeProtagon

Ο κολοσσός της βιομηχανίας ομορφιάς Avon κατηγορείται για δεσμούς με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 14:39
|CreativeProtagon

Ο κολοσσός της βιομηχανίας ομορφιάς Avon κατηγορείται για δεσμούς με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 14:39

Η εταιρεία Avon, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στη βιομηχανία της ομορφιάς, δέχεται πυρά επειδή συνεχίζει να διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το BBC ανακάλυψε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να στρατολογεί νέους αντιπροσώπους πωλήσεων στη χώρα και συνεχίζει την παραγωγή σε ένα τεράστιο εργοστάσιο στην περιοχή της Μόσχας.

Η Avon, που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία πριν από 30 χρόνια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρέχει «κρίσιμη υποστήριξη» σε γυναίκες των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τη δουλειά τους.

Η 137 ετών εταιρεία είναι γνωστή για τους αντιπροσώπους πωλήσεων από πόρτα σε πόρτα που επιδεικνύουν την εφαρμογή των καλλυντικών, των αρωμάτων και των κρεμών της αυτοπροσώπως. Ωστόσο, η δραστηριοποίησή της έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας περισσότερο στα καταστήματα φυσικών προϊόντων και στις πωλήσεις μέσω social media.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Avon ανακοίνωσε ότι σταματά τις επενδύσεις και ανέστειλε τις εξαγωγές των ειδών ομορφιάς της από τη Ρωσία σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η μητρική εταιρεία της Avon, η βραζιλιάνικη Natura & Co, έχει εξηγήσει ότι διατηρούσε τοπικές δραστηριότητες μόνο για να υποστηρίξει τους αντιπροσώπους πωλήσεών της που εξαρτώνται από την επιχείρησή τους. «Πιστεύουμε ότι ο περιορισμός της πρόσβασής τους σε προϊόντα θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στις γυναίκες και στα παιδιά εκεί» ανέφερε.

Ωστόσο, το BBC διαπίστωσε ότι η εταιρεία στρατολογεί ακόμη νέους αντιπροσώπους πωλήσεων για την εταιρεία στη Ρωσία, ενώ στις γυναίκες που εγγράφονται προσφέρονται βραβεία, μπόνους μετρητών, ακόμη και διακοπές, εάν πετύχουν τους εμπορικούς στόχους που θέτει η Avon.

Ο ιστότοπος προσφέρει στους ρώσους πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών πρόσβαση σε «εμβληματικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα» και περιγράφει το πρόσθετο εισόδημα που μπορεί να έχουν. Μετά την ηλεκτρονική εγγραφή, το BBC έλαβε ένα email καλωσορίσματος με την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πωλήσεων «Easy Start» και στοιχεία επικοινωνίας ενός τοπικού συντονιστή.

Σε ένα βίντεο YouTube που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό της Avon Ρωσίας για τον εορτασμό των 30 χρόνων της, ανώτερα στελέχη περιγράφουν τελετές βραβείων, εκπαίδευση στη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στη βελτίωση των πωλήσεων, ενώ ταξίδια στο εξωτερικό προσφέρονται ως επιβράβευση για τους κορυφαίους πωλητές.

Εκπρόσωπος της Avon δήλωσε: «Η Avon Ρωσίας υποστηρίζει τις γυναίκες στη Ρωσία μέσω τοπικών χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων κοινωνικών πωλήσεων. Το βλέπουμε ως κρίσιμη υποστήριξη για τις γυναίκες των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τη συνεργασία τους με την Avon».

Η Ρωσία είναι βασική αγορά για την εταιρεία.

Ο Στίβεν Τίαν, μέλος μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale που παρακολουθεί τι έχουν κάνει οι εταιρείες ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε στο BBC ότι η Αvon θα πρέπει να «ντρέπεται» που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, και υπήρξε αρκετός χρόνος για να επιτραπεί στις εταιρείες να αποχωρήσουν με ομαλό τρόπο» είπε.

Αλλοι ζητούν από την Ουκρανία να απαγορεύσει στην Avon να δραστηριοποιείται στη χώρα, και από τον «στρατό των εκπροσώπων της Avon» και τους καταναλωτές «να πάρουν θέση».

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε γνώρισε τεράστια επιτυχία εκεί. Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα της Avon, είναι η πιο επιτυχημένη μάρκα στις πωλήσεις αρωμάτων στη χώρα.

Ανοιξε το εργοστάσιό της στο Νάρο-Φορμίνσκ, στην περιοχή της Μόσχας, το 2004. Εκεί παράγει περισσότερα από 220 είδη καλλυντικών και αρωμάτων. Η Avon είπε στο BBC ότι το εργοστάσιο στο Νάρο-Φορμίνσκ εξυπηρετεί πλέον αποκλειστικά τη ρωσική αγορά.

Στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι εξετάζει τη μετεγκατάσταση της παραγωγής για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, από το Νάρο-Φορμίνσκ, στην Πολωνία. Οταν, όμως, ένας πελάτης έκανε μια παραγγελία στην Avon στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, τρία από τα τέσσερα προϊόντα που έλαβε είχαν παραχθεί στο Νάρο-Φορμίνσκ, ενώ μόνο ένα είχε κατασκευαστεί στην Πολωνία.

Αλλος πελάτης έδωσε παραγγελία στην Avon Ουκρανίας προκειμένου να επαληθεύσει αν οι εξαγωγές από τη Ρωσία είχαν πράγματι ανασταλεί. Πέντε προϊόντα που ήταν γνωστό ότι παράγονταν στο εργοστάσιο του Νάρο-Φορμίνσκ παραγγέλθηκαν και όλα έφεραν την επισήμανση ότι κατασκευάζονταν στην Πολωνία.

Στην τελευταία ενημέρωσή της προς τους επενδυτές της, η Natura & Co είπε ότι το τρίμηνο έως το τέλος Νοεμβρίου οι πωλήσεις της Avon International μειώθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Natura & Co ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2022 ότι η Avon είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από μια «προγραμματισμένη μείωση» του αριθμού των αντιπροσώπων πωλήσεων, καθώς μετατοπίζεται σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η Avon ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1886 από τον Ντέιβιντ ΜακΚόνελ, ο οποίος έφτιαχνε ο ίδιος αρώματα σε ένα μικρό κατάστημα στη Νέα Υόρκη. Η εξαγορά της Avon από τη Natura & Co το 2020 θεωρήθηκε μια συμφωνία-ορόσημο, δημιουργώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο καλλυντικών στον κόσμο.

Πρόσφατα, ωστόσο, η βραζιλιάνικη εταιρεία δήλωσε ότι θα πουλήσει την επωνυμία ομορφιάς The Body Shop για 180 εκατ. ευρώ «προκειμένου να απλοποιήσει τις δραστηριότητές της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...