391
Η κινεζική αστυνομία φέρεται να έχει απλώσει τα πλοκάμια της μυστικά σε ολόκληρο τον κόσμο | CreativeProtagon

Ο κινέζος Μεγάλος Αδελφός αστυνομεύει και… εκτός συνόρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 12:21
Η κινεζική αστυνομία φέρεται να έχει απλώσει τα πλοκάμια της μυστικά σε ολόκληρο τον κόσμο
|CreativeProtagon

Ο κινέζος Μεγάλος Αδελφός αστυνομεύει και… εκτός συνόρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 12:21

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά ερευνά καταγγελίες για την ύπαρξη κινεζικών δομών στο Τορόντο, που λειτουργούν ως «αστυνομικά τμήματα», τα μέλη των οποίων εντοπίζουν και στη συνέχεια παρακολουθούν ή παρενοχλούν κινέζους που θεωρούνται αντίπαλοι της κινεζικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ύπαρξη δύο αστυνομικών τμημάτων της Κίνας στο έδαφος της.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, εκείνη που εντόπισε πρώτη την ύπαρξη αυτών των παράνομων δομών ήταν η ισπανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders, τα στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει 54 «αστυνομικά τμήματα» σε 25 πόλεις 21 χωρών.

Η απάντηση

Η ισπανική οργάνωση υπέδειξε μια κατοικία και ένα κατάστημα στο Τορόντο στα οποία πιθανώς λειτουργούν μυστικά αστυνομικά τμήματα της Κίνας. Η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά αποδέχθηκε ότι αυτές οι δύο εγκαταστάσεις τής ανήκουν, αλλά αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν λειτουργούν ως αστυνομικά τμήμα, αλλά είναι κέντρα βοήθειας και εξυπηρέτησης κινέζων πολιτών που λειτουργούν ως ένα είδος άτυπων προξενείων. Τα κέντρα αυτά, σύμφωνα με το Πεκίνο, προσφέρουν ενημέρωση και γραφειοκρατικού τύπου βοήθεια σε κινέζους πολίτες, για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί κινέζοι πολίτες δεν κατάφεραν να επιστρέψουν εγκαίρως στην Κίνα για να ανανεώσουν δημόσια έγγραφα, όπως διπλώματα οδήγησης κλπ. Ομως, για τέτοιου είδους ανανεώσεις απαιτείται η φυσική παρουσία του ατόμου,  ώστε να γίνουν οι απαραίτητο έλεγχοι και εξετάσεις, όπου αυτές είναι απαραίτητες για τη λήψη νέων εγγράφων. Βασικός στόχος αυτών των κέντρων είναι η δωρεάν παροχή βοήθειας σε κινέζους πολίτες. Οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν είναι αστυνομικοί, εργάζονται εθελοντικά και δεν εμπλέκονται σε καμία παράνομη ή εγκληματική δραστηριότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά.

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη δικαστικά έγγραφα στα οποία αναφέρεται ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία παρακολούθησης και παρενόχλησης Κινέζων που ζουν στο εξωτερικό. Υπάρχει καταγγελία για πιέσεις που δέχτηκε ένας κινέζος κάτοικος του Καναδά να επιστρέψει στην Κίνα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες υπεξαίρεσης χρημάτων από το κινεζικό Δημόσιο ύψους 280.000 δολαρίων.

Μια επιτροπή ανάπτυξης των κινεζοκαναδικών σχέσεων έχει, επίσης, καταγγείλει την ύπαρξη κρυφών αστυνομικών τμημάτων. Οι σχέσεις Καναδά – Κίνας έχουν διαταραχτεί μετά τη σύλληψη στελεχών του κινεζικού κολοσσού κινητών τηλεφώνων Huawei και Καναδών επιχειρηματιών που συνεργάζονταν με την εταιρεία. Οπως είναι ευνόητο, πολλές χώρες έχουν αρχίσει τώρα να αναζητούν την ύπαρξη κρυφών αστυνομικών τμημάτων ή, κατά τους κινέζους, άτυπων προξενείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...