542
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ συνάντησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στην πρόσφατη σύνοδο Ρωσίας - Αφρικής | Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency via REUTERS

Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι απειλούν με πόλεμο όποιον επιτεθεί στον Νίγηρα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 09:35
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ συνάντησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στην πρόσφατη σύνοδο Ρωσίας - Αφρικής
|Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency via REUTERS

Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι απειλούν με πόλεμο όποιον επιτεθεί στον Νίγηρα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 09:35

Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι», διεμήνυσαν τη Δευτέρα με κοινή ανακοίνωσή τους τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Ουαγκαντούγκου και στην Μπαμακό.

Οι δυο χούντες «προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι», την επομένη του τελεσίγραφου που έστειλαν στους πραξικοπηματίες οι ηγέτες δυτικοαφρικανικών κρατών που συνεδρίασαν στη Νιγηρία.

Τα δυο καθεστώτα «προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα οδηγούσε στην αποχώρηση της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι από τη CEDEAO (την οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής), καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».

Διεμήνυσαν επίσης πως κάθε τέτοια επέμβαση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει το σύνολο της περιοχής».

Υποστηρικτής του πραξικοπήματος κρατά ρωσική σημαία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι – REUTERS/Souleymane Ag Anara

Τέλος, τόνισαν πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών» του Νίγηρα, που αποφασίστηκαν στην Αμπούτζα.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Μπουρκίνα Φάσο όσο και στο Μάλι έχουν γίνει στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 2020 και μετά.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πραξικόπημα έφερε στην εξουσία στην Ουαγκουντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμιμπά. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε στις 24 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Και στα δύο πραξικοπήματα, ως αιτία προβλήθηκε η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος και αιματοκυλίζουν την Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.

Η βία των τζιχαντιστών έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED). Μόνο το 2023, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Η δράση των οργανώσεων αυτών εξάλλου έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό άλλων περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

Τόσο ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, όσο και ο πρόεδρος του Μάλι, Ασιμί Γκοϊτά, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, στη σύνοδο Ρωσίας – Αφρικής, όπου είχαν και κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαμογελά ενώ σφίγγει το χέρι του Ασιμί Γκοϊτά, προέδρου του Μάλι, στην Αγία Πετρούπολη – Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency via REUTERS

Την Κυριακή, οι ηγέτες της CEDEAO απηύθυναν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό.

Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη και τον Νίγηρα και το πάγωμα τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα στις δικαιοδοσίες τους.

Με χωριστή ανακοίνωση, η Γουινέα –όπου κυβερνά επίσης στρατιωτική χούντα– «εκφράζει τη διαφωνία της όσον αφορά τις αποφάσεις της CEDEAO, συμπεριλαμβανομένης [αυτής περί] της στρατιωτικής επέμβασης» και τονίζει πως «αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις κυρώσεις διότι τις θεωρεί «παράνομες και απάνθρωπες». Η Κονακρί «καλεί τη CEDEAO να επανεξετάσει τη θέση της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...