585
Με τις γενειάδες, τα τσεκούρια στον ώμο και τις δερμάτινες ποδιές μόνο στρατό δεν θυμίζουν. Κι όμως, είναι η Λεγεώνα των Ξένων, η ελίτ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Πιθανώς μια ανανέωση δεν θα έβλαπτε, τι λέτε; | EPA/IAN LANGSDON

Φαντασία στα χακί για τη δόξα της Γαλλίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 09:30
Με τις γενειάδες, τα τσεκούρια στον ώμο και τις δερμάτινες ποδιές μόνο στρατό δεν θυμίζουν. Κι όμως, είναι η Λεγεώνα των Ξένων, η ελίτ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Πιθανώς μια ανανέωση δεν θα έβλαπτε, τι λέτε;
|EPA/IAN LANGSDON

Φαντασία στα χακί για τη δόξα της Γαλλίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 09:30

Επ’ ώμου, αρμ! Οκέι, μόνο που υπάρχουν και όπλα (armes) τα οποία δεν δύναται ο φαντάρος να «τα παρουσιάσει» μετά το κλασικό παράγγελμα του λοχία. Διότι αυτό απευθύνεται μόνο σε τυφεκιοφόρους, ενώ  οι φαντάροι της ιστορίας μας δεν είναι από το πανέρι και μπας κλας, αλλά κοτζάμ διανοούμενοι στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού!

Τι, δηλαδή; Γραφιάδες είναι και «γιωτάδες», ή μήπως βύσματα; Οχι ακριβώς.

Είναι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και κομίστες οι οποίοι θα συγγράψουν για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου Αμυνας πιθανά και απίθανα σενάρια μελλοντικών απειλών τις οποίες ενδέχεται να υποστεί η Γαλλία. Σκοπός του όλου πρότζεκτ, που σχεδιάστηκε από την Υπηρεσία Καινοτομίας του υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας και παρουσίασε η ίδια η υπουργός Φλοράνς Παρλί, είναι η μελέτη των νέων δυνητικών απειλών και η οργάνωση της γαλλικής άμυνας.

Η ομάδα των συγγραφέων φέρει την κωδική ονομασία «Red Τeam» και καλείται να επινοήσει νέους πολέμους, που έρχονται από το αύριο και στοχεύουν στο μεθαύριο του κόσμου μας. Πρέπει να στύψουν το μυαλό τους και να σχεδιάσουν τρομαχτικές απειλές, τις οποίες δεν θα δύναται να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα παλιοτσεκούρια και οι κασμάδες της Λεγεώνας των Ξένων. Η απάντηση πρέπει ανυπερθέτως να είναι πιο προωθημένη από την απειλή.

Αν ακούγεται κάπως κωμική η ιδέα να επιχειρήσουν σε εικονικό πεδίο πολέμου οι ερασιτέχνες, αν εγείρεται βασανιστικό το ερώτημα πώς οι αστράτευτοι και άκαπνοι σεναριογράφοι μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες και μπαρουτοκαπνισμένους στρατιωτικούς, η Παρλί έχει την απάντηση: «Βασιζόμαστε και στη φαντασία. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο, το οποίο είναι μέρος ενός πρότζεκτ που το υπουργείο διεξάγει εδώ και αρκετόν καιρό».

Ο Φρανκ Ζαπάτα (με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ) συμμετείχε με το flyboard του στην παρέλαση για την Πτώση της Βαστίλλης. Ενα από τα πρότζεκτ που πιθανότατα θα αρέσει στους κομίστες του γαλλικού υπουργείου Αμυνας  EPA/IAN LANGSDON

Η «φαντασία στην εξουσία» λοιπόν, αλλά όχι με τους όρους του «Γαλλικού Μάη» απ’ όπου και το κουρελιασμένο από την κατάχρηση -και από τον οποιονδήποτε- σύνθημα. Εδώ μιλάμε για φαντασία με στολή παραλλαγής, και αυτός ο οποιοσδήποτε έχει αναβαθμιστεί στον ύψιστο βαθμό, από τυχαίος μποέμ τύπος κατέστη ήδη σχεδόν… γαλλικό κράτος.

Η Παρλί δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την καινοτομία της σύζευξης διανοουμένων και κομάντος, αφού «είναι το μοναδικό πρότζεκτ του είδους που υπάρχει και εξελίσσεται  στην Ευρώπη». Ούτε ξεχάστηκε και δεν θύμισε ότι «πολλές προκλήσεις στον τομέα της άμυνας προήλθαν από οραματιστές διανοουμένους». Τι, δεν την πιστεύετε; Να και τα παραδείγματα: «Από την προσγείωση στο φεγγάρι μέχρι την εικονική πραγματικότητα, από την κλωνοποίηση μέχρι την υπερθέρμανση του κλίματος». Και τον Ιούλιο Βερν πού τον πάτε;

Ψυχρός Πόλεμος και Μεσόγειος

Ο κωδικός «Red Τeam» παραπέμπει ευθέως στον Ψυχρό Πόλεμο, αφού έτσι είχαν βαφτίσει οι αμερικανοί επιτελείς τις εχθρικές δυνάμεις (τις σοβιετικές, υποτίθεται) κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων του στρατού των ΗΠΑ.

Μέσα στα ήδη επινοηθέντα από τους κομίστες και λοιπούς σενάρια υπάρχει και ένα που μας αφορά, κατά κάποιον τρόπο, αφού περιγράφει πόλεμο στη Μεσόγειο με τεχνολογικώς σούπερ αναπτυγμένη πειρατεία (!), με μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία και με τηλεχειριζόμενα όπλα. «Στα χαρτιά είναι απλώς επιστημονική φαντασία», λένε οι γραφειοκράτες του γαλλικού υπουργείου Αμυνας που αρέσκονται στις καινοτομίες, «όμως θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».

Τι είναι αυτή η τεχνοπειρατεία που περιγράφουν δεν γνωρίζουμε, αλλά όλος ο κόσμος ξέρει τας τένχας τας οποίας κατεργάζεται η πενία. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το ποσόν της αμοιβής που προσπορίζονται οι κομίστες για τις εθνοσωτήριες φαντασίες τους.

Γάλλοι στρατιώτες με όπλα που καταρρίπτουν… drones. Η νέα τεχνολογία περνάει από τη φαντασία στην πράξη EPA/IAN LANGSDON

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...