275
Ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε παλαιότερη φωτογραφία από την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του | INTIMEnews

Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα: «Δεν μπορείτε να βάζετε ένα φράχτη στη θάλασσα και να λέτε “δικό μου”»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 12:32
Ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε παλαιότερη φωτογραφία από την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του
|INTIMEnews

Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα: «Δεν μπορείτε να βάζετε ένα φράχτη στη θάλασσα και να λέτε “δικό μου”»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 12:32

Λίγες μόλις ώρες πριν από το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο (εδώ), ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, επανέλαβε τη θέση της γείτονος όσον αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ανοίγοντας ταυτόχρονα την ατζέντα των διμερών συνομιλιών σε μία σειρά από θέματα, από τη βαλκανική μέχρι τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Star, τούρκος διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως η χώρα του «δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν επηρεάζονται τα συμφέροντά της».

«Πραγματικά δε θέλουμε φασαρίες ή εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναμένεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν βλέπουμε άλλους να κάνουν και να λένε πράγματα τα οποία ξεκάθαρα επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», ανέφερε για να προσθέσει:

«Δεν μπορείτε να εμφανίζεστε και να βάζετε ένα φράχτη στη θάλασσα και να λέτε αυτό είναι δικό μου, βγείτε έξω. Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι πραγματικά περίπλοκο, δεν είναι λοιπόν δυνατόν να τραβήξεις μια γραμμή και να περιμένεις να είναι o τελικός διαχωρισμός δύο θαλάσσιων ζωνών».

Σύμφωνα με τον Μπουράκ Οζουγκεργκίν, στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, δεν θα βρεθούν μόνο διμερή θέματα.

Δεν θα συζητηθεί, είπε, «μόνο το Αιγαίο ή θέματα των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ή τα διάφορα τρομοκρατικά στοιχεία που -όπως υποστήριξε- έχουν βρει καταφύγιο στην Αθήνα ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά επίσης [θα μιλησουν] για την Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ βέβαια. Εκτιμάμε την πρόταση των Ελλήνων συναδέλφων μας να συναντηθούν οι δύο ηγέτες και είμαι χαρούμενος που είδα ότι πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...