290
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ | Sputnik / Michail Voskresensky

Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ: Προσέξτε Ελληνες μην έχετε την τύχη των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 09:57
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ
|Sputnik / Michail Voskresensky

Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ: Προσέξτε Ελληνες μην έχετε την τύχη των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 09:57

Προσέξτε με τους Αμερικανούς μην έχετε την ίδια τύχη με τους Κούρδους, που τους «άδειασαν» στη Συρία, ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει από τη Ρόδο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μεταφέροντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, την ενόχληση του Κρεμλίνου για τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement/ MDCA) που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ (περισσότερα εδώ).

«Και από εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Ελληνες γι’ αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσίζοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Tass», στο περιθώριο των εργασιών διεθνούς φόρουμ στο νησί των Ιπποτών.

Υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τους Κούρδους ότι θα τους εγκατέλειπαν οι «σύμμαχοι» Αμερικανοί, ο ρώσος διπλωμάτης  χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή της επικαιροποιημενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας  Ελλάδος – ΗΠΑ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά για τους λόγους» που την υπέγραψε.

Η απόφαση (για την υπογραφή της ΜDCA) ελήφθη «εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας», παρατήρησε, ωστόσο αυτό εξακολουθεί «να μην κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση συνετή για το μέλλον».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ σημείωσε ότι η θέση της Ρωσίας και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία μέσω διαλόγου, συμπίπτει, με τη διαφορά ότι «η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμείς φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε την ετοιμότητα της Μόσχας να μεσολαβήσει στο τρίγωνο Αγκυρας – Κούρδων – Δαμασκού.

Οσον αφορά τη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Τσίζοφ αρκέστηκε να πει πως «οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη Λευκωσία». «Τι θα συμβεί τώρα, θα δούμε», συμπλήρωσε, χωρίς να επεκταθεί άλλο στην απάντησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...