477
Μεταμφιεσμένοι ισραηλινοί κομάντος εισβάλουν στο νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης, το πρωί της Τρίτης | Video obtained by REUTERS

«Fauda» στη Δυτική Οχθη: Ισραηλινοί κομάντος ντυμένοι γιατροί σκότωσαν «τρομοκράτες» σε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 14:04
Μεταμφιεσμένοι ισραηλινοί κομάντος εισβάλουν στο νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης, το πρωί της Τρίτης
|Video obtained by REUTERS

«Fauda» στη Δυτική Οχθη: Ισραηλινοί κομάντος ντυμένοι γιατροί σκότωσαν «τρομοκράτες» σε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 14:04

Εφοδο σε νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης ισραηλινοί κομάντος, άντρες και γυναίκες, που είχαν μεταμφιεστεί σε επισκέπτες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, θυμίζοντας σκηνή από τη δημοφιλή σειρά του Netflix, «Fauda».

Αποστολή τους ήταν να σκοτώσουν τρεις νεαρούς, που «κρύβονταν» στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου Ιμπν Σίνα στην Τζενίν, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, ήταν παλαιστίνιοι τρομοκράτες, μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Οπως φαίνεται σε βίντεο από το κλειστό σύστημα ασφαλείας που έδωσε στη δημοσιότητα ακροδεξιός υπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένας από τους 12 περίπου κομάντος έσπρωχνε αναπηρικό αμαξίδιο, άλλος κρατούσε παιδική θέση αυτοκινήτου, ενώ οι γυναίκες μέλη της ομάδας φορούσαν χιτζάμπ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, οι κομάντος εξουδετέρωσαν τον τρομοκρατικό «πυρήνα» που αποτελούνταν από τους τρεις νεαρούς, συμπεριλαμβανομένου μέλους «της Χαμάς», μέσα στη δομή υγείας.

Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο στρατός, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ) και η αστυνομία του Ισραήλ διαβεβαίωσαν πως «εξουδετέρωσαν» κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησής τους έναν «τρομοκράτη της Χαμάς», ο οποίος «κρυβόταν» στο νοσοκομείο, καθώς και «άλλους δυο τρομοκράτες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις «τρομοκράτες» σχεδίαζαν να διαπράξουν «άμεσα» επίθεση «εμπνευσμένη» από την σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Το μέλος της Χαμάς ονομαζόταν Μοχάμεντ Τζαλάμνε, ήταν 27 ετών, καταγόταν από την Τζενίν, κι είχε επαφές με την ηγεσία της Χαμάς στο Κατάρ. Ο Τζαλάμνε «συμμετείχε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι άλλοι δύο νεκροί ήταν αδέλφια, «ο Μοχάμεντ Αλ-Γκαζάουι, μέλος του Τάγματος της Τζενίν, που είχε συμμετοχή σε πολλές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών των IDF στην περιοχή και ο Μπασίλ Αλ-Γκαζάουι, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Τζιχάντ, που συμμετείχε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στην περιοχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «μεγάλος αριθμός» Παλαιστινίων που καταζητούνται από το Ισραήλ χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία «ως βάσεις για να σχεδιάζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες και να πραγματοποιούν επιθέσεις».

Κατά το νοσοκομείο, ο Μπασίλ νοσηλευόταν από τον Οκτώβριο, όταν είχε τραυματιστεί από έκρηξη αυτοσχέδιας ρουκέτας στο νεκροταφείο της Τζενίν. Και οι τρεις σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ενας από τους τρεις νεκρούς στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν – REUTERS/Raneen Sawafta

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει τον έλεγχο της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσε ότι «τρεις μάρτυρες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής στο εσωτερικό του νοσοκομείου Αβικέννας».

Κατά τη Χαμάς, οι τρεις νεκροί ήταν μέλη του Τάγματος της Τζενίν, «θυγατρική» των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Δυτική Οχθη και ειδικά ο Τζαλάμνε, μέλος της, όπως παραδέχθηκε.

Στην Τζενίν βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη, όπου συχνά πραγματοποιούν εφόδους οι Ισραηλινοί, με στόχο πυρήνες τρομοκρατών.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η βία κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη: από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ή εποίκων έχουν σκοτωθεί πάνω από 360 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...