467
Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και θα ήταν παράξενο να ρωτάμε πού θα πάνε τα Marder, παρατήρησε ο καγκελάριο Σολτς στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Στον Εβρο τα Marder – Σολτς: Δεν ζητάμε αναφορά αν θα πάνε στα σύνορα με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 15:57
Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και θα ήταν παράξενο να ρωτάμε πού θα πάνε τα Marder, παρατήρησε ο καγκελάριο Σολτς στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Στον Εβρο τα Marder – Σολτς: Δεν ζητάμε αναφορά αν θα πάνε στα σύνορα με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 15:57

Στις ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γερμανός καγκελάριος ρωτήθηκε αν θα υπήρχε πρόβλημα, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας «κυκλικής ανταλλαγής», να δει γερμανικά Μarder 1A3 που δόθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, να αναπτύσσονται στα σύνορα με την Τουρκία.

Αναλυτικά η ερώτηση είχε ως εξής:

«Κύριε καγκελάριε, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε σχέση με την Τουρκία. Η Υπουργός Εξωτερικών Baerbock τον Ιούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στη διένεξη για τα νησιά. Βλέπετε κι εσείς τον ρόλο της Γερμανίας τόσο ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας σε ό,τι αφορά αυτή τη διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ ή βλέπετε εδώ έναν ουδέτερο ρόλο της Γερμανίας, ακόμα κι έναν διαμεσολαβητικό ρόλο; Και σε συνάρτηση με αυτό, θα ήταν πρόβλημα για εσάς αν η Ελλάδα εγκαταστήσει στα σύνορα με την Τουρκία τα Marder που μόλις παραδόθηκαν στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής;»

«Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του κ. Σολτς.

H Eλλάδα θα παραλάβει συνολικά 40 ΤΟΜΑ Marder 1Α3 – στη φωτογραφία τα πρώτα έξι/ΓΕΕΘΑ

«Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται. Ούτε τη ζητάμε. Αυτό δεν το κάναμε ούτε στα άλλα οπλικά συστήματα που παραδώσαμε τα τελευταία χρόνια και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον.

»Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και αυτή θα ήταν μια παράξενη στάση. Επομένως, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και δεν θέλω να χρειαστεί να απαντήσω», πρόσθεσε, για να επαναλάβει την καθαρή θέση του Βερολίνου για τις επίμονες δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου από τον τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του τουρκικού καθεστώτος:

«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς», ανέφερε στη δική του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Εχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση», σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πολύ καθαρή στάση του καγκελάριου ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσω μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.

«Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας» και «μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο. Διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα», απάντησε με νόημα ο Πρωθυπουργός στο ερώτημα αν «ενοχλεί» η παρουσία των γερμανικών ΤΟΜΑ στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...