Συνέντευξη με τον εβραϊκής καταγωγής καθηγητή Ψυχολογίας του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ δημοσίευσαν οι βρετανικοί Financial Times. Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο Πίνκερ στις ερωτήσεις έδωσε το δικαίωμα στο φύλλο του Σίτι να γράψει περί «μνημείου αισιοδοξίας» που συνιστά από μόνη της η κατάθεση τέτοιων απόψεων. Διότι η εποχή μας σηκώνει περισσότερο άγχος από ποτέ, αφού φθάσαμε στο σημείο να συζητούμε, λογικά υποτίθεται, ακόμη και τον πυρηνικό πόλεμο! Οι FT τιτλοφόρησαν το κείμενό τους απλά, με μία φράση του καθηγητή. Εγραψαν: «Στίβεν Πίνκερ: Η εισβολή του Πούτιν (στην Ουκρανία) δεν θα γυρίσει τον κόσμο στην εποχή των αντιμαχομένων πολιτισμών».
Τον Πίνκερ συνέστησε και η Corriere della Sera σαν «υπερήφανο υποστηρικτή των αξιών του Διαφωτισμού» και μάλιστα «σε εποχή την οποία πολλοί αντιλαμβανόμαστε σαν σκοτεινή». Κατόπιν έδωσε μερικές πληροφορίες για τον καθηγητή του Χάρβαρντ.
«Ο Πίνκερ γράφει περίπλοκα βιβλία, τα οποία όμως καταφέρνουν και γίνονται ευπώλητα. Εχει πολλούς θαυμαστές, με γνωστότερον όλων των Μπιλ Γκέιτς. Τα βιβλία του ‘‘Η παρακμή της βίας’’ και ‘‘Διαφωτισμός, τώρα!’’ παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζούμε περισσότερο και καλύτερα, και ας σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει το αντίθετο».
Η γνώμη του Πίνκερ για την εικόνα του κόσμου: «Τα media επιλέγουν τα χειρότερα πράγματα που συμβαίνουν στη Γη κάθε στιγμή. Οταν όμως κοιτάς τον κόσμο μέσα από το πρίσμα των δεδομένων, όλα φαίνονται θετικόυτερα». Και για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Σίγουρα βαθμολόγησα εκ νέου την άποψή μου πάνω σε θέματα πολιτικών ηγετών και κατακτητικών πολέμων. Νόμιζα ότι είχε τελειώσει αυτή η εποχή, όπως τελείωσαν οι ανθρωποθυσίες και οι πλειστηριασμοί σκλάβων. Ωστόσο η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε τα πράγματα. Μέχρι στιγμής πάντως και όσον αφορά τους θανάτους σε μάχες ανά έτος, δεν κινδυνεύει να αναιρεθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του ‘80. Μα θα μπορούσε αυτό να συμβεί, εφ’ όσον ο πόλεμος κλιμακωθεί».
Ο Πίνκερ εξακολουθεί να πιστεύει, έγραψε η Corriere, ότι η Ιστορία κινείται προς τη λογική: «Ο Πούτιν είναι πραγματικά αναχρονιστικός. Σπρώχνει ενάντια σε ένα τεράστιο ρεύμα. Υποψιάζομαι ότι η εισβολή του δεν θα οδηγήσει τον κόσμο στην εποχή των αντιμαχόμενων πολιτισμών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News