411
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα | Twitter / @KadriSimson

ΕΕ: Στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 17:11
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα
|Twitter / @KadriSimson

ΕΕ: Στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 17:11

Στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου κατάφεραν να συμφωνήσουν το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έκανε γνωστό μέσω του Twitter ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η απόφαση που ελήφθη, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, προβλέπει ένα ανώτατο όριο τιμής το οποίο ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh –αρκετά χαμηλότερο από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε προταθεί αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή–και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Το ελληνικό υπουργέιο Ενέργειας ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού».

Η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Μαρία Αρώνη μετέδωσε ότι υπέρ της απόφασης ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές μέχρι πρότινος χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου Μέσου.

 

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, στις οποίες έλαβε μέρος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι «η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει αισιόδοξος ήδη από την Πέμπτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι στις 19 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα κατέληγαν πράγματι σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν, τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του, στην οποία έκανε λόγο για ένα «πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου»,  η υιοθέτηση του οποίου «στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν» (περισσότερα εδώ).

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτο» το πλαφόν

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που έγινε γνωστό ότι ενέκρινε το ευρωπαϊκο μπλοκ.

Πρόκεται για «παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...