725
| CreativeProtagon

Υπόθεση Καλλιάνου: Οι γιατροί σηκώνουν το γάντι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 17:17
|CreativeProtagon

Υπόθεση Καλλιάνου: Οι γιατροί σηκώνουν το γάντι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 17:17

«Πόλεμος» γιατρών και πολιτικών προσώπων στην αρένα της Δικαιοσύνης. Αυτές τις διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει πλέον η υπόθεση Καλλιάνου.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος δημοσιοποίησε τη βαριά ασθένεια του πατέρα του ο οποίος απεβίωσε ύστερα από νοσηλεία στο Αττικό νοσοκομείο. Ο ίδιος συνεχίζει εδώ και μια εβδομάδα να καταγγέλλει -ονομαστικά και δημοσίως μέσω κοινωνικών δικτύων και αλλεπάλληλων τηλεοπτικών εμφανίσεων- τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής που ανέλαβε τον ασθενή πατέρα του στο Αττικό νοσοκομείο. Ο βουλευτής αμφισβητεί ευθέως τις θεραπευτικές αποφάσεις που έλαβε ο γιατρός για τον ασθενή του, υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση (ζήτησε, πάντως, παρακάλεσε όπως το έχει θέσει ο ίδιος, εισαγωγή του ασθενούς σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας -ΜΑΦ- και δρομολόγηση των διαδικασιών για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -ΜΕΘ) και φτάνει μέχρι το φακελάκι. Λέει δηλαδή ότι η οικογένειά του έδωσε ένα χρηματικό ποσό ως «δώρο», κάτι που ο γιατρός διαψεύδει.

Όλα αυτά ενόσω είναι σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύτηκε στο Αττικό ο βαριά ασθενής πατέρας του βουλευτή και με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να έχουν ήδη αναλάβει έργο.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η ιατρική αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα της Αθήνας στέκεται απέναντι στον βουλευτή, αντικρούoντας τις καταγγελίες του. Έως τώρα έχουν αντιδράσει η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και οι διδάσκοντες σε αυτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν την ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής στη χώρα και το σωματείο του νοσοκομείου, με τη στήριξη της αρμόδιας ομοσπονδίας.

Οι Πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά συγκεκριμένων γιατρών, δεν έχουν καμία συναφή τεκμηρίωση, αλλά έχουν στόχο «αμετροεπώς να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη επί εξειδικευμένων ιατρικών θεμάτων και ακολουθούμενων κλινικών πρακτικών οι οποίες βασίζονται σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι, πέρα από προσωπικές διενέξεις, για τις οποίες θα αποφανθούν τα νόμιμα όργανα, «είναι σημαντικό να παραμένει η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στους λειτουργούς της Υγείας που υπηρετούν με αυταπάρνηση, τη δημόσια υγεία και τον ασθενή». Ο Σύλλογος, μάλιστα, παρενέβη και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του, για τις «αυτόκλητες δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις συγγενών και άλλων σε τηλεοπτικά κανάλια, με τις οποίες δικάζονται και καταδικάζονται επίλεκτα μέλη της ιατρικής κοινότητας κατά το δοκούν».

Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός

Οι έλληνες αγγειοχειρουργοί απευθύνονται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για ανθρωποφαγία σε βάρος μίας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους: Με ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι όλων των Επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι αυτής της ειδικότητας ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δράσει άμεσα ώστε, όπως αναφέρουν, να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την «άδικη και απαράδεκτη δημόσια επίθεση» που δέχεται ένα εξέχον μέλος τους και κάνουν λόγο για εκμετάλλευση μιας πολιτικής θέσης και μιας προνομιακής αντιμετώπισης στη σφαίρα της δημοσιότητας.

«Η απαίτηση για δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκφράζεται με απειλητικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Οποιαδήποτε κατηγορία για ιατρική αμέλεια πρέπει να ερευνάται με την ανεξαρτησία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε νόμιμη διαδικασία. Η απόφαση για το ποιος φέρει ευθύνη δεν ανήκει σε πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά στην ελληνική Δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή με την οποία οι αγγειοχειρουργοί ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δράσει άμεσα.

Για όλους τους λάθος λόγους

Είναι προφανές ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια σε πολλά… επεισόδια. Είναι επίσης προφανές ότι τον τελευταίο λόγο για το τι πραγματικά συνέβη στο Αττικό νοσοκομείο με τον συγκεκριμένο ασθενή (θα πρέπει να) έχουν τα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ και της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα με όλα αυτά, η υπόθεση Καλλιάνου δίνει όλες τις λάθος αφορμές για να ανοίξει η συζήτηση για το ΕΣΥ και τη λειτουργία του. Οι ελλείψεις προσωπικού, η επάρκεια νοσηλευτικών κλινών, η ιατρική εκπαίδευση, ακόμη και η ακεραιότητα των λειτουργών αυτού του Συστήματος και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό είναι πολύ σοβαρά θέματα για να συζητούνται από το βήμα των αναρτήσεων και των τηλεοπτικών παραθύρων, υπό το πρίσμα του θανάτου ενός βαρέως πάσχοντος ασθενούς και τη στιγμή μάλιστα που εξελισσεται η νομική διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και οι προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος.

Η συζήτηση για το ΕΣΥ -που αποτελεί τον πιο κρίσιμο πυλώνα της φροντίδας υγείας σε αυτή τη χώρα- απαιτεί ψυχραιμία, συμμετοχή εκείνων που ξέρουν και αντικειμενική αξιολόγηση του τι έχουμε και τι σχεδιάζεται να αποκτήσουμε. Και οπωσδήποτε απαιτεί άλλο πλαίσιο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...