502
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, το Σάββατο | EPA/ANNA SZILAGYI

Κομισιόν: Η Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 11:12
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, το Σάββατο
|EPA/ANNA SZILAGYI

Κομισιόν: Η Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 11:12

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεδρίαση του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Eνωσης (CDU) στο Βερολίνο, τη Δευτέρα.

Τον τελευταίο χρόνο, η 65χρονη επικεφαλής του ισχυρότερου θεσμικού οργάνου στις Βρυξέλλες απέφευγε να απαντά σε ερωτήσεις για τις προθέσεις της.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία θα σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα σε μια τετράμηνη μάχη για την εκλογή της, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πεδίο, με τις φήμες να θέλουν και την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, υποψήφια για τη θέση το καλοκαίρι, όταν θα γίνει η τελική επιλογή, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Κάλας μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Μόσχα εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της, «για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης».

Αφού επιλεγεί από το CDU, η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη δύο άλλων κομμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία.

Στη συνέχεια, πρέπει να κερδίσει την ψηφοφορία στο Συνέδριο του ΕΛΚ τον Μάρτιο, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, πριν αντιμετωπίσει το τελευταίο εμπόδιο τον Ιούνιο, όταν θα αρχίσει το παζάρι για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία Spitzenkandidaten, η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέεται με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν προγραμματιστεί για τις 6-9 Ιουνίου.

Αλλά το τι θα συμβεί τον Ιούνιο θα καθοριστεί από το ποσοστό ψήφων που θα συγκεντρώσει το ΕΛΚ μετά τις εκλογές.

Το 2019, το ΕΛΚ κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών και πολλοί περίμεναν ότι ο δικός του υποψήφιος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, θα διοριζόταν στη θέση αυτή. Αλλά,  δεν μπόρεσε να δημιουργήσει διακομματική υποστήριξη με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι, προτείνοντας έναν άλλο γνωστό υποψήφιο, τον Φρανς Τίμερμανς.

Η διάσπαση δημιούργησε χώρο για τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν η επιλογή-έκπληξη της Ανγκελα Μέρκελ. «Θυμηθείτε, κανείς δεν την είχε ακούσει το 2019 και από υπουργός Αμυνας στη Γερμανία, έφτασε να έχει την πιο ισχυρή θέση στις Βρυξέλλες μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ένας διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι δεν έκανε καν προεκλογική εκστρατεία για τη θέση.

Στη μετεκλογική διαδικασία, περισσότερα μάτια είναι πιθανό να στραφούν στις άλλες κορυφαίες θέσεις εργασίας.

Ο ρόλος του επικεφαλής διπλωμάτη, τον οποίο κατέχει τώρα ο Ζοσέπ Μπορέλ, είναι προς διεκδίκηση, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών και διαπραγματεύεται τις θέσεις, συχνά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως η πρόσφατη διαμάχη με την Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι θέσεις αυτές είναι πιθανό να μοιραστούν σε δύο από τις άλλες μεγάλες πολιτικές ομάδες, επί του παρόντος τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) καθώς και τη φιλελεύθερη ομάδα των ευρωβουλευτών Renew, στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...