336
| shutterstock

Επανέκδοση 10ετούς για να «προλάβουμε» την έκθεση του Standard & Poor’s

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 07:19
|shutterstock

Επανέκδοση 10ετούς για να «προλάβουμε» την έκθεση του Standard & Poor’s

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 07:19

Την επανέκδοση ομολόγου με κουπόνι 4,25% λήξης 15 Ιουνίου 2033, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Κατ΄ουσίαν, πρόκειται για τις επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη φάση γίνεται την Τετάρτη, 19 Απριλίου, η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στις 17 Μαΐου και μία τρίτη στις 21 Ιουνίου.

Με την επανέκδοσή τους θα έρθει η χώρα ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου, στην ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος για ολόκληρη τη χρονιά, πριν ακόμη φύγει ο Απρίλιος.

Οπως επεσήμαναν παράγοντες της αγοράς, η κίνηση αυτή γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την στις 21 Απριλίου.

Η δημοσίευση της έκθεσης του Standard and Poor’s θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Τότε θα φανεί εάν θα υπάρξει η πολυπόθητη αξιολόγηση με την επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά από το 2009, ή εάν θα περιοριστεί ο αμερικανικός οίκος σε μια θετική αναφορά για την ελληνική οικονομία, μεταθέτοντας την αναβάθμιση για την επόμενη έκθεση που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η έκδοση του δεκαετούς είναι ένα μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και προς τους επενδυτές για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται. Αυτή τη φορά και με έναν προγραμματισμένο τρόπο, καθώς έχουν προηγηθεί οι επαφές με τους επενδυτές, όσον αφορά και στην επιθυμητή διάρκεια ή στα επιθυμητά ομόλογα που θέλουν οι επενδυτές να αγοράσουν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοπός της επανέκδοσης του δεκαετούς είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 300 εκατ.  ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, σήμερα 19 Απριλίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...