923
Στιγμιότυπο από τις αντικυβερνητικές φεμινιστικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» | Getty Images/SOPA Images

Πανικός στο Ιράν από νέες απόπειρες δηλητηριασμού μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 17:38
Στιγμιότυπο από τις αντικυβερνητικές φεμινιστικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»
|Getty Images/SOPA Images

Πανικός στο Ιράν από νέες απόπειρες δηλητηριασμού μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 17:38

Η απάνθρωπη σκληρότητα του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στα σχεδόν 45 χρόνια της λειτουργίας του – ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, με τα αιματηρά μέτρα καταστολής των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάσα Αμινί, της νεαρής Ιρανής που δολοφονήθηκε ενώ κρατείτο από την αστυνομία της πρωτεύουσας.

Από το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων έως σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές και των δύο φύλων έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και καταδικαστεί σε θάνατο. Ομως τα πιο τρομακτικά αντίποινα προς τις νεαρές γυναίκες της χώρας είναι οι απόπειρες μαζικού δηλητηριασμού μαθητριών σε σχολεία ανά την επικράτεια, που αποδίδονται στο καθεστώς.

Τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρο το Ιράν, περίπου 300 ύποπτες επιθέσεις με αέρια έπληξαν περισσότερα από 100 σχολεία θηλέων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σαΐντ Καρίμι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι 13.000 μαθητές υποβλήθηκαν σε θεραπεία για συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Shargh. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Η εφημερίδα Washington Post επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με μια δασκάλα η οποία κατήγγειλε ένα νέο περιστατικό σε κουρδική περιοχή του δυτικού Ιράν. Η δασκάλα άρχισε να δέχεται ξέφρενες κλήσεις από μαθητές και γονείς, οι οποίοι την ενημέρωναν ότι είχε γίνει επίθεση με χημικά αέρια στο δημοτικό σχολείο όπου δίδασκε.

Δεν είχε πάει στην τάξη εκείνο το πρωί του Απριλίου, αλλά έσπευσε στο σχολείο και συνάντησε μια χαοτική σκηνή: Οι μαθητές και μερικοί από τους συναδέλφους της καθηγητές δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, λέγοντας ότι τα μάτια τους έκαιγαν. Κάποιοι από τους δασκάλους είχαν δεχθεί επίθεση από εξαγριωμένους γονείς και έκλαιγαν. Πράκτορες του υπουργείου Πληροφοριών είχαν σπεύσει για να διεξάγουν έρευνα.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην ιερή πόλη Κομ. Σχετική ηρεμία επικρατούσε όταν τα σχολεία έκλεισαν για το Νοβρούζ, το ιρανικό νέο έτος, στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, οι επιθέσεις φαίνεται πως έχουν ενταθεί ξανά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς τα σχολεία άνοιξαν ξανά, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό και σύγχυση.

«Οι γονείς είναι πραγματικά φοβισμένοι και πολλοί από αυτούς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πια» είπε η δασκάλα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στην τηλεφωνική της συνέντευξη. «Μερικοί γονείς δηλώνουν πρόθυμοι να αφήσουν το παιδί τους έναν χρόνο πίσω στο σχολείο, μόνο και μόνο για να το κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Αμέσως μετά, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 100 άτομα σε 11 επαρχίες είχαν συλληφθεί.

«Μεταξύ των συλληφθέντων είναι άτομα με εχθρικά κίνητρα, που έχουν στόχο να προκαλέσουν φόβο και πανικό στους μαθητές, να κλείσουν σχολεία και να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τις Αρχές» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε η εφημερίδα Hamshahri. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής εκπαίδευσης του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλιρέζα Μοναντί, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δοκιμές του υπουργείου Υγείας είχαν εντοπίσει αέριο άζωτο σε σχολεία στο Κομ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη κυβερνητική δήλωση που να προσδιορίζει τι αέριο, ή αέρια, μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί.

«Πρόκειται για πολύ οργανωμένες και συντονισμένες επιθέσεις. Δεν μπορεί να είναι τυχαίοι οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό» λέει ο Μαχμούντ Αμιρί–Μογκαντάμ, διευθυντής της οργάνωσης «Iran Human Rights» με έδρα τη Νορβηγία. «Είναι είτε ομάδες με την ευλογία των Αρχών, είτε δυνάμεις εντός των Αρχών» συμπληρώνει.

Η δασκάλα στην κουρδική περιοχή είπε ότι οι συνάδελφοί της ανέφεραν ότι πριν αρρωστήσουν ένιωσαν έντονη οσμή χλωρίνης και σάπιων φρούτων. Μετά τις ύποπτες επιθέσεις, μαθήτριες νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εμετό και μούδιασμα στα άκρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 65χρονος άνδρας πήγε την ηλικιωμένη μητέρα του σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ και βρήκε το λόμπι γεμάτο με περίπου 12 μαθήτριες που, όπως είπε, έβηχαν και ήταν λαχανιασμένες. Ο άνδρας μίλησε με ένα από τα κορίτσια, το οποίο περιέγραψε ότι καθόταν στην τάξη όταν μύρισε κάτι σαν λύματα, πριν αισθανθεί ζάλη και δύσπνοια.

Οργανωμένες επιθέσεις κατά γυναικών έχουν συμβεί και στο παρελθόν στο Ιράν. Το 2014, τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ψεκάστηκαν με οξύ στο πρόσωπο στην πόλη Ισφαχάν, περιστατικό που πολλοί υποπτεύονταν ότι συνέβη στο πλαίσιο μιας εκστρατείας θρησκευτικών εξτρεμιστών για την επιβολή συντηρητικών κωδίκων ένδυσης.

Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική παρόμοια με τη σημερινή, επειδή δεν αντιμετώπισε την υπόθεση πιο επιθετικά. Αν και έγιναν συλλήψεις, κανείς δεν κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί να επισημάνει άλλες πιθανές αιτίες για τις ασθένειες στα σχολεία θηλέων, σύμφωνα με ακτιβιστές και εργαζομένους στον τομέα της Υγείας.

Επίσημες συναντήσεις έχουν οργανωθεί στα νοσοκομεία για την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού σχετικά με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών δηλητηρίασης. Οι γιατροί έχουν οδηγίες να παρηγορούν τα θύματα και τις οικογένειές τους και να τους λένε ότι είναι κάτι που σχετίζεται με το άγχος, σύμφωνα με έναν ψυχίατρο που ήταν παρών στις υπουργικές ντιρεκτίβες.

Η δασκάλα στο δημοτικό σχολείο στην κουρδική περιοχή αποκαλύπτει ότι δύο συνάδελφοί της νοσηλεύθηκαν μετά την ύποπτη επίθεση με αέριο. Λέει ότι μία από αυτές της είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τρομερούς πονοκεφάλους και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών επέστρεψαν στο σχολείο αρκετές φορές, προσθέτει, παίρνοντας συνεντεύξεις από τους διευθυντές, ενώ κατασχέθηκαν και πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας. Ο διευθυντής του σχολείου τής είπε ότι οι πράκτορες έμοιαζαν να αναζητούν πλάνα γονέων, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και διαπληκτίζονταν με τους δασκάλους.

«Πολλοί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τους δηλητηριασμούς» ισχυρίζεται η δασκάλα. «Λένε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποθαρρύνει τα κορίτσια από το να πάνε στο σχολείο, ή ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναφουντώσει το κίνημα “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία–», που ξεπήδησε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...