1212
Ο Πρωθυπουργος ανταπαντά στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο | INTIMEnews

Ξέσπασμα Μητσοτάκη με… Economist για τους «ευρωβουλευτές που ασχημονούν κατά της πατρίδας»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 14:37
Ο Πρωθυπουργος ανταπαντά στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο
|INTIMEnews

Ξέσπασμα Μητσοτάκη με… Economist για τους «ευρωβουλευτές που ασχημονούν κατά της πατρίδας»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 14:37

Αν και βούλησή του ήταν εξαρχής να μη φορτιστεί πολιτικά η συζήτηση για ένα θέμα δικαιωμάτων και ισότητας, όπως είναι ο γάμος και τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο Πρωθυπουργός αναπτύσσοντας όλα όσα έχουν γίνει επί των ημερών της διακυβέρνησής του για την άρση των ανισοτήτων και εν γένει σε θέματα μεταρρυθμίσεων, στηλίτευσε κατά την ομιλία του στη Βουλή τις μεθοδεύσεις συγκεκριμένων ευρωβουλευτών ώστε να εμφανιστεί η χώρα απολογούμενη για το Κράτος Δικαίου.

Και επικαλούμενος την αναρρίχηση της Ελλάδας, για πρώτη φορά μετά το 2010, στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» (full democracy), στην έκθεση Democracy Index του Εconomist Intelligence Unit, έστρεψε τα πυρά του στην αντιπολίτευση λέγοντας:

«Αυτο το κόμμα [η Νέα Δημοκρατία] περπατά  σταθερά στο Κράτος Δικαίου και την ισονομία. Και αυτό αναγνωριζεται διεθνώς. Γιατί άκουσα κάτι σχόλια και σπεύσατε να εκφράσετε την αγανάκτησή σας για το καθεστώς Κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας  Τι έχετε να πείτε για το γεγονος ότι  ο Εconomist το περιοδικό που είναι ταυτισμένο όσο κανένα άλλο ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση  παγκοσμίως ως προς τον δείκτη δημοκρατίας, αναβαθμίζοντας για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία;

»Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου πάνε οι ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας, όταν πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο, και το μόνο που ξέρουν να κάνουν, είναι να υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα;» παρατήρησε σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός (δείτε το στο 19.00′ του βίντεο πάνω) για την… προθυμία με την οποία πρωτοστάτησαν έλληνες ευρωβουλευτές στο περιβόητο πια ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και κατέληξε λέγοντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, ενώ τον χειροκροτούσαν όρθιοι στα έδρανά τους οι  βουλευτές της ΝΔ :

«Πάρτε τα για τα πρακτικά κ. Φάμελλε,  να μας κουνάτε το δάχτυλο για το Κράτος Δικαίου, Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα του πρωταγωνιστές των δικων σας ημερών».

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα μας και χαρούμενοι που κινούμαστε σε δρόμο προόδου. Η κοινωνία μας διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα περισσότερο από κάποιους πολιτικούς, ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την αναφορά του στην κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας ο Πρωθυπουργός.

«Θα ήταν πολύ εύκολο να αναλωθούμε σε μία ακόμα αντιπαράθεση. Τα θέματα δικαιωμάτων όμως είναι θέματα Αρχής. Δεν πρέπει να τίθενται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω την αντίπαλη άποψη. Θέλησα εξ αρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μη φορτιστεί πολιτικά», συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν πολύ παράδοξη την παράδοση. Ευτυχώς η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση. Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία», σημείωσε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή και ως μια κίνηση που ενισχύει τελικά την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας.

«Εχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτεροι Θεού. Στη δεκαετία του ’80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του AIDS για να γίνει διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς», τόνισε και έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος και «σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας»:

«Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Φάμελλος: Συγκρίνετε ένα ψήφισμα με ένα δημοσίευμα

Απαντώντας σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τον κατηγόρησε ότι έφθασε στο σημείο να συγκρίνει ένα δημοσίευμα -όπως χαρακτήρισε την έκθεση Democracy Index του ΕΙU- με ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου:

«Φτάσατε να το συγκρίνετε ένα ψήφισμα του ΕΚ με το δημοσίευμα του Economist. Δηλαδή την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι δε σας λογαριάζω, κύριοι ευρωβουλευτές, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του Economist και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οπως υποστήριξε μάλιστα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν ώστε να μην είναι άμεσες οι ποινές στην Ελλάδα. «Μας προστάτευσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλετε να το αποδεχτείτε. Αλλά για το ότι η χώρα κινδυνεύει με ποινές, δεν φταίνε οι ευρωβουλευτές που το αποκάλυψαν. Δηλαδή θα λένε ψέματα για να καλύψουν τις δικές σας παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές, εις βάρος της αλήθειας και της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει:

«Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει “μαύρο πρόβατο” την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου [έτσι χαρακτήρισε εκ νέου το  πολύνεκρο ναυάγιο του δουλεμπορικού, επιμένοντας στη λογική της καταδίκης της χώρας και του Λιμενικού Σώματος] και των Τεμπών».

Δεν έλειψε η αναφορά στη υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου  Καραϊβάζ και σε αυτή των παρακολουθήσεων, όπως και στα περί φυσικής επίθεσης σε δημοσιογράφους από κυβερνητικά στελέχη, που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

«Διασύρετε τη χώρα»

Στην ανταπάντησή του ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε το ίδιο οξύς για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στον κ. Φάμελλο ότι «τελικός κριτής δεν είναι ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε οι Reporters United, ούτε ο Economist», αλλά η Εκθεση Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επισημαίνει διαρκή πρόοδο.

«Προσβλέπουμε στην επόμενη να έχουμε προοδεύσει κι άλλο. Η Ιστορία θα γράψει και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν ψήφισμα το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα το οποίο εσείς υποκινήσατε, το συγγράψατε, το επικαλείστε. Τα ονόματα των δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με αυτή την προσπάθεια να παρουσιάσετε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτή που βλέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Διασύρετε τη χωρά σε κάποιους στο εξωτερικό», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε με μία σειρά ρητορικών ερωτημάτων:

«Να αρχίσω να θυμάμαι τη δική σας εποχή και να αναρωτιέμαι όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές πρωτοστατούντος της Ολλανδής η οποία τώρα δεν έχει χώρα να πολιτευτεί, όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο αυτόφωτο επί δικών σας ημερών που ήταν; Οταν στήνατε την υπόθεση Novartis που ήταν; Όταν επιχειρήσατε να χειραγωγήσετε το τηλεοπτικό τοπίο που ήταν; Όταν καταδικάστηκε ο κ. Παππας 13-0 για παράβαση καθήκοντος που ακριβώς ήταν κ. Φάμελλε;».

«Εδώ τέως δικός σας ευρωβουλευτής βγήκε και είπε δημόσια ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές γιατί νόμιζε ότι διεξάγονται σε δύο γύρους. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα», ήταν η προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προηγουμένως είπε ότι τελικός κριτής είναι ο λαός, ο οποίος έστειλε ήδη το πρώτο μήνυμά του με το εκλογικό αποτέλσμα στον δήμο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...