448
|

Ιατρικοί σύλλογοι: «Οχι» στο ιδιωτικό έργο των γιατρών ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:29

Ιατρικοί σύλλογοι: «Οχι» στο ιδιωτικό έργο των γιατρών ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:29

Αντίθετοι με την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι οι ιατρικοί σύλλογοι και οι επαγγελματικές ενώσεις γιατρών της χώρας, που εκπροσωπούν το 70% των γιατρών και το 50% των εκλεκτόρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε σύσκεψη των προέδρων αυτών των φορέων εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο οι φορείς αναφέρουν ότι τάσσονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, ενώ ζητούν άμεση αναβάθμιση των ιατρικών μισθολογίων στο μέσο όρο των αμοιβών της ευρωζώνης.

Η δυνατότητα ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά ουδέποτε υπογράφηκαν οι απαραίτητες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις. Τώρα, έχει εισαχθεί εκ νέου σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  το οποίο αλλάζει τις προϋποθέσεις προς το «χαλαρότερο».

Ετσι, για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπονται πλέον οι εξής δύο προϋποθέσεις: α) το ιδιωτικό έργο να μην αφορά ασθενείς που εξετάστηκαν εντός του δημόσιου φορέα όπου υπηρετεί ο γιατρός, β) να μη διαταράσσεται η λειτουργία του δημόσιου φορέα. Για τη δεύτερη προϋπόθεση λαμβάνονται υπόψη: «α) για τους γιατρούς παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας, β) για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής, και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος».

«Οχι» και στα εμβόλια από τα φαρμακεία 

Τα συλλογικά όργανα των γιατρών εκφράζουν τη διαφωνία τους και σε μια ακόμη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου η οποία δίνει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να χορηγούν όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα προβλέπεται και αμοιβή 5 ευρώ που θα πρέπει να πληρώνει ο εμβολιαζόμενος.

«Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά της Covid-19 στα φαρμακεία, θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εάν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Με άλλα λόγια, είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς ενώ η εκτέλεση της ίδιας πράξης απαγορεύεται για το σύνολο σχεδόν των γιατρών», αναφέρεται στο ψήφισμα των ιατρικών συλλόγων.

Αντίθεση εκφράζεται, βέβαια, και για το άρθρο 34 το οποίο προβλέπει την πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ, στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, «η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να καταργήσει την αυτοτέλεια των ιατρικών συλλόγων και δυνητικά να θέσει υπό την ομηρία της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων των ιατρών, που τυχόν δεν θα είναι αρεστοί σε αυτή την πλειοψηφία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...