242
| REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2023, 13:56
|REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2023, 13:56

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα συνεχίσει» τις αύξησεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη: αυτό δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι τόσο το πρόβλημα του πληθωρισμού όσο και αυτό που προκαλεί στους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων, θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε η Λαγκάρντ, με την ευκαιρία ενός φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Στο εγγύς μέλλον, είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα πως τα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλό σημείο τους», πρόσθεσε με νόημα η γαλλίδα αξιωματούχoς, δίνοντας το σήμα για συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν πέρασαν ασχολίαστες.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε: «Δεν νομίζω ότι η απόφαση να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια ακολουθεί την οδό της ανάπτυξης. Κυρίως δεν συμμερίζομαι τις ανακοινώσεις που γίνονται πολύ νωρίτερα, όπως έκανε σήμερα η κυρία Λαγκάρντ. Υποφέρουμε εξαιτίας ενός πληθωρισμού που είναι διαφορετικός από τον αμερικανικό. Οφείλεται στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, λόγω του πολέμου. Με την αύξηση, στην φάση αυτή, του κόστους του χρήματος, οι επιχειρήσεις μπορεί να περιέλθουν σε δύσκολη θέση. Με υπερβολικά υψηλά επιτόκια, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ύφεση», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...