262
Στη φωτογραφία η φρεγάτα «Λεοπόλδος Ι» κλάσης Karel Doorman του βελγικού Ναυτικού - Η Ελλάδα υπέγραψε δήλωση προθέσεων για δύο τέτοια πλοία | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner/Released

Letter of Intent με Ολλανδία για δύο φρεγάτες Μ και έξι ναρκοθηρευτικά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 15:10
Στη φωτογραφία η φρεγάτα «Λεοπόλδος Ι» κλάσης Karel Doorman του βελγικού Ναυτικού - Η Ελλάδα υπέγραψε δήλωση προθέσεων για δύο τέτοια πλοία
|U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner/Released

Letter of Intent με Ολλανδία για δύο φρεγάτες Μ και έξι ναρκοθηρευτικά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 15:10

Δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγατών τύπου Μ και έξι ναρκοθηρευτικών (τύπου «Alkmaar»), υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος και ο ολλανδός ομόλογός του αντιναύαρχος Arie Jan de Waard, στο περιθωριο της τακτικής συνεδρίασης των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε επίσης στην άτυπη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας.

Οι συζητήσεις με τους Ολλανδούς για τις μεταχειρισμένες Μ (τύπου Karel Doorman) διόλου επηρεάστηκαν από την επιλογή των FDI (Belharra), καθώς οι συγκεκριμένες φρεγάτες προβάλλουν ως η βελτιστη ενδιάμεση λύση και θα μπορούσαν να καλύψουν άνετα το κενό που θα αφήσουν οι αποσύρσεις φρεγατών κλάσης S (μη εκσυγχρονισμένες) αλλά και των ΜΕΚΟ200.

Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι κατά πόσο η πλέον συμφέρουσα οικονομικά και επιχειρησιακά λύση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Στόλου, είναι η επένδυση στον μερικό εκσυγχρονισμό αριθμού ή και όλων των MEKO 200, ή μόνο η απόκτηση των Μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο πριν από περίπου ένα έτος, σήμερα η τιμή των φρεγατών κλάσης Karel Doorman έχει πέσει στα  80 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με κόστος 160 εκατ. ευρώ το ΠΝ μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξει στη δύναμή του δύο πλήρως εκσυγχρονισμένα, αξιόμαχα και επιχειρησιακά έτοιμα  πλοία .

Οσον αφορά τα ναρκοθηρευτικά «Alkmaar», κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις -και η τελική συμφωνία- μπορούν να καταλήξουν πολύ νωρίτερα, με άμεσα αποτελέσματα σε  επιχειρησιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...