510
Σχολείο στο Λβιβ, που επλήγη από ρωσικό πύραυλο, το πρωί της Πέμπτης | Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι εναντίον αμάχων σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/2/2024 13:05
Σχολείο στο Λβιβ, που επλήγη από ρωσικό πύραυλο, το πρωί της Πέμπτης
|Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι εναντίον αμάχων σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/2/2024 13:05

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα νέες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, στέλνοντας 26 πυραύλους, από τους οποίους η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τους 13.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν από τις βραδυνές και πρωινές επιθέσεις της Πέμπτης που είχαν στόχο, μεταξύ άλλων, το Κίεβο, το Τσουχούιβ στο Χάρκοβο, το Ντίνπρο, τη Ζαπορίζια και το Λβιβ.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε στο Τσουχούιβ, όταν πύραυλος έπληξε το σπίτι της, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ανέφερε εξάλλου πως ακούστηκαν εκρήξεις, για μία ακόμα φορά, στην πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Στο μεταξύ, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στην εγκατάσταση, ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης στο Telegram.

Δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση στην πετρελαϊκή εγκατάσταση, δήλωσε ο Ρόμαν Σταροβόιτ.

Η ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας έχει πληγεί τον τελευταίο μήνα από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρκαγιές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και αερίου που ήδη κλονίζονται από τη σύγκρουση στη Μέση Αναστολή.

Νεκροί στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, ρωσικός πύραυλος έπληξε μια πολυκατοικία σε χωριό στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βόρεια Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις.

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η επαρχία και η ομώνυμη πόλη αποτελούν τακτικά στόχο ρωσικών επιθέσεων.

Η αστυνομία τόνισε ότι το πυραυλικό σύστημα S-300 πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο χωριό Βέλικι Μπουρλούκ, καταστρέφοντας οκτώ από τα 16 διαμερίσματα της πολυκατοικίας αυτής.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν… Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις άνδρες και μια γυναίκα», ανέφερε η αστυνομία.

Νεκροί και στο Μπέλγκοροντ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της πόλης Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπέλγκοροντ, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 18 άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε παιδιά», έγραψε ο Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ στον λογαριασμό του στο Telegram.

Το πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε λίγο νωρίτερα, ότι από τον ουκρανικό βομβαρδισμό επλήγη εμπορικό κέντρο. Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Zvezda, που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Magnit.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Zvezda δείχνει διασώστες να τρέχουν να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες σε ένα υπαίθριο αθλητικό κέντρο. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα κτίριο με το λογότυπο του Magnit και όλα τα παράθυρά του σπασμένα, όπως και σπασμένα παράθυρα σε γειτονικά διαμερίσματα.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Κουρσκ, ο Ρόμαν Σταροβόιτ, χαρακτήρισε την επίθεση «νέο έγκλημα των ουκρανών Ναζί», φρασεολογία που χρησιμοποιούν συχνά ρώσοι αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πυραυλική επίθεση χτυπήθηκε ένα εμπορικό κέντρο, ένα υπαίθριο αθλητικό κέντρο και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο Σταροβόιτ δεν αναφέρθηκε σε αριθμό θυμάτων.

«Ο εχθρός σκοπίμως χτύπησε μια περιοχή όπου βρίσκονταν άμαχοι», είπε.

Το Μπέλγκοροντ και η ομώνυμη περιφέρεια γίνονται συχνά, το τελευταίο διάστημα, στόχος επιθέσεων από την Ουκρανία. Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, στην πλέον πολύνεκρη ουκρανική επίθεση εναντίον της περιοχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...