322
Αντίτυπο του κλασικού έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες του 1712, από τη συλλογή του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s | Sotheby’s

«Μοναδικό» αντίτυπο του «Δον Κιχώτη» πωλήθηκε έναντι €500.000

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 18:05
Αντίτυπο του κλασικού έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες του 1712, από τη συλλογή του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s
|Sotheby’s

«Μοναδικό» αντίτυπο του «Δον Κιχώτη» πωλήθηκε έναντι €500.000

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 18:05

Δύο «μοναδικά» αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τα οποία τυπώθηκαν στη Μαδρίτη πριν από τέσσερις αιώνες και βρέθηκαν στην κατοχή ενός βιβλιόφιλου βολιβιανού διπλωμάτη τη δεκαετία του 1930, πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Παρίσι έναντι 504.000 ευρώ.

Η ταυτότητα του αγοραστή αυτών των σπάνιων έργων δεν αποκαλύφθηκε. Η ιστορία του φτωχού, αγαθού χωρικού που νομίζει ότι είναι ιππότης και περιπλανιέται για να σώσει την αγαπημένη του, με το ψωραλέο άλογό του και τον υπηρέτη του, τον Σάντσο Πάντσα, θεωρείται το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615.  Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη έκδοσή του.

Τα βιβλία, που είχαν εκτεθεί για το κοινό στο Λονδίνο, αγοράστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Χόρχε Ορτίς Λινάρες, έναν παθιασμένο συλλέκτη, ο οποίος αναζητούσε για χρόνια την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος.

Το 1930 πήγε στην αγγλική πρωτεύουσα, που τότε ήταν ίσως το σημαντικότερο διεθνές κέντρο αγοραπωλησίας παλαιών βιβλίων, όπως εξήγησε ο Εντ Μαγκς, βιβλιοπώλης και δισεγγονός του ιδρυτή του παλαιοβιβλιοπωλείου Maggs Bros.

Sotheby’s

Οταν ο διπλωμάτης επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο, δεν βρήκε αυτό που γύρευε, άφησε όμως τα στοιχεία του για την περίπτωση που στο μέλλον του χαμογελούσε η τύχη.

Τον κάλεσαν έξι χρόνια αργότερα: στις 21 Δεκεμβρίου 1936 ο Λινάρες αγόρασε την τρίτη έκδοση του πρώτου βιβλίου του 1608, η οποία τροποποιήθηκε από τον ισπανό συγγραφέα για να διορθώσει προηγούμενα λάθη, και την πρώτη έκδοση του δεύτερου βιβλίου, του 1615.

Τα αντίτυπα αυτά είναι «μοναδικά» επειδή δέθηκαν στα τέλη του 17ου αιώνα για λογαριασμό ενός άγγλου συλλέκτη και είναι σπάνιο να βρεθεί ένας «Δον Κιχώτης» με τόσο παλιά βιβλιοδεσία, σημείωσε η επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων στο Sotheby’s France Αν Χέιλμπορν.

Sotheby’s

Μια πρώτη έκδοση της συλλογής διηγημάτων του Θερβάντες «Υποδειγματικές νουβέλες» («Novelas ejemplares»), την οποία είχε αγοράσει ταυτοχρόνως στο Λονδίνο ο ίδιος διπλωμάτης, δημοπρατήθηκε έναντι 403.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...