575
«Απαιτείται αριστερή και προοδευτική διέξοδος. Αυτή θα την δώσει η Νέα Αριστερά», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης | SOOC / Nick Paleologos

Η Νέα Αριστερά έτοιμη να «καλύψει το μεγάλο κενό» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 19:15
«Απαιτείται αριστερή και προοδευτική διέξοδος. Αυτή θα την δώσει η Νέα Αριστερά», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης
|SOOC / Nick Paleologos

Η Νέα Αριστερά έτοιμη να «καλύψει το μεγάλο κενό» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 19:15

Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά, μεσούσης της συνεχιζόμενης εσωκομματικής κρίσης και ενός Συνεδρίου που «τινάχτηκε στον αέρα» μετά από την παρέμβαση Τσίπρα, η Νέα Αριστερά προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, ήτοι την επίσημη ίδρυση κόμματος, το διάστημα αμέσως μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της παράταξης, η οποία όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή θα λάβει χώρα στο ΣΕΦ το τριήμερο 1 – 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Προσωρινό Συντονιστικό του φορέα, «η Νέα Αριστερά προχωρά πλέον στην επόμενη φάση», σε αυτή «της οργανωτικής συγκρότησης και πολιτικής εξόρμησης» ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, μίας μάχης που χαρακτηρίζεται κρίσιμη τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη χώρα μας.

Η Συνδιάσκεψη θα καταλήξει στην πολιτική διακήρυξη του πολιτικού φορέα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση 11 βουλευτών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αναμένεται να ξεκινήσει και η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Πηγές της Νέας Αριστεράς τόνιζαν πως η παράταξη επιχειρεί να αναλάβει την ευθύνη της σοβαρής αλλά και μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, με την προσχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις τάξεις της να υπογραμμίζει τη βούληση της αυτή.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην βουλευτής και πρώην εκρπόσωπος Τύπου των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή», αναλαμβάνοντας υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς.

Με φόντο τον παραπάνω στόχο, το εγχείρημα αναμενόταν να πλαισιωθεί και από άλλα νέα πρόσωπα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Η πολιτική ανάλυση που κάνουν στη Νέα Αριστερά, άλλωστε, είναι ότι οι λοιπές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να εκπληρώσουν τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης απέναντι στη «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Το Προσωρινό Συντονιστικό επιφύλαξε διακριτό σχόλιο και για «τα όσα εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία 24ωρα» τα οποία καταμαρτυρούν τη «βαθιά στρατηγική, αλλά και προγραμματική, κρίση ενός κόμματος του οποίου η μετάλλαξη έχει πλέον αποκτήσει μόνιμα και μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης μίλησε από την πλευρά του για εξελίξεις που επιβεβαίωσαν την απόφαση όσων έφυγαν από την Κουμουνδούρου πριν λίγους μήνες, καθώς και για «πολιτικό κενό» που καλείται να καλύψει η Νέα Αριστερά.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αυτό που είχαμε πεί εδώ και καιρό: Ο πολιτικός αυτός χώρος έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό, που οδηγεί στην απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαίωνει πλήρως την απόφαση μας να αποχωρήσουμε. Διαμορφώνει μεγάλο πολιτικό κενό το οποιο η Νέα Αριστερά καλείται να καλύψει. Η κοινωνία ζητά αγωνιωδώς απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και πολιτική έκφραση την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου της αριστεράς και του προδευτικού χώρου εν γένει», τόνισε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία έθεσε, ανάμεσα σε άλλα, «το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Τον βουλευτή και πρόεδρο της ΚΟ συνόδευσαν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η βουλευτής Εφη Αχτσιόγλου.

«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ με τις κοινοβουλευτικές τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές της πρωτοβουλίες. Αρχής γενομένης από την ιδρυτική Συνδιάσκεψη, καλείται να δώσει πειστικές ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Δεν μπορεί ο μόνος δρόμος να είναι ο αυταρχικός, αλαζονικός, νεοφιλελεύθερος μονόδρομος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απαιτείται αριστερή και προοδευτική διέξοδος. Αυτή θα την δώσει η Νέα Αριστερά», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσακαλώτος απαντά στον Τσίπρα: «Οχι Αλέξη μου, δεν φύγαμε γιατί χάσαμε»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...