636
Η Τσιγδέμ Ασάφογλου στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ1 | YouTube

Απάντηση στο τουρκικό προξενείο από τους Πομάκους της Ξάνθης: «Εμείς πονάμε για την Ελλάδα γιατί νιώθουμε Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 13:32
Η Τσιγδέμ Ασάφογλου στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ1
|YouTube

Απάντηση στο τουρκικό προξενείο από τους Πομάκους της Ξάνθης: «Εμείς πονάμε για την Ελλάδα γιατί νιώθουμε Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 13:32

Πάγιος στόχος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής ήταν και είναι το λεγόμενο «τσουβάλιασμα» όλων των μειονοτικών κοινοτήτων της Δυτικής Θράκης –με πρώτους τους Πομάκους– και την ομογενοποίησή τους σε «τουρκική μειονότητα».

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και σε δηλώσεις της στην τελευταία εκπομπή «Ειδικές Αποστολές», της ΕΡΤ1, η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος Ειρήνης Ισότητας και Φιλίας (ΚΙΕΦ – πολιτικό όργανο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή), Τσιγδέμ Ασάφογλου.

«Ενοχλεί η τουρκική σημαία; Εμάς η ελληνική είναι η σημαία μας. Η τουρκική και αυτή είναι η σημαία μας», είπε μεταξύ άλλων η Ασάφογλου, θέτοντας δημόσια, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ταυτοτικό ζήτημα της μειονότητας:

«Δεν μπορώ να το διανοηθώ να ενοχλείται κάποιος από την ταυτότητά μου, από τη στιγμή που υπηρετώ σε αυτή την χώρα, είμαστε σε αυτή τη χώρα, παλεύω γι’ αυτή τη χώρα. Συνήθως μου λένε να φύγω, να πάω στην Τουρκία, ότι δεν έχω θέση εδώ», αλλά «η ταυτότητα ενός ανθρώπου δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να αλλάξει, ή να βαφτιστεί έτσι όπως θέλει κάποιος άλλος».

«Το να λέω ότι είμαι Τουρκάλα ή ότι είμαι Τούρκος ή αυτός ο σύλλογος είναι τουρκικός, δεν απειλεί καμία εθνική ασφάλεια», ισχυρίστηκε η πρόεδρος του ΚΙΕΦ. «Εγώ έχω γεννηθεί εδώ, έχω γεννήσει εδώ και, πρώτα ο Θεός, θα πεθάνω εδώ. Εχω σπουδάσει εδώ, ο σύζυγός μου έχει υπηρετήσει εδώ, έχω έναν γιο που θα υπηρετήσει κι αυτός, οπότε δεν πρέπει να έχω τα ίσα δικαιώματα;» διερωτήθηκε και χαρακτήρισε εμμονή «να συζητάμε το 2021 τόσο πολύ για μια ταυτότητα».

Τα όσα είπε η Τσιγδέμ Ασάφογλου στην εκπομπή της ΕΡΤ περί «τουρκική μειονότητας», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης.

Εκείνη «μπορεί να νιώθει Τουρκάλα και να πονάει για την Τουρκία», αλλά και οι Πομάκοι «πονούν για την πατρίδα τους, την Ελλάδα και νιώθουν Ελληνες», ήταν η ηχηρή  απάντηση που δόθηκε στην πρόεδρο του ΚΙΕΦ μέσα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να “βαφτίσει’’ την μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωση της είναι τουλάχιστον προσβλητική, τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως τη θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».

Στο οδοιπορικό της ΕΡΤ στη Θράκη δόθηκε και μία απάντηση στον ψευδή ισχυρισμό ακραίων κύκλων της μουσουλμανικής μειονότητας, ότι δήθεν έχει υπάρξει δικαίωση για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).

Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει απαγορεύσει τη χρήση του όρου «τουρκική» από τους υπευθύνους της Ενωσης, με το ζήτημα να φθάνει το ΕΔΑΔ, το οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη εκπομπής,  απεφάνθη μεν ότι με την απόφαση «εμποδίζεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι», χωρίς όμως να μπει στην ουσία του ταυτοτικού ζητήματος.

«Γιατί δεν τροποποιείτε τις συγκεκριμένες δύο-τρεις διατάξεις του καταστατικού, ώστε να είναι συμβατό με την ελληνική έννομη τάξη;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ένας εκ των ομιλητών στην εκπομπή, ο δικηγόρος και συγγραφέας Στέργιος Γιαλάογλου,

«Η επιμονή να μην αλλάζουν αυτές τις διατάξεις καταδεικνύει ότι τα κίνητρα αυτών των εμπνευστών της προσπάθειας και η χρόνια αντιδικία, σημαίνει ότι δεν είναι ο στόχος τους να αναγνωρίσουν απλώς ένα σωματείο», παρατήρησε.

Στην εκπομπή μίλησαν οι Τσιγδέμ Ασάφογλου, πρόεδρος κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ), Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Σελίμ Ισά, πρόεδρος ΔΕΜΠ Κομοτηνής, Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σουμεγιέ Ιμάμ, καθηγήτρια Θεολογίας, Οντέρ Μουμίν, δήμαρχος Ιάσμου, Οζγκιούρ Φερχάτ, οδοντίατρος, Χουσεΐν Μπαλτατζή, ιατρός-πρόεδρος συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης, Αντώνης Λιάπης, δρ Κοινωνιολογίας, ιδρυτής Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, Κώστας Γούναρης, δικηγόρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...