585
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε την 3η ημέρα εργασιών του Φόρουμ των Δελφών | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, όχι απλώς αγορά για τη φαρμακοβιομηχανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:55
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε την 3η ημέρα εργασιών του Φόρουμ των Δελφών
|ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, όχι απλώς αγορά για τη φαρμακοβιομηχανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:55

Να δει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και όχι μόνο ως φαρμακευτική αγορά, κάλεσε τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ενισχύουμε τις κλινικές μελέτες αλλά θέλουμε και τις επενδύσεις για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα», είπε ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας ότι ενώ εκπροσωπούμε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ο ίδιος πρόσθεσε, η Ελλάδα είναι πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου αφού και ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τη φαρμακευτική πολιτική δίνει βάρος στην καινοτομία.

Για τις υποχρεωτικές επιστροφές (βλ. clawback) ο υπουργός ανέφερε ότι για φέτος αναμένεται μείωση κατά 300-400 εκατ. ευρώ. «Ετσι θα στείλουμε το μήνυμα στη βιομηχανία ότι τους καταλαβαίνουμε, αλλά όλο αυτό θα γίνει με δεδομένα και απόλυτη διαφάνεια», είπε προαναγγέλοντας συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας για να τους παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, από το 2012 –που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο του clawback– έχουν επιστραφεί στα κρατικά ταμεία πάνω από 14 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που οι υποχρεωτικές επιστροφές ήταν μεγαλύτερες (κατά 200 εκατ.) από τη συνολική προϋπολογισμένη φαρμακευτική δαπάνη!

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του στο Φόρουμ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολυμπίος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον  Άδωνι Γεωργίαδη πραγματιστή, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν το περιβάλλον και οι συνθήκες θα τον βοηθήσουν να κάνει πράξη όλα όσα ανέφερε.

Ο κ.Παπαδημητρίου τόνισε ότι προφανώς το clawback δεν θα καταργηθεί από τη μια μέρα στην άλλη αλλά ότι είναι σημαντικό να τεθούν οι βάσεις για μια νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία θα δώσει λύσεις για όλους σε βάθος χρόνου, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον ασθενή και την προσβασιμότητα του στα καινοτόμα φάρμακα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μίλησε για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, ούτε για τις ελλείψεις ή αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Μίλησε όμως ο Τιμπό Μασάρ, αντιπρόεδρος νότιας Ευρώπης στην φαρμακευτική εταιρεία AbbVie που ήταν στο ίδιο πάνελ του Φόρουμ. Ο κ. Μασάρ είπε ότι η Ελλάδα έχει μεν υψηλό επίπεδο στο επιστημονικό προσωπικό, αλλά έχει και από τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης στα φάρμακα, και αυτό δεν κάνει την Ελλάδα ελκυστική για διεθνείς επενδύσεις.

«Συχνά βλέπουμε νέα μέτρα και αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερή φαρμακευτική πολιτική για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα που θα προσεγγίσει διεθνείς επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Φλόρενς Παπιγιόν, διευθύντρια εταιρικών σχέσεων για την Ευρώπη στη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, εξήγησε ότι βιομηχανία πιστεύει σε έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και ζήτησε κίνητρα για τις επενδύσεις.

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι συζήτησης με εκπροσώπους πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSΙ/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ)

Από την πλευρά της, η Παυλίνα Καρασιώτου, γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, τόνισε ότι όσο περνούν τα χρόνια, έχουμε όλο και πιο ακριβά φάρμακα για όλο και λιγότερους ασθενείς και αυτή η νέα κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία και διάλογο μεταξύ των ασθενών, της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας. Οπως είπε, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου που αφορά τα συναρμόδια υπουργεία και έχει κύριο θέμα τη μελέτη των οικονομικών γύρω από τη φαρμακευτική πολιτική.

Τέλος, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι μάθαμε πολλά από την πανδημία σε σχέση με το φάρμακο και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να καταφέρει να είναι στρατηγικά αυτόνομη στον τομέα αυτόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...