1180
Οι «27» και η ηγεσία της ΕΕ ποζάρουν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στο Κάστρο της Πράγας | REUTERS/David W Cerny

Φυσικό Αέριο: Αισιοδοξία για αποφάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 21:54
Οι «27» και η ηγεσία της ΕΕ ποζάρουν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στο Κάστρο της Πράγας
|REUTERS/David W Cerny

Φυσικό Αέριο: Αισιοδοξία για αποφάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 21:54

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα καταφέρει να βρει λύση στο ενεργειακό εξέπεμψαν σειρά αξιωματούχων της ΕΕ καθώς και πολλοί ηγέτες των κρατών – μελών της την Παρασκευή, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των «27» στην Πράγα.

Πέραν του φλέγοντος ζητήματος για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο παραπέμφθηκε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουσιαστικά, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, η συζήτηση στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στην επόμενη μέρα της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη γενικότερα.

Οπως άλλωστε τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η υποστήριξη των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κοινή αγορά ενέργειας αυξάνεται. «Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ.

«Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ΕΕ θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη – μέλη να απαλλαγούν από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε η  Φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της άτυπης συνόδου.

Μεταξύ άλλων, οι «27» συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, ενημέρωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, Πετρ Φιάλα:

«Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».

Ο γάλλος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνόδου της ΕΕ | REUTERS/Leonhard Foeger
Μακρόν: Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας

Ο πλέον αισιόδοξος –«πολύ πιο αισιόδοξος» με τα δικά του λόγια– ηγέτης ως προς το ενδεχόμενο οι ευρωπαίοι ηγέτες να καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο χειμώνας του ’23 – ’24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων.

Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που θα ενώνει τη Γαλλία με την Ισπανία περνώντας από τα Πυρηναία, ο Μακρόν είπε ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να το συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια «ρεαλιστική λύση».

Στις δικές του δηλώσεις από την Πράγα, ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησε ότι «σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται», καθώς «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζητούν στο περιθώριο της άτυπςω συνόδου της ΕΕ την Παρασκευή | REUTERS/David W Cerny

Υπενθυμίζεται ότι και ο έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για ενδείξεις ότι στο προσεχές Ευρωπαικό Συμβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου –όπως έχει ήδη ζητήσει η Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών – μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. «Διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, έστω με καθυστέρηση. «Εστω και αργά η Ευρώπη να πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη που μας δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εφοδιασμό», υπογράμμισε.

Φυσικά δεν έλλειψαν και οι επιφυλάξεις. Εν παραδείγματι, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Εντουαρντ Χέγκερ υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες. Σημείωσε, δε, ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς | REUTERS/Leonhard Foeger
Ξεκαθαρίστηκαν οι «παρεξηγήσεις» για βτα 200 δισ. ευρώ, λέει ο Σολτς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με τον οποίο οι «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ξεκαθαρίστηκαν, σε συνέχεια των επικρίσεων από την Πολωνία και άλλες χώρες, οι οποίες μίλησαν για «άδικα» μέτρα.

Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου μπόρεσε να εξηγήσει τη δέσμη μέτρων στους ομολόγούς του, κάτι που χαρακτήξρισε «σημαντικό» μιας και που «συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων». «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και εκτίμησε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον το ευρωπαϊκό μπλοκ παραμείνει ενωμένο.

Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Ολοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Ο ρωσικός ενεργειακός τομέας χρηματοδοτεί τον πόλεμο

Νωρίτερα την Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την ΕΕ να «συνεχίσει» να ασκεί «πίεση» στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, έπειτα από το όγδοο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η ΕΕ μετά τη εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση, αυτήν της πίεσης στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, σε αυτήν την κύρια πηγή εσόδων του επιτιθέμενου κράτους», δήλωσε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...