1059
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Κίνημα της πετσέτας»: Αρχισαν να ξηλώνουν τις ομπρέλες στην Πάρο – καταγγελίες και συλλήψεις σε άλλα νησιά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 11:08
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Κίνημα της πετσέτας»: Αρχισαν να ξηλώνουν τις ομπρέλες στην Πάρο – καταγγελίες και συλλήψεις σε άλλα νησιά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 11:08

Διαστάσεις –και πολιτικές– έχει λάβει το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», μια δράση που ξεκίνησε από την Πάρο και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπου κάτοικοι και επισκέπτες διεκδικούν χώρο στις κατειλημμένες από ενοικιαζόμενα ομπρελοκαθίσματα παραλίες.

Το φαινόμενο της υπερεκμετάλλευσης, συχνά καταχρηστικής και κραυγαλέα παράνομης, των παραλιών στα νησιά γέννησε ένα ακτιβιστικό κίνημα, αρχικά στην Πάρο, έπειτα προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση –με ειδική παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προς την εισαγγελία Σύρου– και ακολούθησε το μήνυμα της κυβέρνησης για ελέγχους και μηδενική ανοχή.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος την Τετάρτη έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ένταση των ελέγχων στις ακτές, για τη διασφάλιση της τήρησης όσων προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Οπως επισημάνθηκε από το υπουργείο, οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και τον νόμο. Η «κοινωνία των πολιτών» πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση διευκρίνισε ο ίδιος για το θέμα.

Ολα ξεκίνησαν από την Πάρο, από την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες / Save Paros Beaches». Τις προηγούμενες εβδομάδες, τα μέλη της κίνησης διαμαρτυρήθηκαν στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», αποκάλυψε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση προ ημερών, ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος του «Save Paros Beaches». Αλλο μέλος της κίνησης, ο Χρήστος Γεωργούσης, κατήγγειλε, μιλώντας στην Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ότι υπάρχουν ακόμα και σωματοφύλακες που προστατεύουν τις όλο και πιο «επιθετικές» επιχειρήσεις στις παραλίες.

Σωματοφύλακες και ξαπλώστρες με 120 ευρώ!

Οπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι επιχειρηματίες «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. “Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει”, είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» προσέθεσε.

Επιπλέον κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή “ανήκουν”) όλες οι ελληνικές παραλίες».

Μάλιστα το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε και τις πρώτες νίκες του. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, σε αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, διαπιστώθηκε πως τρεις επιχειρηματίες είχαν καταλάβει συνολικά περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά! Η μία από τις τρεις επιχειρήσεις φέρεται να απέσυρε την Τετάρτη τις ξαπλώστρες, σημείωσε το ρεπορτάζ της «Κ».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, Μιχάλης Κιριαζάνος, δήλωσε ότι στη Μικρή Σάντα Μαρία έχει οριστεί δικάσιμος για τον επαγγελματία που παρανόμως είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες.

«Ευτυχώς τις απομάκρυνε, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, μια αρχή για κάτι καλύτερο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που έχουμε τις συμβάσεις από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες, και έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης» υποστήριξε ο κ. Κιριαζάνος.

Γιατί συνέλαβαν τον δήμαρχο Σερίφου

Αυτό όμως που ξεκίνησε στην Πάρο είχε και συνέχεια: νέες πρωτοβουλίες ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο.

Οσον αφορά τη Νάξο, η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», κατήγγειλε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ ότι η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα! «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Σέριφο έγινε το εξής κωμικοτραγικό: όταν ο δήμαρχος του νησιού πήγε να επιβάλει τον νόμο… συνελήφθη! Ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης περιέγραψε στη δημόσια τηλεόραση και στην εκπομπή «Συνδέσεις» τι συνέβη και συνελήφθη. Οπως ανέφερε, υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί. «Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση», αποκάλυψε.

«Πήγαμε να επιβάλουμε τον νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι» λέει.

Ωστόσο, όπως είπε, η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...