385
H ρεπλίκα της «Γκερνίκα» στον διάδρομο του ΟΗΕ. Σε αυτό το καρέ του 2018 εικονίζεται και η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ | Drew Angerer/Getty Image

Η ρεπλίκα της «Γκερνίκα» επέστρεψε στο κτίριο του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 12:31
H ρεπλίκα της «Γκερνίκα» στον διάδρομο του ΟΗΕ. Σε αυτό το καρέ του 2018 εικονίζεται και η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ
|Drew Angerer/Getty Image

Η ρεπλίκα της «Γκερνίκα» επέστρεψε στο κτίριο του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 12:31

Την είδηση που αφορά την εκ νέου ανάρτηση στο νεοϋορκέζικο κτίριο του ΟΗΕ της ρεπλίκας του πασίγνωστου πίνακα «Γκερνίκα» του Πάμπλο Πικάσο διακίνησε η Repubblica, στέλνοντας μαζί και τις ευχές της για παγκόσμια ειρήνη η οποία τώρα απειλείται «από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία». Το ιταλικό Μέσο θύμισε ότι, σχετικώς με αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας εντός των εδαφών της, στο Συμβούλιο Ασφαλείας «η διεθνής κοινότητα απομόνωσε τη Ρωσία, με εξαίρεση την Κίνα».

Στο καλλιτεχνικό σκέλος της είδησης, τα πράγματα έχουν ως εξής. Ως γνωστόν, το αντίγραφο του πίνακα που δείχνει (με τον τρόπο του μετρ, βέβαια) τα αποτελέσματα του βομβαρδισμού των γερμανικών Στούκας στο ισπανικό χωριό το 1937, την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου δηλαδή, ανήκει στους Ροκφέλερ, ωστόσο παραχωρήθηκε από αυτούς στον ΟΗΕ το 1985. Η ρεπλίκα εκεί βρισκόταν μέχρι και πέρσι, όταν ζητήθηκε πίσω από τους ιδιοκτήτες της και ο ΟΗΕ, συμμορφωθείς, την επέστρεψε. Τώρα το έργο ξαναβρήκε τη θέση του στο κοριντόρ του ΟΗΕ, αφού οι Ροκφέλερ άλλαξαν γνώμη.

Η τοποθέτηση της ρεπλίκας στη δανεική θέση της έγινε το προηγούμενο Σάββατο. Οι Ροκφέλερ εξήγησαν ότι τη ζήτησαν με σκοπό τον καθαρισμό και τη συντήρησή της, αλλά και την προβολή της σε μεγαλύτερο κοινό. Την έδωσαν και πάλι στον ΟΗΕ ύστερα από συμφωνία ότι μπορούν να την αφαιρούν ώστε να συμμετέχει σε περιοδικές εκθέσεις καθώς «το προειδοποιητικό μήνυμά της καθίσταται αναγκαίο και επείγον σήμερα σε όλον τον κόσμο».

Η Repubblica γράφοντας για το τάιμινγκ της επιστροφής της ρεπλίκας στον ΟΗΕ σχολίασε ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πιο κατάλληλη στιγμή από τη σημερινή, με τα πολεμικά τύμπανα να χτυπούν όλο και πιο δυνατά στα σύνορα της Ουκρανίας». Και συμπλήρωσε γράφοντας ότι ο «ναζιστικός βομβαρδισμός θα υπενθυμίσει τι απειλεί την Ευρώπη».

Το αντίγραφο του πρωτοτύπου που εκτίθεται στη Μαδρίτη είχε παραγγελθεί από τους Ροκφέλερ, οι οποίοι τυγχάνουν μεγάλοι ευεργέτες του ΟΗΕ. (Μεταξύ άλλων δωρεών τους, αυτοί είχαν παραχωρήσει και το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το κτίριό του.) Η φιλοσοφία των Ροκφέλερ για την αρχική παραχώρηση της ρεπλίκας του Πικάσο ήταν απλή: ο Οργανισμός ήταν ο κατάλληλος τόπος για να εκτεθεί το αντίγραφο, αφού ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε ώστε να αποτρέψει την επανάληψη των συγκρούσεων του 20ού αιώνα…

Ετσι από το 1985 η «Γκερνίκα» ήταν κρεμασμένη ακριβώς στο κοριντόρ απ’ όπου διέρχονται οι διπλωμάτες που λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...