348
Ο Ζοσέπ Μπορέλ με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες | EPA/OLIVIER HOSLET

Μπορέλ: Κοινή δήλωση των «27» για «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 15:51
Ο Ζοσέπ Μπορέλ με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες
|EPA/OLIVIER HOSLET

Μπορέλ: Κοινή δήλωση των «27» για «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 15:51

Οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» , μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας.

Αυτό τόνισε τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος» που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια «κοινή δήλωση» το βράδυ της Κυριακής, κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο» να επιτευχθεί, λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη πριν από δύο εβδομάδες.

«Εργάστηκα όλο το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους, οι χώρες της ΕΕ ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για να αντιμετωπιστεί η «δεινή κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι «27» ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως «ανθρώπινη ασπίδα», και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία.

«Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Σε μία σχετική εξέλιξη, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ρίξουν βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας για να στηρίξουν τους αμάχους.

«Καλώ τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρίξουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στον βορρά, όπως έχει γίνει πολλές φορές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Στάγεχ στο υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ζήτησε επίσης τη χερσαία διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας «με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, που δεν θα περιορίζονται στο πέρασμα της Ράφα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...