473
Το εξώφυλλο του τριπλού άλμπουμ της ζωντανής ηχογράφησης του φεστιβάλ του Γούντστοκ, με τη φωτογραφία του ζεύγους Ερκολαϊν | Shutterstock/Blueee77

Εφυγε από τη ζωή η γυναίκα του εξωφύλλου του Γούντστοκ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 18:40
Το εξώφυλλο του τριπλού άλμπουμ της ζωντανής ηχογράφησης του φεστιβάλ του Γούντστοκ, με τη φωτογραφία του ζεύγους Ερκολαϊν
|Shutterstock/Blueee77

Εφυγε από τη ζωή η γυναίκα του εξωφύλλου του Γούντστοκ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 18:40

Κάποιες φωτογραφίες είναι γραφτό να μείνουν στην Ιστορία ως σύμβολα μια εποχής η ενός γεγονότος που σημάδεψε τη συλλογική μνήμη. Το μυαλό ανασύρει αυτόματα αυτές τις εικόνες σε κάθε αναφορά ενός περιστατικού ιστορικής σημασίας.

Το ζευγάρι που φιλιέται στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης στους εορτασμούς για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκλονιστικό ενσταντανέ από την εν ψυχρώ δολοφονία του στρατιώτη των Βιετκόνγκ στους δρόμους της Σαϊγκόν και τα στοπ καρέ του φιλμ του Αβραάμ Ζαπρούντερ από τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας είναι φωτογραφίες χαραγμένες στη συλλογική μνήμη.

Μια από τις πιο πρόσφατες χρονικά τέτοιες φωτογραφίες είναι εκείνη που κόσμησε το εξώφυλλο του άλμπουμ με τη ζωντανή ηχογράφηση του θρυλικού ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ. Ενα ζευγάρι αγκαλιάζεται κάτω από μια κουβέρτα με φόντο μια θάλασσα χίπηδων που παρακολουθούν καθισμένοι στο χορτάρι τη συναυλία που σηματοδότησε την κορύφωση –και το άδοξο τέλος– της εποχής της αμφισβήτησης και του «καλοκαιριού της αγάπης».

Το ζευγάρι είναι οι Νικ και Μπόμπι Κέλι Ερκολαϊν, παρόντες στο φεστιβάλ του 1969 και ανυποψίαστοι πρωταγωνιστές της ιστορικής φωτογραφίας εξωφύλλου του soundtrack, το οποίο κυκλοφόρησε ως τριπλός δίσκος την επόμενη χρονιά. Ο Νικ ανακοίνωσε την απώλεια της αγαπημένης του Μπόμπι Κέλι, χωρίς να αποκαλύψει ούτε την ακριβή ηλικία ούτε την αιτία θανάτου της, αναφέρει το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Το ζεύγος Ερκολαϊν, δεξιά στην κλασική φωτογραφία του άλμπουμ από το 1969 και αριστερά αναπαριστώντας την ίδια πόζα το 2019, στα 70 τους (Reuters/Cadena)

Το ζευγάρι ήταν μόλις 20 ετών την τελευταία χρονιά της δεκαετίας του ’60, όταν παρακολούθησαν το διάσημο μουσικό φεστιβάλ αντικουλτούρας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπέθελ, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, εν μέσω των κοινωνικοπολιτικών ταραχών που επικρατούσαν στις ΗΠΑ.

Ο Νικ Ερκολαϊν έγραψε στο Facebook ότι η σύζυγός του πέθανε μετά από μακρά ασθένεια, προσθέτοντας: «Εζησε μια καλή ζωή και έφυγε από αυτόν τον κόσμο για ένα πολύ καλύτερο μέρος. Οσοι τη γνώριζαν, την αγαπούσαν. Εζησε σύμφωνα με το μότο της, “Να είσαι ευγενικός”. Δεν της άξιζε ο εφιάλτης του περασμένου έτους, αλλά δεν υποφέρει πια από τον σωματικό πόνο και αυτό μας φέρνει κάποια παρηγοριά».

Γράφοντας στον Guardian το 2015, η Μπόμπι Κέλι ανέφερε ότι η σημασία του Γούντστοκ αυξάνεται με κάθε χρόνο που περνάει. «Ηταν ένα τόσο ιδιαίτερο γεγονός: μισό εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο όνομα της ειρήνης, χωρίς βία. Εγινε στην κορύφωση της μεγάλης αλλαγής στην Αμερική – με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, για την αντισύλληψη, για τον πόλεμο στο Βιετνάμ».

Το 2019, στην πενηντάχρονη επέτειο του «Φεστιβάλ της Αγάπης» (που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15–18 Αυγούστου 1969 και στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ρίτσι Χέιβενς, ο Ραβί Σανκάρ, οι Santana, ο Τζο Κόκερ, οι Grateful Dead, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Τζίμι Χέντριξ), το ζευγάρι πόζαρε ξανά στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο, όπως στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...