Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του επικεφαλής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίζονται τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που θα εφαρμοστούν άμεσα, σε μια ύστατη προσπάθεια για τον περιορισμό της τεράστιας διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.
Από 595 την Τρίτη, τα κρούσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εκτινάχθηκαν στα 905 την Τετάρτη, σχεδόν διπλάσια από αυτά της Αθήνας (564).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:
- Κλείσιμο βορείων συνόρων
- Πιο αυστηρό lockdown σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
- Περιορισμός στα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις
«O,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν από 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν», τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Ελληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα τον Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός, αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος για την τρομακτική αυτή αλλαγή της κατάστασης με τη διασπορά του κορονοϊού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
Στα χερσαία σύνορα η προσοχή μας
Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται και στα χερσαία σύνορα που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και από τα οποία περνούν αλλοδαποί εργάτες γης ύστερα από πρόσκληση, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 fm της ΕΡΤ3.
Παράλληλα χαρακτήρισε θετική ένδειξη την πληροφόρηση που είχε από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ότι το ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της Θεσσαλονίκης σταθεροποιείται και υποχωρεί σταδιακά.
Για τα 905 κρούσματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο 24ωρο, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως «δεν ήταν ένας απλός κώδωνας, αλλά… καμπάνα κινδύνου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να αποπροσανατολιζόμαστε».
Αναφορικά με τις συνεχείς προσπάθειες της Πολιτείας να αποσυμπιέσει και να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, ο υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο. «Μας ενδιαφέρει να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όχι το πολιτικό κόστος. Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση πως δεν είμαστε δογματικοί. Ακούμε την κοινωνία συνεχώς, διαβουλευόμαστε με τους φορείς της και κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται. Αυτό που προέχει είναι να δώσουμε τη μάχη συντεταγμένα, με ψυχραιμία και να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News