591
Ισραηλινός στρατιώτης κάνει με τα χέρια του το σήμα της νίκης πάνω σε στρατιωτικό όχημα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει εξαλείψει τους στόχους υποδομών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα. | REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Μετακινείται στον νότο το μέτωπο των ισραηλινών επιθέσεων

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 17:28
Ισραηλινός στρατιώτης κάνει με τα χέρια του το σήμα της νίκης πάνω σε στρατιωτικό όχημα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει εξαλείψει τους στόχους υποδομών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.
|REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Μετακινείται στον νότο το μέτωπο των ισραηλινών επιθέσεων

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 17:28

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει ολοκληρώσει την αποστολή του να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και έχει μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εκεί καθώς η επίθεση κινείται νότια, αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το AP:

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ είχε ήδη μειώσει τη στρατιωτική του επίθεση στη βόρεια Γάζα και πιέζει την επίθεσή του στο νότο της περιοχής, όπου κατοικούν οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επέμεινε πάλι την Κυριακή ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι της εξάλειψης της Χαμάς, της επιστροφής των ομήρων του Ισραήλ και της διασφάλισης ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει απειλή για το Ισραήλ.

«Το λέω αυτό τόσο στους εχθρούς μας όσο και στους φίλους μας», είπε στο υπουργικό του συμβούλιο. «Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτή είναι η υποχρέωση όλων μας».

Δυσκολίες για τους ομήρους

Ομως ο θάνατος του Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερου τη τάξει στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς, έκανε δυσκολότερη τη διαπραγμάτευση για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους του εμιράτου του Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις συνομιλίες με το Ισραήλ με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, σε ρεπορτάζ του στο οποίο επικαλείται πηγές του στις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο πρωθυπουργός του εμιράτου και άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν σε μέλη οικογενειών 6 αμερικανοϊσραηλινών ομήρων ότι ο θάνατος του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ σε νότιο προάστιο του Βηρυτού κατέστησε την προσπάθεια να κλειστεί νέα συμφωνία δυσκολότερη.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Αμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, διαβεβαίωσε τα μέλη των οικογενειών πως έχει δεσμευθεί προσωπικά στην προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα συμφωνία για τους ομήρους.

«Το Κατάρ έχει οδυνηρή συναίσθηση του πόσο υποφέρουν οι εναπομείναντες όμηροι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε η πηγή του Axios στην κυβέρνηση του Εμιράτου.

Βολές από το Al Jazeera

Το Al Jazeera κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «στοχοθετεί» Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα μετά τον θάνατο δύο δημοσιογράφων που εργάζονταν για το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο Χάμζα Βάελ Νταχντούχ, ο γιος του επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, του Βάελ αλ-Νταχντούχ, και ο Μούσταφα Θουράγια, ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης που συνεργάζεται με το AFP, σκοτώθηκαν ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους.

«Το Αλ Τζαζίρα καταδικάζει σθεναρά τη στοχοθέτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αυτοκινήτου παλαιστινίων δημοσιογράφων», ανέφερε το κανάλι σε ανακοίνωσή του κατηγορώντας το Ισραήλ για «παραβίαση των αρχών της ελευθερίας του Τύπου».

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 77 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Μεταξύ αυτών των δημοσιογράφων, 70 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Νέα χτυπήματα

Στο μεταξύ, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ισραηλινός πολίτης δέχθηκε πυροβολισμούς και σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.  Ο ισραηλινός «σκοτώθηκε κοντά στο σταυροδρόμι της βρετανικής αστυνομίας» βόρεια της Ραμάλα, διευκρίνισε ο στρατός, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία αναζητά τον δράστη.

Τουλάχιστον 113 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 250 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο της Χαμάς στη Γάζα.

Ο σημερινός απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε 22.835 νεκρούς Παλαιστίνιους και σε 58.416 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...