488
|

Κανένας Μεταρρυθμιστής ρε παιδιά;

Κανένας Μεταρρυθμιστής ρε παιδιά;

Ο σοφός Νομοθέτης είπε ότι οι καθηγητές θα προάγονται ανάλογα με το επιστημονικό τους έργο, για να πας δηλαδή από την μία βαθμίδα στην επόμενη πρέπει να έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων (έρευνας δηλαδή).

Τι πήγαν και έκαναν λοιπόν οι Νεοέλληνες πανεπιστημιακοί; Ίδρυσαν αμέτρητα επιστημονικά περιοδικά για κάθε κλάδο και ειδικότητα που μπορείς να φανταστείς, οργάνωσαν επιστημονικά συνέδρια με συχνότητα τηλεοπτικής σειράς και με πυρομαχικά τους αμέτρητους  ομήρους συγγνώμη φοιτητές ήθελα να πω άρχισαν ένα πόλεμο έρευνας που μόνο στόχο είχε την προαγωγή τους.

Είναι γνωστό σε αρκετούς ότι οι Έλληνες πανεπιστημιακοί παράγουν τεράστιο όγκο επιστημονικών δημοσιεύσεων δηλαδή «έρευνας». Επίσης αρκετοί γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι σκουπίδια που δημοσιεύονται σε ελληνικά και μέτρια ξένα  περιοδικά και σκεπάζουν ορισμένα αριστουργήματα  που δημιουργούνται από συγκεκριμένα λαμπρά μυαλά του τόπου. Φυσικά είναι ορισμένα γιατί δεν είναι δυνατόν μια μικρή χώρα χωρίς κανένα εκπαιδευτικό σύστημα να παράγει πολλά σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα.

Η κατάσταση είναι γνωστή και ανεκτή σχεδόν από όλους γιατί μέχρι τώρα δεν ενοχλούσε κανέναν.

Πριν λίγες μέρες έγινε από ένα πανεπιστημιακό τμήμα στη  Πελοπόννησο ένα αντίστοιχο συνέδριο και η δυσοσμία ήταν παρούσα από την αρχή. Πρόγραμμα ανακοινώθηκε 48 ώρες πριν την τελετή έναρξης και οι γνώστες ήξεραν ότι εδώ και εβδομάδες γίνεται ένα παζάρι για τους ομιλητές. Όποιοι κατάφεραν να πάρουν το Πρόγραμμα πριν την άφιξή τους έφτασαν στην πόλη μουδιασμένοι, οι υπόλοιποι έφαγαν το χαστούκι στην υποδοχή του συνεδρίου. Ένα μονοθεματικό επιστημονικό συνέδριο είχε καταντήσει παζάρι  με θεματολογία από διάφορους άλλους άσχετους  χώρους. Μια κυριαρχία συγκεκριμένων πανεπιστημιακών στις υπογραφές των δημοσιεύσεων και μια γενικότερη κατάσταση Super Market έρευνας σε προσφορά. Φυσικά ο στόχος επετεύχθη, οι παρουσιάσεις έγιναν άρα θα προαχθούμε, κόσμο είχε μιας και φέραμε κάθε καρυδιάς καρύδι όποτε θα πούμε στον Υπουργό να μην μας βάλει λουκέτο αφού είμαστε δραστήριοι και αποτελεσματικοί…. Μάλιστα.

Κανένας Δεξιός να ερεθιστεί από την διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος της ΕΛΛΑΣ και να τους πάρει τα κεφάλια; Κανένας Αριστερός να τα πάρει στο κρανίο που σπαταλιέται έτσι προκλητικά ο φόρος του εργάτη και να τους πάρει τα κεφάλια; Καμία απάντηση; Μάλιστα.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της ΝΔ (Γιαννάκου)  που πολεμήθηκε με πάθος από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κυβέρνηση την έφερε σκληρότερη (Διαμαντοπούλου), κατέληξε να ξεχαρβαλωθεί από τον δοτό και πρώην πρύτανη Υπουργό Παιδείας (Μπαμπινιώτης), της ΜΗ εκλεγμένης Κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο μεταρρυθμιστικός χώρος τι κάνει; Γιατί δεν εξεγείρεται; Γιατί δεν ξεκινά τον δικό του ανένδοτο κατά της παρακμής; Δεν τους ταιριάζει θα σου πουν, μπορούν να πουν τις απόψεις τους σε συνέδρια και ομιλίες, μπορούν να εργαστούν συστηματικά με αποτελέσματα λαμπρά αλλά μην τους ζητάς να βγουν στο πεζοδρόμιο και να διεκδικήσουν  το δικαίωμα να ακουστούν, δεν το μπορούν.

Αν ούτε οι μεταρρυθμιστές καταφέρουν να ακουστούν τότε τι μας περιμένει; Αν δεν αλλάξουμε τη χώρα μόνοι μας θα την αλλάξουν βίαια και ανάλγητα οι χρηματοδότες μας. Μια μόνιμη κηδεμονία , μια μόνιμη Τρόικα είναι προ των πυλών εκτός αν δούμε την αλήθεια κατάματα. Εκτός αν ακούσουμε αυτούς που ψιθυρίζουν εδώ και χρόνια τι μας περιμένει και ποια είναι η λύση….

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News