552
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε τις απειλές του προς τη Δύση | EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Μεντβέντεφ: «Ρωσοφοβική και αιματοβαμμένη» η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 14:06
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε τις απειλές του προς τη Δύση
|EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Μεντβέντεφ: «Ρωσοφοβική και αιματοβαμμένη» η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 14:06

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ αξίας 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει μια «αιματοβαμμένη» προσπάθεια να συνεχιστεί ο «εμφύλιος πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σκληροπυρηνικό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν και αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η έγκριση της νέας βοήθειας είναι «ρωσοφοβική» και θα οδηγήσει στη «συνέχιση του εμφυλίου πολέμου του διχασμένου λαού της πρώην ενωμένης χώρας μας».

«Θα είμαστε, φυσικά, νικητές ανεξάρτητα από τα αιματοβαμμένα 61 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ως επί το πλείστον θα τα καταπιεί το ακόρεστο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημά τους», πρόσθεσε. «Η δύναμη και η αλήθεια είναι μαζί μας».

Ο Μεντβέντεφ, οι δηλώσεις του οποίου είναι πάντα ακραίες, είπε επίσης ότι ευχόταν για έναν νέο εμφύλιο στις ΗΠΑ που «θα οδηγούσε επιτέλους στο άδοξο τέλος της απεχθούς αυτοκρατορίας του κακού του 21ου αιώνα».

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση «θα ανάγκαζε την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό, καταστρέφοντας την οικονομία της και στερώντας της ένα μέλλον».

Ακούστηκαν ζητωκραυγές στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με τους Δημοκρατικούς να κυματίζουν σημαίες της Ουκρανίας, κατά παράβαση των κανονισμών, φωνάζοντας: «Ουκρανία, Ουκρανία».

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει την Τρίτη για την έγκριση της συμφωνίας και ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα την υπογράψει αμέσως, οκτώ μήνες αφότου ζήτησε για πρώτη φορά περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία.

Η διαμάχη για τη νομοθεσία έχει αποκαλύψει βαθιές ρήξεις τόσο στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών -με τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να αντιτίθενται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καθυστέρηση εκνεύρισε τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Μπάιντεν προσπαθεί να υποστηρίξει την επανεκλογή του βασισμένη εν μέρει στην ηγεσία του στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με τους Times.

Το νομοσχέδιο της Ουκρανίας προβλέπει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά αμυντικών συστημάτων κατασκευής των ΗΠΑ και επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να ανανεώσει τα δικά του εξαντλημένα αποθέματα όπλων.

Ζωτικής σημασίας πυρομαχικά, πύραυλοι και αμυντικά συστήματα θα αποσταλούν γρήγορα στην ουκρανική πρώτη γραμμή —είτε από τα αμερικανικά αποθέματα στην Ευρώπη είτε απευθείας από τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο λέει ότι οι προμήθειες θα φτάσουν εντός ολίγων ημερών από την υπογραφή του νόμου από τον Μπάιντεν.

«Σίγουρα θα κάνει τη διαφορά», είπε ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Θα δώσει στους Ουκρανούς χρόνο και πόρους για να επανεξοπλίσουν, να επανεκπαιδεύσουν και να ανανεώσουν τις μονάδες τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια αντεπίθεση αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», είπε.

«Η τόνωση του ηθικού μπορεί να είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε, επειδή το μέγεθος του πακέτου δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η έγκριση της νέας βοήθειας θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας: «Η στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου είναι άμεση χορηγία τρομοκρατικής δραστηριότητας».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη νίκη για τον Μπάιντεν, ο οποίος ζητούσε επίμονα περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία από τον περασμένο Αύγουστο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι στιγμής σχεδόν 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, άλλαξε στάση και έφερε το νομοσχέδιο προς ψήφιση, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλόριντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...