588
|

Sex Trafficking: τέλεια θύματα, τέλειοι θύτες

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 20 Ιουλίου 2012, 01:18

Sex Trafficking: τέλεια θύματα, τέλειοι θύτες

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 20 Ιουλίου 2012, 01:18

Στο προηγούμενο: Ιωάννης Μεταξάς, ο πρώτος Έλληνας anti-trafficker

Όλα ξεκινάνε στα απομονωμένα χωριά κρατών που η οικονομική ανέχεια έχει τεστάρει με ιδιαίτερη επιτυχία τις μικρές κοινωνίες. Για την Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποτελούν τις δυο βασικότερες χώρες μαζικότερης ροής λόγω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτά λοιπόν τα ξεχασμένα μέρη εμφανίσιμοι καλοστεκούμενοι άνδρες γοητεύουν τις πιο ευάλωτες, αυτές που ίσως δεν γνώρισαν ποτέ πατέρα ή που η οικογένεια τους στην καλύτερη περίπτωση είναι αδιάφορη για τις ίδιες.

Οι υποσχέσεις για γάμο, οικογένεια και προστασία συγκινούν πολύ εύκολα ειδικότερα τις μικρότερες σε ηλικία διότι αυτές έχουν αποδεχτεί πως οι μεγάλοι είναι ισχυροί και ότι έχουν πάντα δίκιο. Έτσι όταν οι «καλοσυνάτοι» καταφερτζήδες πείσουν κοπελίτσες, 20-30 ετών, ότι στην μεσογειακή Ελλάδα τους περιμένει μια καλή και νόμιμη δουλειά με προοπτικές κανονίζουν τη μεταφορά τους μέσω γραφείου εύρεσης εργασίας ή ταξιδιωτικού. Από την στιγμή που έρχεται το «εμπόρευμα» το παραλαμβάνουν και το διαθέτουν κυρίως οι Έλληνες συνάδελφοι τους.

Όταν καλούνε τα θύματα να υπογράψουν ταξιδιωτικά έγγραφα αυτά δεν αντιλαμβάνονται ότι βάζουν την υπογραφή τους σε πιστοποιητικό άσκησης πορνείας (ν. 2734/1999) καθώς πολύ απλά τα περισσότερα δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε να γράφουν. Αντίθετα, οι traffickers παρουσιάζουν ένα βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο χρησιμοποιώντας νέες τακτικές και εντοπίζοντας τα όποια νομικά κενά αφήνοντας την αστυνομία αρκετά βήματα «πίσω». Υπήρξε περίπτωση που το κύκλωμα έβγαλε άδεια επιστροφής στην πατρίδα της σε γυναίκα-θύμα παραπλανώντας τις Αρχές. 

Οι δύσμοιρες θα καταλάβουν που έβαλαν την υπογραφή τους μόνο όταν φτάσουν στη «φιλόξενη» Ελλάδα και αρχίσει η «εκπαίδευση»: κλείνονται σε ένα δωμάτιο και αμέσως ξεκινάνε απανωτοί βιασμοί. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικειωθούν ώστε να μην κάνουν πίσω όταν έρθει η στιγμή με τον πρώτο τους πελάτη. Το κλειδί για τους «εκπαιδευτές» είναι να σπάσει ο τσαμπουκάς των αγνών κοριτσιών συνδέοντάς στο υποσυνείδητό την επιβίωση τους με τον βασανιστή τους. Έτσι τις «δένουν». Η συνδρομή των ναρκωτικών είναι το τελικό συστατικό στη συνταγή για να προετοιμαστεί η ιδανική σεξουαλική δούλα.

Ο χώρος επιλογής διάθεσης των έτοιμων πια «προϊόντων» επαφίεται στην αναμφισβήτητη εφευρετικότητά των traffickers. Spa, ινστιτούτα μασάζ υπό το πρόσχημα παροχής περιποιήσεων, πορνεία, σπίτια πελατών ή όπου επιλέγουν οι τελευταίοι, μεταβαίνοντας εκεί σε πολλές περιπτώσεις απλά με ένα ταξί. Η πελατεία προσελκύεται ακόμα και μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και περιοδικά ή ακόμα και  διαφημίσεις. Οι νέες τεχνολογίες, όπως το internet, αλλά και η συχνή εναλλαγή «στεκιών» βοηθάνε αφάνταστα στην προβολή του εμπορεύματος αυξάνοντας τα έσοδά τους και δυσκολεύοντας τις Αρχές να τους εντοπίσουν. Η χαμηλότερη ταρίφα, λόγω της κρίσης, είναι ακόμα και 5 ευρώ και ο χρόνος κάρπωσης των «υπηρεσιών» από τον «φτιαγμένο» πελάτη είναι μόλις λίγα λεπτά. Αν την καθυστερήσει λίγο παραπάνω την «τακτοποιεί» για τα καλά ο προστάτης. Next…

Στην ελληνική αγορά έχουν διαμορφωθεί δύο σχολές sex trafficking: Η νιγηριανή και η ευρωπαϊκή. Η πρώτη είναι περισσότερο βίαιη χρησιμοποιώντας απειλές, ναρκωτικά και φυσικά τα βουντού που τα θύματα τους τρέμουν. Τα ευρωπαϊκά κυκλώματα από την άλλη έχουν αναβαθμίσει τους τρόπους προσέγγισης εξαγοράζοντας τη σιωπή των γυναικών. Οι δράστες πείθουν το θύμα για τις διασυνδέσεις τους με τις ελληνικές αρχές καθιστώντας τα θύματα δύσπιστα ως προς τις διωκτικές αρχές της χώρας μας. Ακόμα, για να «κερδίσουν» την πίστη του θύματος του δίνουν κάποια χρήματα καθιστώντας το στη συνέχεια μέρος του κυκλώματος.

Όταν κάποιες καταφέρουν να δραπετεύσουν μπορεί να αναζητήσουν βοήθεια στην αστυνομία ή σε κάποια ΜΚΟ. Ωστόσο οι διακινητές είναι έξυπνοι, θεωρούν τις γυναίκες αναλώσιμες και εύκολα αντικαταστάσιμες. Αυτό που τους απασχολεί είναι να μην είναι μάρτυρες κατηγορίας εναντίον τους… το στοίχημα για το δικαστικό μας σύστημα ξεκινάει.

Στο επόμενο: Sex Trafficking: Επαρκής πλην φαλλοκράτης ο Νομοθέτης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News