Διαγράφονται καλές οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας – Θεού θέλοντος, βέβαια, διότι υπάρχει και η… Νέμεσις. Ομως η νομενκλατούρα του Πεκίνου δεν πιστεύει σε Θεό (εξαιρουμένου του… δολαρίου), οπότε άφοβα μπορεί να επαίρεται ήδη ότι ο υβριδικός καπιταλισμός της, του σφυροδρέπανου, νίκησε τον βεριτάμπλ αμερικανικό, του «in God we trust».
Οταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διά νόμου επέβαλε την αναγραφή του παραπάνω συνθήματος σε όλα τα αμερικανικά χαρτονομίσματα, η «κόκκινη Κίνα» ήταν 6 χρόνων νήπιο που μόλις είχε επιτύχει την ισορροπία στην όρθια στάση. Ο χρόνος απέδειξε ότι αν δεν υπήρχε η δαιμονοποιημένη από τον Μάο «χάρτινη τίγρις», η Κίνα των επιγόνων του θα έπαιζε ακόμη περιφερειακά, στη γειτονιά της, άντε και σε καμιά χούντα της Αφρικής, και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα μοστράριζε ποτέ σαν επίδοξη πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου. Στον «Θεό της Αμερικής» χρωστάει αυτό το θαύμα.
Η Κίνα, λένε οι οικονομικοί αναλυτές, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις οικονομικές επιδόσεις για το 2020. Και όχι μόνο: θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ και θα καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2028, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Το νόστιμο στην υπόθεση είναι ότι η αυτή η λαμπρή αναπτυξιακή πορεία εκτιμάται πως οφείλεται στην επιδέξια διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, κοιτίδα της οποίας είναι μία από τις κινεζικές μεγαλουπόλεις, η διαβόητη λόγω των… «νυχτερίδων» της Γουχάν. Για φαντάσου…
Το Axios επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα γράφοντας ότι η Κίνα κλείνει το καταστρεπτικό για τις δυτικές οικονομίες 2020 ως η μόνη μεγάλη χώρα που βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται (με +2%) και όχι να συρρικνώνεται. Για το νέο έτος η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της υπολογίζεται στο αστρονομικό για τις παρούσες συνθήκες +8,4%. Και η μοναδική άμυνα των ΗΠΑ απέναντι στο κινεζικό φαινόμενο δεν μπορεί παρά να είναι η αύξηση του ανταγωνισμού σε πρωτοφανές σημείο, κάτι που προεξοφλείται ότι θα συμβεί κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.
Σοκάρει βέβαια αυτό το ιδιότυπο φαινόμενο περισσότερο από όσο εκπλήσσει, επειδή είναι αντίθετο με οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία. Μάλιστα τέτοια εποχή του χρόνου η κινεζική οικονομία αναμένεται να είναι 10,6% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2020. Στον αντίποδα, η αμερικανική οικονομία, αφού συρρικνωθεί κατά 3,6% το 2020 και αυξηθεί κατά 4% το νέο έτος, θα κλείσει το 2021 μόλις 0,25% πιο μεγάλη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2020.
Παραγωγικά γλέντια στη Γουχάν
Η Γουχάν ήταν η πρώτη μεγαλούπολη σε όλον τον κόσμο που μπήκε σε αυστηρή καραντίνα και σε πανεθνική απομόνωση ώστε να τεθεί υπό κάποιον έλεγχο ο κορονοϊός. Σήμερα πλέον τα νυχτερινά κέντρα της είναι γεμάτα γλεντζέδες, κανένας από τους οποίους δεν αισθάνεται την ανάγκη να φοράει μάσκες ή να τηρεί κοινωνική απόσταση, ενώ στα μεταφορικά μέσα της οι επιβάτες της… αγκαλιάζονται ανέμελοι (θέλοντας και μη, εξυπακούεται).
Η καραντίνα διήρκεσε 76 ημέρες στο Γουχάν και ήταν δρακόντειος: μόνο ένα μέλος κάθε οικογενείας (νοικοκυριού) επιτράπηκε η έξοδος από το σπίτι, ανά δύο ημέρες μία φορά, με σκοπό την προμήθεια των χρειωδών και αναγκαίων. Παράλληλα με τον κατ’ οίκον περιορισμό «έτρεξε» και ένα πρόγραμμα σε όλη την επικράτεια, με στόχο την ανίχνευση των επαφών.
Τώρα οι μηχανές των κινεζικών εργοστασίων έχουν ανάψει από τις πολλές στροφές, οι βάρδιες είναι φουλ, οι χώροι παραγωγής λειτουργούν κατά παράβαση της χωρητικότητας που τύποις προβλέπεται. Οι Κινέζοι εργάτες πιέζονται από το κόμμα και από τους κομματικούς επιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την παραγωγική καθίζηση της Δύσης.
Η Κίνα, από οικονομικής πλευράς και μετρημένης με τα δυτικά σταθμά, δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη – σε αυτή τη θέση συγκλίνουν όλοι οι ειδικοί. Το Axios λέει ότι ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να επιστρατεύσει όλα τα διπλωματικά ατού της Αμερικής και την προσωπική γοητεία του ώστε να επιτευχθεί ένας δυτικός συνασπισμός ικανός να φρενάρει τους «κόκκινους μανδαρίνους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News