395
Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ουκρανού πράκτορα ο οποίος, όπως λένε, εμπλέκεται στην ανατίναξη του αυτοκινήτου του επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Σύλληψη κατασκόπου ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 10:49
Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ουκρανού πράκτορα ο οποίος, όπως λένε, εμπλέκεται στην ανατίναξη του αυτοκινήτου του επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Σύλληψη κατασκόπου ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 10:49

Τη σύλληψη «πράκτορα  της Ουκρανίας» που εμπλέκεται στην ανατίναξη αυτοκινήτου το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Channel One.

Ο συλληφθείς, ο οποίος σύμφωνα με τους αυτονομιστές ονομάζεται Αντον Μάτσανιουκ, φέρεται να ομολόγησε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις οχημάτων που ανήκουν στους κορυφαίους αξιωματούχους της περιοχής αυτής και τις μετακινήσεις τους σε ρωσικό έδαφος.

Ο κρατούμενος, ο οποίος πάντα σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, είχε υπηρετήσει στη «Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ», φέρεται να είχε οργανώσει «πυρήνα εν υπνώσει», στρατολογώντας άτομα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και σαμποτάζ «όταν χρειαστεί».  Ο Μάτσανιουκ κατέθεσε επίσης ότι ουκρανικές υπηρεσίες μετέφεραν όπλα και εκρηκτικά στο Ντονμπάς με οχήματα τα οποία δεν περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο στα σύνορα.

Το Κίεβο, υποστήριξαν πηγές των αυτονομιστών, σχεδιάζει να πλήξει το Ντονέτσκ με όλη τη στρατιωτική ισχύ του, εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον κρίσιμων υποδομών.

Εκρήξεις και επιστράτευση

Οπως μετέδωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στην περιοχή, από τις πρώτες πρωινές ώρες εκρήξεις από οβίδες πυροβολικού ακούγονται σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς της πόλης του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Νωρίτερα, οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ κήρυξαν «γενική επιστράτευση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε κέντρα στρατολόγησης.

Πολίτες του Ντονέτσκ σε γυμναστήριο σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο στρατολόγησης. REUTERS/Alexander Ermochenko
Νεκροί και τραυματίες

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο ανακοίνωσε πως δύο ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν από επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές με όλμους και αντιαρματικά. Η Μόσχα επιβεβαίωσε το περιστατικό, όμως υποστήριξε ότι τα θύματα ήταν μέλη ομάδα σαμποτέρ που προκαλούσαν δολιοφθορές σε αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες υποδομές στην περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Οπως ισχυρίστηκε το Κίεβο, μόνο το Σάββατο, στη «ζώνη επαφής» του Ντονμπάς καταγράφηκαν 136 περιστατικά παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια ώρα στην ουκρανική πρωτεύουσα, στο Χάρκοβο και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνται ασκήσεις εφέδρων και πολιτοφυλάκων για την αντιμετώπιση πιθανής ρωσικής εισβολής. Στα γυμνάσια που γίνονται με… ξύλινα όπλα, συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και γυναίκες!

Γυμνάσια εφέδρων στο Χάρκοβο με… ομοιώματα όπλων. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...