616
Ο Ερικ Ανταμς, φαβορί για τη δημαρχία Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζει με γέλια το συναπάντημά του με οπαδούς του Αντριου Γιάνγκ στο Μπρούκλιν | REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Οι «απίθανοι οκτώ» που θέλουν τον Δήμο Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 17:59
Ο Ερικ Ανταμς, φαβορί για τη δημαρχία Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζει με γέλια το συναπάντημά του με οπαδούς του Αντριου Γιάνγκ στο Μπρούκλιν
|REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Οι «απίθανοι οκτώ» που θέλουν τον Δήμο Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 17:59

Παρουσίαση των υποψηφίων του «σούπερ αγαπημένου» Δημοκρατικού Κόμματος για τον δημαρχιακό θώκο της Νέας Υόρκης έκανε η Corriere della Sera, με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της. Οι κάλπες που έχουν στηθεί στο Μεγάλο Μήλο από την περασμένη εβδομάδα αφορούν το προκριματικό στάδιο της συνολικής εκλογικής διαδικασίας. Είναι η πρώτη φορά που οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να ψηφίσουν «προκριματικά» σε δημοτικές εκλογές, αλλά η προσέλευσή τους στα εκλογικά κέντρα δεν πρέπει να ενθουσίασε κανέναν από το πολιτικό προσωπικό, αφού είναι ασυγκρίτως μικρότερη από εκείνη στις προεδρικές εκλογές πριν από λίγους μήνες. Το συγκεκριμένο νεόκοπο είδος εκλογών τερματίζεται στις 20 Ιουνίου.

Ο ιταλός ανταποκριτής υποστηρίζει ότι την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα γνωρίζουμε ποιος θα πάρει την καρέκλα του Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα «σχεδόν σίγουρα θα κρίνουν τη δημαρχία». Αυτή θα είναι οπωσδήποτε προοδευτική, και αυτό επειδή «οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες σε αυτήν την πολύ Δημοκρατική πόλη». Τα γκάλοπ δείχνουν ότι επικρατέστερες υποψηφιότητες από τον όμιλο των Δημοκρατικών είναι δύο μετριοπαθείς και μία «αριστερίστικη».

Ο ίδιος δημοσιογράφος έγραψε για το ντιμπέιτ μεταξύ των οκτώ Δημοκρατικών υποψηφίων που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Το βρήκε συναρπαστικό, αφού επιχειρηματολόγησαν με βάση εθνοφυλετικά αλλά και προσωπικά κριτήρια. Ετσι οι τέσσερις μαύροι (Αφροαμερικανοί) από τους παραπάνω οκτώ ασχολήθηκαν με την Αστυνομία, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό: οι μεν δύο επικέντρωσαν στις «περιποιήσεις» που επιδαψιλεύει στα άτομα της φυλής τους, ενώ οι άλλοι δύο προέβαλαν την ανάγκη περισσότερης ασφάλειας στους δρόμους λόγω των εγκληματικών συνθηκών που επικρατούν.

Ο μαύρος που ήταν «μπλε»

Ο Ερικ Ανταμς είναι ένας από τους μαύρους υποψηφίους για τη δημαρχία ο οποίος διετέλεσε αστυνομικός («μπλε», όπως τους λένε εκεί), διαθέτει όμως και εμπειρία από διάφορα πολιτικά πόστα στο Μπρούκλιν. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του σαν πολύπειρο πολιτικό, ιδανικό για το μεγάλο αξίωμα, αφού γνωρίζει με τι έχει να κάνει. Οι εχθροί του πάντως τον περιβάλλουν με «υποψίες» αναφορικά με έρευνες περί διαφθοράς στις οποίες είχε την τύχη ή την ατυχία να εμπλακεί κατά το παρελθόν. Προς το παρόν προηγείται στα γκάλοπ.

Οι δύο κυρίες

Τον Ανταμς μπορεί να τον κοντράρει μόνον η Κάθριν Γκαρσία η οποία, κατά τον ανταποκριτή, αντιπροσωπεύει τη «ρεαλιστική Αριστερά», ενώ «έχει και την εύνοια του ομίλου των New York Times και της Daily News». Η εν λόγω κυρία, εφ’ όσον επιτύχει τον στόχο της, θα καταστεί η πρώτη δήμαρχος Νέας Υόρκης.

Η Κάθριν Γκαρσία με τον Αντριου Γιάνγκ, ο οποίος φροντίζει να εμπλέκεται στα… πόδια των αντιπάλων του όταν ανάβουν τα φλας (REUTERS/David ‘Dee’ Delgado)

Η Γκαρσία έκανε καριέρα στη δημοσιοϋπαλληλία, προϋπηρεσία που την προβάλλει ως μέγα προσόν: «Αποδεικνύει ότι νοιάζομαι για τους πολίτες και ότι τους υπηρετώ» είναι ένα από τα προεκλογικά επιχειρήματά της. Αυτήν τη στιγμή τα γκάλοπ της δίνουν ένα 20%, δηλαδή τη δεύτερη θέση στην κούρσα. Η δεύτερη κυρία που διεκδικεί τη δημαρχία ως Δημοκρατική είναι η μαύρη Μάγια Γουίλεϊ, δικηγόρος στο επάγγελμα και «ακτιβίστρια υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων». Και η Γκαρσία και η Γουίλεϊ προέρχονται από το δημαρχείο του Ντε Μπλάζιο, η πρώτη ήταν σύμβουλος με αρμοδιότητα τα ζητήματα της αποχέτευσης και η δεύτερη σύμβουλος στο γραφείο του δημάρχου.

Η Μάγια Γουίλεϊ αγορεύει στο Μπρονξ. Τα πλακάτ της έχουν ιώδες χρώμα – είναι ένας χρωματικός υπαινιγμός στο νεοφεμινιστικό κίνημα των ΗΠΑ (REUTERS/Mike Segar)

Οι υπόλοιποι

Στην αφετηρία αυτής της περίπλοκης εκλογικής κούρσας έλαβαν θέσεις και οι εξής Δημοκρατικοί: ο ασιάτης δικηγόρος και μπίζνεσμαν Αντριου Γιάνγκ, ο οποίος κέρδιζε στις πρώτες δημοσκοπήσεις, η μαύρη Νταϊάν Μοράλες, η οποία τυγχάνει «ακτιβίστρια της φιλελεύθερης Αριστεράς και πρώην διευθύντρια ΜΚΟ», ο λευκός Σκοτ Στρίνγκερ, ο επίσης λευκός Σον Ντόνοβαν, που υπήρξε υπουργός επί Ομπάμα, και ο μαύρος Ρέιμοντ ΜακΓκουάιρ, ένας μπίζνεσμαν που διετέλεσε ανώτερο τραπεζιτικό στέλεχος (στην Citybank).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...