340
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας σε χαρτονομίσματα και κέρματα | Shutterstock

Καταρρέει η τουρκική λίρα – σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 23:00
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας σε χαρτονομίσματα και κέρματα
|Shutterstock

Καταρρέει η τουρκική λίρα – σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 23:00

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες.

Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε τη Δευτέρα νέο αρνητικό ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα.

Οι εμπειρογνώμονες το αποδίδουν κυρίως στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά ακολουθεί τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερθέρμανση της Οικονομίας, καθώς τα φτηνά δάνεια υπερβαίνουν τη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμα και ύφεση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η τουρκική λίρα είναι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας. Χρησιμοποιείται στην Τουρκία και στη μη αναγνωρισμένη διεθνώς Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (Ψευδοκράτος). Η Νέα Τουρκική Λίρα έγινε το νέο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας από την 1η Ιανουαρίου του 2005. Ισοδυναμεί με 1 εκατομμύριο παλιές τουρκικές λίρες και διαιρείται σε 100 νέα κουρούς (kuruş) (τα οποία είχαν καταργηθεί εδώ και 20 χρόνια). Ως το τέλος του 2005 κυκλοφορούσαν και τα δύο νομίσματα και οι τιμές αναγράφονταν και στα δύο. Από την 1η Ιανουαρίου 2009 το νέο νόμισμα έχει και πάλι το σύμβολο TL. Ολα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα απεικονίζουν τον δημιουργό της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία από τη δεκαετία ‘70 ως και τη δεκαετία ‘90, η τουρκική λίρα υπέστη σημαντική υποτίμηση. Από περίπου 9 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κατέληξε στις περίπου 1,65 εκατομμύρια λίρες στα τέλη του 2001. Οι υπολογισμοί και οι στατιστικές είχαν γίνει πλέον ιδιαίτερα δύσκολοι. Ο Πρωθυπουργός (τότε) Ερντογάν αποκάλεσε το ζήτημα αυτό «εθνική ντροπή». Το Δεκέμβριο του 2004 το Τουρκικό Κοινοβούλιο πέρασε νόμο που επέτρεψε την απομάκρυνση έξι μηδενικών από το νόμισμα και τη δημιουργία της Νέας Τουρκικής Λίρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...