400
«Τι είπες; Δεν άκουσα καλά» μοιάζει να λέει ο Τραμπ. «Εγώ θα πάω φυλακή;» | REUTERS/Evelyn Hockstein

«Αγαπητέ Τραμπ, θα πας φυλακή, εκεί όπου κατέληξα και εγώ»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 19:45
«Τι είπες; Δεν άκουσα καλά» μοιάζει να λέει ο Τραμπ. «Εγώ θα πάω φυλακή;»
|REUTERS/Evelyn Hockstein

«Αγαπητέ Τραμπ, θα πας φυλακή, εκεί όπου κατέληξα και εγώ»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 19:45

«Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ, θα πας φυλακή». Δεν είναι επιθυμία κάποιου αριστερού ακτιβιστή των Δημοκρατικών, γράφει η Corriere della Sera , αλλά πρόβλεψη του Στιούαρτ Ροντς, αρχηγού της παραστρατιωτικής ομάδας που οργάνωσε τις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις κατά της εκλογής Μπάιντεν, μαζί με μερικούς συμβούλους του Τραμπ.

Ο εν λόγω καταδικάστηκε σε 18 έτη φυλάκισης για το στήσιμο της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2011, αν και ο ίδιος δεν εισέβαλε στο κτίριο. Είχε, μάλιστα, συμβουλεύσει τον Τραμπ να παρατείνει παρανόμως τη θητεία του. Τώρα του λέει ότι θα καταλήξει στη φυλακή και θα του κάνει παρέα.

«Καταδικάστηκα για όσα είπα, όχι για όσα έκανα. Εγώ ουδέποτε μπήκα στο Κογκρέσο». Την αλήθεια λέει, σημειώνουν οι Ιταλοί. Μάλιστα, εισέπραξε τη βαρύτερη ποινή. Τον Τραμπ τον προειδοποίησε για τον τόπο όπου θα τον δικάσουν: «Αν σας δικάσουν στην Ουάσινγκτον, οι ένορκοι και οι δικαστές θα σας σφαγιάσουν».

Ο Τραμπ, όμως, θα δικαστεί στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη. Στην πρώτη για τα διαβαθμισμένα έγγραφα, στη δεύτερη για φορολογικά θέματα. Αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες στη συνέχεια, στην Τζόρτζια και στο Νιού Τζέρσι. Βέβαια, «δίκη περί των ευθυνών του Τραμπ κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο μόνο στην Ουάσινγκτον μπορεί να γίνει».

«Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ θα καταλήξει στη φυλακή» συνεχίζει η εφημερίδα. «Φυσικά, ο Ροντς καταδικάστηκε χωρίς να έχει μπει ποτέ στο Κογκρέσου, όμως οργάνωσε την εξέγερση τις προηγούμενες ημέρες, έφερε όπλα και παραστρατιωτικό υλικό στην πρωτεύουσα. Στις 6 Ιανουαρίου διηύθυνε τη φάλαγγα Oath Keeper, που είχε σκαρφαλώσει στο Καπιτώλιο, από το κινητό του τηλέφωνο, και μετά την αποτυχία της εξέγερσης είπε ότι μετάνιωσε που δεν έστειλε τους ένοπλους άντρες του και δεν κρέμασε τη Νάνσι Πελόζι.

»Αλλά και ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει εκφράσεις που ερμηνεύονται ως υποκίνηση σε άσκηση βίας. Ετσι, οι εισαγγελείς συνεχίζουν να συλλέγουν μαρτυρίες από πρώην συνεργάτες του για το τι έπραξε προσπαθώντας να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν. Συνεπώς, όλα τα δικαστικά ενδεχόμενα είναι πιθανά».

Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ θα παραμείνουν σενάρια, πόσο μάλλον οι καταδίκες του: «Δύσκολα θα δικαστεί ο Τραμπ νωρίτερα από τις επόμενες εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταλήξει στη φυλακή. Οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι, αν εκλεγούν, θα του εγγυηθούν την προεδρική χάρη. Πιθανότατα, το ίδιο θα κάνουν και οι Δημοκρατικοί, αν επικρατήσουν αυτοί. Διότι, σκέφτονται, προτιμότερος είναι ένας διπλά ηττημένος Τραμπ να παίζει γκολφ στο Μαρ-α-Λάγκο, παρά ένας μάρτυρας στη φυλακή που θα κρατάει ζωντανή την εξέγερση των υπερσυντηρητικών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...