555
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνεχίζει για τέταρτη δεκαετία τη δράση του στο Διάστημα | Shutterstock

Το Hubble γιορτάζει 34 χρόνια εξερεύνησης του Σύμπαντος

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 15:56
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνεχίζει για τέταρτη δεκαετία τη δράση του στο Διάστημα
|Shutterstock

Το Hubble γιορτάζει 34 χρόνια εξερεύνησης του Σύμπαντος

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 15:56

Γενέθλια έχει το πρώτο τηλεσκόπιο που αποφάσισε να στείλει ο άνθρωπος έξω από τη Γη για να παρατηρεί το Διάστημα χωρίς τα φυσικά εμπόδια του πλανήτη μας. Το Hubble άνοιξε για την ανθρωπότητα ένα παράθυρο στο Σύμπαν και έφερε επανάσταση όχι μόνο στην αστρονομία αλλά σε πολλά άλλα επιστημονικά πεδία με τις ανακαλύψεις του.

Ήταν 24 Απριλίου του 1990 όταν η NASA ανακοίνωσε ότι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε η ανθρωπότητα εκτοξεύθηκε επιτυχώς.

Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του από τον αμερικανό αστρονόμο Έντουιν Χάμπλ ο οποίος ανακάλυψε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται δημιουργώντας την βάση πάνω στην οποία «πάτησε» η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

Το Hubble έφερε επανάσταση στην αστρονομία και στη διαστημική εξερεύνηση δίνοντας μας εικόνα από όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος και από οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό.

Το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο βρίσκεται εγκατεστημένο σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Η κατασκευή και εκτόξευσή του κόστισε 1,5 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι το Hubble θα είχε διάρκεια ζωής η οποία δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη. Όμως η NASA αποφάσισε να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημιούργημα της και οργάνωσε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης του τηλεσκοπίου. Ετσι το Hubble όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά βλέπει ακόμη πιο βαθιά και καθαρά μέσα στο Σύμπαν. Με μια ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, το Hubble ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε 97 λεπτά. Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.

H διασημότερη φωτογραφία που έχει τραβήξει το Hubble, το «σήμα κατατεθέν» του. Πρόκειται για τους «Στύλους της Δημιουργίας», τις γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Οι στύλοι είναι τόσο πυκνοί, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά, σχηματίζοντας νέα άστρα. Στην κορυφή κάθε στύλου νεαρά φωτεινά άστρα εκτινάσσουν με την ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω. Τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι στύλοι έχουν διαλυθεί εξαιτίας κάποιου κοσμικού φαινομένου, πιθανότατα κάποιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη εκεί./ NASA/ESA/STScI/Shutterstock/

Το Hubble συμπληρώνει 34 έτη ζωής και, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις (αμέτρητες) εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει το τηλεσκόπιο στη διάρκεια της αποστολής του.

Είναι μια εικόνα από το νεφέλωμα Messier 76 (M76), που βρίσκεται 3.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα και αποτελεί αγαπημένο στόχο λήψης για τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Το M76 ταξινομείται ως πλανητικό νεφέλωμα, ένα διαστελλόμενο κέλυφος από πυρακτωμένα αέρια που εκτοξεύθηκαν από ένα ετοιμοθάνατο ερυθρό γιγάντιο άστρο που καταρρέει σε έναν εξαιρετικά πυκνό και καυτό λευκό νάνο.

Αποκομμένοι από τον δίσκο δύο λοβοί θερμού αερίου διαφεύγουν από το πάνω και το κάτω μέρος της «ζώνης» κατά μήκος του άξονα περιστροφής του άστρου που είναι κάθετος στον δίσκο. Η θηριώδης υπεριώδης ακτινοβολία από το πολύ καυτό άστρο προκαλεί τη λάμψη των αερίων: το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το άζωτο και το μπλε από το οξυγόνο.

Tο νεφέλωμα Messier 76 (M76), που βρίσκεται 3.400 έτη φωτός μακριά. Είναι η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, με αφορμή τα 34 χρόνια του Hubble./ NASA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...