303
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ | REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟϊκή πυρηνική άσκηση αλλά χωρίς τις βόμβες

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 16:40
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ
|REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟϊκή πυρηνική άσκηση αλλά χωρίς τις βόμβες

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 16:40

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για τις πυρηνικές ασκήσεις «Steadfast Noon 2022» οι οποίες θα γίνουν στο Βέλγιο και γενικότερα στην Ευρώπη με συμμετοχή αμερικανικών μονάδων. Για τον σκοπό αυτό από τις ΗΠΑ κατέφθασαν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B52.

Πρόκειται για το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο αποτροπής πυρηνικής επίθεσης, το οποίο εκδηλώνεται λίγες ημέρες πριν από τα αντίστοιχο ρωσικό, δηλαδή πριν από τα γυμνάσια «Γκρομ». Και οι δύο ασκήσεις γίνονται κάθε χρόνο και διαρκούν αρκετές ημέρες, ωστόσο εφέτος το πλαίσιο διεξαγωγής τους είναι διαφορετικό, αφού εξελίσσεται η (και επίφοβη για χρήση πυρηνικών) ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση αποτροπής πυρηνικού πλήγματος γίνεται μεταξύ 17 και 30 Οκτωβρίου σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές πηγές, και ιδιαίτερο ρόλο εφέτος θα παίξουν οι στρατιωτικές υπηρεσίες κατασκοπείας-αντικατασκοπείας όπως έγραψε ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera.

Τα γυμνάσια «Steadfast Noon» φιλοξενούνται κάθε χρόνο και από άλλη χώρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Αυτή η άσκηση βοηθάει στο να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Συμμαχίας παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό» είπε η ρουμάνα δημοσιογράφος Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από το 2010.

Εκπαίδευση Ουκρανών στην ΕΕ

Στο κείμενό του για τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις ο ιταλός δημοσιογράφος χώρεσε και ένα σχόλιο για την εκπαίδευση «χιλιάδων ουκρανών στρατιωτών» στη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει σε ευρωπαϊκά εδάφη και θα προστεθεί στο ήδη τρέχον ανάλογο σχέδιο της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών. Η Γαλλία, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει βάσει δικού της σχεδίου 2.000 ουκρανούς στρατιώτες, έγραψε ο Ολίμπιο.

Για το τέλος κράτησε μία ενδιαφέρουσα ιστορία: «Ενας άνδρας με ρωσική και ισραηλινή υπηκοότητα συνελήφθη από αστυνομικούς στη Νορβηγία, σε περιοχή της Αρκτικής. Μαζί του είχε ένα-δυο drones και φωτογραφικό υλικό. Ισχυρίστηκε ότι είναι ερασιτέχνης ρεπόρτερ, ωστόσο ανακρίνεται ώστε να διαπιστωθεί αν κρύβεται ή δεν κρύβεται κάτι άλλο…»

Στη Νορβηγία, στον Νότο της συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί πτήσεις drones πέριξ του εργοστασίου φυσικού αερίου Κάρστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...