322
Το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ (αριστερά) προκάλεσε την αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού (δεξιά). Καρέ από τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο | REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμερικανικές κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους της Δυτικής Οχθης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 22:42
Το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ (αριστερά) προκάλεσε την αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού (δεξιά). Καρέ από τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμερικανικές κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους της Δυτικής Οχθης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 22:42

Την επιβολή κυρώσεων κατά εποίκων που κατηγορούνται για βιαιότητες σε βάρος Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου οι βιαιότητες αυξήθηκαν στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κυρώσεις αυτές υιοθετούνται στο πλαίσιο ενός διατάγματος του προέδρου Μπάιντεν που εκδόθηκε την ίδια ημέρα και έχει στόχο να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επιθέσεις ή «τρομοκρατικές ενέργειες» και που «που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στο έδαφος αυτό, διευκρίνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρότι βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις βιαιότητες των Ισραηλινών κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και παγίως προτρέπουν τις ισραηλινές Αρχές να φροντίσουν να μπει τέλος σε αυτές και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν αρχικά τέσσερα πρόσωπα, στα οποία θα απαγορευτεί η παραμονή στις ΗΠΑ και θα δεσμευτούν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία, προσέθεσαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Πρακτορείο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στην έκδοση βίζας κατά ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων –οι νέες κυρώσεις αφορούν, ωστόσο, στο πρώτο οικονομικού χαρακτήρα μέτρο.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αντέδρασε υπερασπιζόμενο τη «συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας», οι οποίοι «είναι νομοταγείς πολίτες, πολλοί από τους οποίους πολεμούν αυτή τη στιγμή σε ενεργό και εφεδρικό καθήκον για την προστασία του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ ενεργεί εναντίον όλων των παραβατών του νόμου σε όλα τα μέρη» και επομένως «δεν υπάρχει χώρος για δραστικά βήματα σε αυτό το θέμα», έκρινε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται πως στην κυβέρνηση Νετανιάχου συμμετέχουν υπέρμαχοι της εποικιστικής δραστηριότητας μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ, συγκλονίζεται από την αναζωπύρωση της βίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...