Η Νότια Κορέα πλήττεται και αυτή από την εξάπλωση του κινεζικού ιού, αφού την ξεπερνούν σε κρούσματα μόνο η Κίνα, η Ιταλία και το Ιράν, ωστόσο οι ασθενείς εκεί δεν πεθαίνουν παρά σε ένα μικρό ποσοστό. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό;
Οι Asia Times έχουν μία απάντηση στο αίνιγμα.
To φύλλο του Χονγκ Κονγκ γράφει ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση της Σεούλ επαινέθηκε, τόσο για την αποτελεσματικότητά της όσο και για τη δημοκρατικότητα του μοντέλου της.
Από την έναρξη της επιδημίας, τον περασμένο Ιανουάριο, το νοτιοκορεατικό κράτος προσέγγισε το πρόβλημα έξυπνα, συνδυάζοντας χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία και σωστά ανακλαστικά της κρατικής μηχανής. Τώρα, δε, πάλι μέσω της τεχνολογίας, η Νότια Κορέα αναπτύσσει εργαστηριακές μελέτες για τη θεραπεία της ιώσεως.
Οι νοτιοκορεάτες υπεύθυνοι μιλούν για τη βασική τους ιδέα, περί συμμετοχής του πληθυσμού στην αντιμετώπιση της νόσου, όμως με δημοκρατικό τρόπο και μέσω της τεχνολογίας αιχμής. Σύμφωνα με τον νόμο για τον έλεγχο και την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών, ο λαός έχει δικαίωμα να πληροφορείται για όλα τα δεδομένα και για όλες τις εξελίξεις. Ετσι η επίσημη κρατική ενημέρωση γίνεται δύο φορές την ημέρα, ενώ και όλες οι σχετικές πληροφορίες μεταδίδονται μέσω μιας διαδραστικής ιστοσελίδας.
Το νοτιοκορεατικό κράτος παρακολούθησε τις κινήσεις όσων εντοπίστηκαν να είναι φορείς του κορονοϊού. Εμαθε τις «διαδρομές» τους ανακτώντας δεδομένα από τη θέση του κινητού τηλεφώνου τους, από τα τραπεζικά μηχανήματα στα οποία πραγματοποίησαν συναλλαγές κ.λπ. Ακολούθως και μέσω εφαρμογών δημοσιοποίησαν στον πληθυσμό λεπτομερέστατα στοιχεία για τα συγκεκριμένα μέρη που είχαν επισκεφθεί ή βρίσκονται οι νοσήσαντες, ώστε οι υγιείς να τα αποφύγουν.
Φυσικά, οι παραπάνω εφαρμογές παρέχονται και για χρήση από όσους οικουρούν σε καραντίνα. Μάλιστα σε αυτούς οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα «κάποιας αυτοδιάγνωσης» αλλά και επικοινωνίας με το υγειονομικό προσωπικό.
Επίσης, σε όλους τους λιμένες εισόδου στη Νότια Κορέα οι προερχόμενοι από περιοχές υψηλού κινδύνου ταξιδιώτες καλούνται να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή και να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας τους καθημερινώς επί 14 ημέρες έπειτα από την είσοδό τους στη χώρα.
Επίκειται η θεραπεία;
Στις 4 Μαρτίου μια ομάδα νοτιοκορεατών επιστημόνων ανακοίνωσε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντισώματα από τον SARS και τον MERS για να τη θεραπεία της τωρινής ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ελεγχοι σε οχήματα
Σε άλλο επίπεδο, πολλοί δήμοι της Νότιας Κορέας χρησιμοποιούν ειδικές κάψουλες εντοπισμού του κορονοϊού. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων και έτσι, το υγειονομικό προσωπικό λαμβάνει τα απαραίτητα για τον έλεγχο δείγματα. Πρόκειται για τεστ που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, κοστίζει ελάχιστα και δεν απαιτεί την έξοδο από το όχημα, αφού τα δείγματα συλλέγονται μέσω της κάψουλας από το παράθυρο.
Διαγνωστικό «κιτ»
Επιπλέον, μία διαγνωστική εταιρεία με έδρα στη Σεούλ έχει αναπτύξει ένα διαγνωστικό «κιτ» για τον κορονοϊό. Ο συνολικός χρόνος εξαγωγής αποτελέσματος δεν υπερβαίνει το εξάωρο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα αυτόματο σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλη εταιρεία, βιοτεχνολογίας αυτή, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα ταχείας μοριακής διάγνωσης που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον κορονοϊό σε μόλις μία ώρα. Η εταιρεία έχει πλούσια πείρα στην ανίχνευση παθογόνων οργανισμών και έχει εφοδιάσει με τα σχετικά συστήματα μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκγιάνγκ που είχαν γίνει το 2018 και οι πανασιατικοί αγώνες κολύμβησης πέρσι. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας λένε ότι η δουλειά τους μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς σε αεροδρόμια, λιμένες, νοσοκομεία κ.λπ.
Αλλες δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεργάστηκαν για να επιτύχουν καλό αποτέλεσμα, και πλέον λένε ότι κατασκεύασαν μία φορητή συσκευή σάρωσης που ανιχνεύει τη μόλυνση από κορονοϊό σε 30 λεπτά της ώρας!
Δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης από απόσταση (μέσω Ιντερνετ) –έκτακτο μέτρο που επιβλήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών– εταιρείες που προωθούν την τηλεργασία βοηθούν τον κόσμο να αντιμετωπίσει την καραντίνα, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες για τρεις μήνες, ώσπου δηλαδή να ξεπεραστεί η κρίση. Το ίδιο κάνουν και για όσους είναι αναγκασμένοι πλέον να εργάζονται από το σπίτι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News