3390
| Ενας σπάνιος τσιπουρομεζές, οι πετροσωλήνες, στο Αλλόκοτο

Οι γαστρονομικός χάρτης της Σαρακοστής

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Μαρτίου 2016, 07:33

Οι γαστρονομικός χάρτης της Σαρακοστής

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Μαρτίου 2016, 07:33

Επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς και πρώτη ημέρα της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, η Καθαρή Δευτέρα, είναι άλλη μια ευκαιρία για γιορτή ταυτισμένη με έξοδο στις εξοχές και πέταμα χαρταετού, αθυροστομίες και μεθύσια που συνοδεύονται με λαγάνες, χαλβάδες, ταραμοσαλάτες και ρεγγοσαλάτες, ελιές και ντολμαδάκια, πίκλες και θαλασσινά. Κι αν δεν τα πάρεις όλα αυτά τα καλούδια στο καλάθι για να τα γευτείς στην εξοχή θα πας να τα απολαύσεις σε ένα ωραίο μεζεδοπωλείο μαζί με ούζο ή με τσίπουρο για «να πάνε κάτω τα φαρμάκια».

TRATA_htapodi_liasto_kai_gavros_marinatos
Χταπόδι λιαστό και γαύρος μαρινάτος στην Τράτα της Καισαριανής

Εστω με τις πρώτες παγωμένες μπίρες της σεζόν. Ποια μέρη σας έρχονται στο μυαλό;  Στο δικό μου πρώτα και καλύτερα ο Βόλος και η Λέσβος, η Σαλαμίνα και το Κερατσίνι. Περιοχές δηλαδή που υποδέχτηκαν μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι έφεραν μαζί τους την κουλτούρα του ούζου και του τσίπουρου και συνταγές με υπέροχους μεζέδες. Κι αν ο Βόλος είναι η πόλη του τσίπουρου τότε χωρίς αμφιβολία η Λέσβος είναι το νησί του ούζου.

Στο Πλωμάρι η οικογένεια Βαρβαγιάννη έχει φτιάξει ένα ωραίο μουσείο τιμώντας την οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων παραγωγής ούζου. Στη Μυτιλήνη στον Μόλυβο και το Πλωμάρι εξάλλου ο σύνδεσμος Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών Λέσβου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ouzo fest και μην το χάσετε αν τύχει και να βρεθείτε στο νησί. Καλά κούλουμα, καλή Σαρακοστή.

Οι αθηναϊκές διαδρομές

Αγάνι, Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 210-2777065 Το ταπεινό μαγαζί της Αλσούπολης με τα καταπληκτικά θαλασσινά πιάτα μετακόμισε στον Παράδεισο Αμαρουσίου όπου ο Στάθης Κουτέρης εκτελεί τις ωραίες θαλασσινές συνταγές του με φρέσκο ψάρι που παραλαμβάνει από την Ικαρία και άλλα νησιά. Εξαιρετικό το καπνιστό χέλι με δύο ειδών φασόλια και σάλτσα από παντζάρι όπως και η σπιτική λευκή ταραμοσαλάτα με καρότο, το χταπόδι στα κάρβουνα που το ταιριάζει με τη φάβα αλλά και τα λιγκουίνι με δράκαινες.

AGANI1
Καπνιστό χέλι με φασόλια στο Αγάνι

Αργουρα, Τζιτζιφιές  Αγησιλάου 49-51, 2177173200) Κορυφαίος ψαρομάγειρας ο Νίκος Μιχαήλ μια τρέλα την έχει με τα όστρακα και ιδιαίτερα τα δυσεύρετα όπως είναι τα άγρια στρείδια, οι πετροσωλήνες και οι φούσκες που του στέλνουν έμπειροι σφουγγαράδες από την Κάλυμνο. Εχει όμως και βαθιά γνώση για τα υλικά που χρησιμοποιεί στην τόσο νόστιμη και δημιουργική κουζίνα του.

ARGOURA1
Σεβίτσε σαργού μαριναρισμένο σε περγαμόντο στην Αργουρα

Αλλόκοτο, Θέτιδος 1, πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια, τηλ: 210-8034703 Η ιεροτελεστία της τσιπουροκατάνυξης που ακολουθεί ο Γιάννης Απόκοτος είναι ακριβώς αυτή που έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Απαιτεί μικρά πιατάκια με μεζέδες που τρώγονται ρεφενέ (για να φάει κι αυτός που δεν έχει να πληρώσει) και το μενού εξαρτάται από τα προϊόντα που υπάρχουν κάθε μέρα στην αγορά. Πρώτα βγαίνουν οι ψητές πατάτες ή πατατοσαλάτα, γιατί το άμυλο βοηθάει το στομάχι να δεχτεί το αλκοόλ. Ακολουθούν εναλλάξ αλμυροί και απαλοί μεζέδες, οι μεν για να προκαλέσουν την τσιπουροποσία, οι δε για να ξεπλύνουν τον ουρανίσκο. Τα όστρακα, για παράδειγμα, και τα ελαφριά ψάρια χωρίς έντονη γεύση όπως το σαλάχι, ο γαλέος και το φρέσκο μπακαλιαράκι είναι απαραίτητα, το ίδιο και τα μαλάκια, το χταπόδι, τα καλαμαριάκια και οι σουπιές. Η ντομάτα είναι ελάχιστη γιατί ανεβάζει το ζάχαρο –οι σάλτσες γίνονται βασικά με μουστάρδα – και το τηγάνι αποφεύγεται.

ALLOKOTO_petroswlines_spanios_tsipouromezes
Ενας σπάνιος τσιπουρομεζές, οι πετροσωλήνες, στο Αλλόκοτο

Γιώργης του Βυθού, Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, 210-2848050 Εδώ είναι ψαραγορά και ταβέρνα ταυτόχρονα οπότε διαλέγεις μικρά και μεγαλύτερα ψάρια. Η αθερίνα και τα καλαμαράκια έρχονται στο πι και φι στο τραπέζι σερβιρισμένα σε λαδόκολλα Εντωμεταξύ ψήνεται και το ψάρι σου. Λίγα τα τραπέζια, πολύς ο κόσμος, φρέσκο το ψάρι, εξαιρετικές οι τιμές. Πρόσεξε όμως τις ποσότητες, κάθε φορά φεύγω με 2-3 μερίδες σε πακέτο για το σπίτι.

GIWRGHS_TOY_BYTHOU_sardeles_sti_shara
Σαρδέλες στη σχάρα στο Γιώργη του Βυθού

Θαλασσινός, Τζιτζιφιές, Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους 210-9404518 Μέχρι το 1989 που άνοιξε αυτό το κομψό μαγαζί με τη σπιτική θαλπωρή πίσω από το Ωνάσειο, ψαροταβέρνα σήμαινε χταπόδι-μαρίδα-καλαμαράκι για ορεκτικό, ψάρια στη σχάρα για κυρίως και βραστά χόρτα για σαλάτα. Οχι πως δεν τα έχει όλα αυτά. Ομως στον Θαλασσινό πας βασικά για κάτι ψαρομεζέδες εκλεκτούς με άγγιγμα πολίτικο, για τα σπιτικά αλίπαστα που έρχονται ως ορεκτικό με ούζο ή με τσίπουρο, για ρεγγοσαλάτα και ταραμοσαλάτα για μελωμένη σουπιά στη σχάρα, σαλάχι μπουγιουρντί και άλλα πολλά πιάτα με βαθιά νοστιμιά.

THALASSINOS1
Ψητή σουπιά με το μελάνι της στον Θαλασσινό

Κόλλιας, Φάληρο, Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, 210-9408620 Ο Τάσος Κόλλιας αφού έγραψε ιστορία 22 χρόνων στα Ταμπούρια του Πειραιά μετακόμισε στη Συγγρού απέναντι από το Ωνάσειο μαζί με τις εκλεκτές συνταγές του και απίθανα πολλά πιάτα με σπάνιες θαλασσινές λιχουδιές. Είναι τόσα πολλά και τόσο εκλεκτά που δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Στέκεσαι με μάτια έκπληκτα μπροστά στους μπουφέδες με τα πρώτα πιάτα, διαλέγεις και μετά περνάς και από τους πάγκους με τα ψάρια και τα θαλασσινά και νιώθεις μια μαγεία σαν να βρίσκεσαι στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά.

KOLLIAS_nistisimo_giouvetsi_me_soupia_kai_to_melani_tis
Νηστίσιμο γιουβέτσι με σούπια και το μελάνι της στον Κόλλια

Λέσβιον, Γαλάτσι, Βαρδουσίων 3, 210-2923689  Βασικά η πελατεία του είναι από τη Λέσβο και ειδικά από την Αγρα ένα ωραίο χωριό πάνω από τον Κόλπο της Καλλονής από όπου κατάγονται οι ιδιοκτήτες. Είναι τόσο καλό αυτό το ουζερί έχει και τόσο μεγάλη ποικιλία ούζων από τη Λέσβο (σε μπουκαλάκια μινιόν) που θέλεις να κρατήσεις τη διεύθυνσή του μόνο για σένα και τους φίλους σου, αλλά δεν γίνεται.

LESVION1
Καβούρια στο Λέσβιον

Λέσβος, Εξάρχεια, Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 210-3814525 Εδώ και δεκαετίες το στέκι των Λέσβιων στην Αθήνα σερβίρει δυσεύρετα ούζα από το νησί τους, μεζέδες, όστρακα και μικρά ψαράκια. Το τηγάνι τους είναι τέλειο (αιθέριο όπως το λέγαμε παλιότερα) η ατμόσφαιρα απλή και παρεΐστικη, τι άλλο θέλεις για να περάσεις καλά;

Μπόμπενα, Καισαριανή, Αναξαγόρα και Βρυούλων, 210-7213267  Οι αστακο-καραβιδο-γαριδο-μακαρονάδες και η σούπα αυτής της ψαροταβέρνας είναι ιστορικές, όμως εξίσου λαχταριστά είναι τα φοβερά πλατό που έρχονται φορτωμένα με όλα τα καλά της θάλασσας, γυαλιστέρες, κυδώνια, στρείδια φούσκες, αχινοσαλάτα, τα αχνιστά μύδια στο τηγάνι τους, η γαριδοσαλάτα, οι αχινοί, το χταποδάκι και τα μπαρμπούνια και οι καραβίδες ελάχιστα περασμένες από την πυρά.

BOBENA_agria_streidia_apo_tin_Andro
Αγρια στρείδια από Ανδρο στην Μπόμπενα

Ουζερί του Λάκη, Πλατεία Βικτωρίας, Ελπίδος 16, 210-8213776 Ο Γιώργος ο ιδιοκτήτης του έχει εμμονή με τη φρεσκάδα, η γυναίκα του η Αννα μαγειρεύει μόνο ό,τι φρέσκο βρίσκει εκείνος καθημερινά στην αγορά. Φημίζεται για το τηγάνι της και για το μαγείρεμα στον αχνό, με κορυφαίο το αχνιστό σαλάχι αλλά επίσης και για το καλαμαράκι με πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και καυτερή πιπεριά (στο κάνει όσο καυτερό το θέλεις), το νόστιμο πιλάφι και τη μακαρονάδα με μελάνι σουπιάς ακόμη και για ένα παράξενο πιάτο με ψάρι και μελιτζάνες κοκκινιστές.

OUZERI_tou_LAKH_thalasini_makaronada
Θαλασσινή μακαρονάδα στο Ουζερί του Λάκη

Ούζομπαρ, Μαρούσι, Αγίου Κωνσταντίνου 50, 216-7000761 Πάρα πολλές ετικέτες ελληνικών κρασιών, αποσταγµάτων και ούζων στα ράφια και στο μενού μια σειρά από λαχταριστά πιάτα της Μυρσίνης Λαμπράκη. Μας προτείνει σουπιά μαγειρεμένη με το μελάνι της και τηγανητές πατάτες κομμένες κυδωνάτες,  χτένια μεθυσμένα με μοσχάτο και χταπόδι με πουρέ από φινόκιο, καβούρι με πικάντικη σάλτσα, αχνιστά μύδια με μπόλικο μπούκοβο αλλά και βιολογικό λαυράκι και τσιπούρα σερβιρισμένα πάνω σε τσιγαριαστά χόρτα. Ακόμη και ανατολίτικα ισλί φτιάχνει γεμιστά με γαρίδες μέσα σε ένα πλούσιο ζωμό κακαβιάς από μπαρμπούνια και γαρίδες με σβησμένες με κρασί μοσχάτο Σάμου και λευκή τρούφα.

Πεζούλας(Φάληρο, Πεισιστράτου 11, 210-9422684) Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά από το 1951 που άνοιξε η ιστορική ψαροταβέρνα πίσω από τον παλιό Ιππόδρομο, τότε που οι χρυσοί σταρ του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Παπαϊωάννου, η Ρίτα Σακελλαρίου και η Πόλυ Πάνου συνήθιζαν να τελειώνουν τη βραδιά τους εδώ με μια ψαρόσουπα, οι ψαρολιχουδιές του όμως εξακολουθούν να είναι μερακλήδικες.

Ραχάτι, Ηλιούπολη Μαρίνου Αντύπα 93, 210-9920207 Εδώ έρχεσαι για να ραχατέψεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, να φας και να πιεις καλά. Ιδιοκτήτης του κρητικού ρακάδικου με την ποπ διάθεση είναι ο Κωστής Περάκης ένα νεαρό παιδί από την Ιεράπετρα που σερβίρει με κέφι, ενώ η μαμά του η κυρία Μαριάνθη τιμά στην κουζίνα της την κρητική παράδοση. Τα άγρια χόρτα για τα καλτσούνια της και η φρέσκια μυζήθρα όπως και τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιεί έρχονται από το Λασίθι ,ενώ η τσικουδιά είναι από το οικογενειακό ρακοκάζανο. Για την Καθαρή Δευτέρα ειδικά ετοιμάζουν σαλάτα με μαυρομάτικα και σταμναγκάθι, ταραμοσαλάτα και ταραμοκεφτέδες, σπιτικά ντολμαδάκια, γίγαντες φούρνου και φάβα, σουπιές γεμιστές με ρύζι και αρωματικά χόρτα, χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκια τηγανιτά, θράψαλο σχάρας με αρωματικό λάδι, γαρίδα σουβλάκι, χοχλιούς μπουρμπουριστούς και άλλα σαρακοστιανά.

Στροφή, Πέραμα, Λεωφ. Ειρήνης 33, 210-4416456 Παλιό κλασικό μαγαζί που αξίζει να το επισκεφτείς ακόμη κι αν έρχεσαι από μακρυά γιατί η νοστιμιά των μεζέδων του –ανάμεσά τους και μερικά δυσεύρετα θαλασσινά – είναι απερίγραπτη. Κι μετά από πικάντικα ορεκτικά όπως οι καυτερές πιπερίτσες γεμιστές με τυροκαυτερή, η καπνιστή πέρκα και το σκουμπρί που είναι ό,τι πρέπει για ούζο και για τσίπουρο έρχονται καβούρια ψητά, στον ατμό ή στο τηγάνι, μπακαλιαράκια, ψητές σαρδέλες και πεσκανδρίτσες κι εσύ αναστενάζεις.

Τραβόλτα, Μπουρνάζι, Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, 2105719222 Το «αδελφάκι» του διάσημου κρεατάδικου BaseGrill έχει μεγάλη ιστορία αφού εκεί δίπλα ήταν παλιότερα η φημισμένη ψαροταβέρνα του Λάκη του Τραβόλτα που πέθανε πριν από μερικά χρόνια. Ο Ανέστης Λαμπρόπουλος το δεξί χέρι του Λάκη συνεταιρίστηκε με τους αδελφούς Λιάκους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το ψάρι καλύτερα κι από το κρέας και μάλλον έτσι είναι αφού εδώ τρως πάντα μαγικά. Το καλαμάρι γίνεται κοντοσούβλι και κρέμα πανζαριού μπαίνει σε μιλφέιγ θαλασσινό, στον κατάλογο υπάρχουν περισσότερες από 80 ετικέτες ούζου επίσης απίθανα πολλά τσίπουρα και κρασιά. Ορεξη να έχεις.

TRAVOLTA_kalamari_kontosouvli_me_to_melani_tou
Καλαμάρι κοντοσούβλι στο Τραβόλτα

Τράτα, Καισαριανή, Πλατεία Αναγεννήσεως 7-9, 210-7291533 Το πιο παλιό στέκι της περιοχής για ψαροφαγάδες βρίσκεται την πλατεία της Καισαριανής γιατί οι μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί εκεί ήξεραν να εκτιμούν τους ψαρομεζέδες. Εδώ θα έρθεις για τη μπουγιαμπέσα της Τράτας με κομματάκια ψαριού πηχτή και κοκκινωπή από το καρότο αλλά και για τα όστρακα, το χταπόδι και την αχινοσαλάτα. Στα πιάτα που επιβάλλονται και η τηγανητή καραβιδόψυχα με σάλτσα κοκτέιλ στο πλάι.

Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς, Λέκκα 22, 210 3227298 Κρυμμένο σε μια στοά του Συντάγματος μεταξύ Καραγιώργη Σερβίας και Κολοκοτρώνη αυτό το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς λειτουργεί τις εργάσιμες μόνο τα μεσημέρια μέχρι αργά το απόγευμα. Καθαρή Δευτέρα βεβαίως θα είναι ανοικτό. Οι δύο αίθουσες κλιματίζονται αλλά ο κόσμος προτιμά να συνωστίζεται στα τραπεζάκια που είναι στρωμένα στη στοά. Ο ιδιοκτήτης του πάει καθημερινά από τα χαράματα στην ψαραγορά για να διαλέξει κουτσομούρες, θραψαλάκι, γαύρο και σαρδέλες. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις γαριδάκι συμιακό, και οπωσδήποτε τραγανό, χρυσαφένιο σαγανάκι (το τυρί κόβεται σε μπουκιές πριν τηγανιστεί).

Ψαροκόκαλο, Κερατσίνι, Β. Ουγκώ & Τσακάλωφ, 210.4323010 Η Αννα έχει εξελιχθεί σε μαγείρισσα-πανκ και ο Φανούρης χίπστερ, το μαγαζί τους όμως είναι ακριβώς αυτό που ονειρεύεσαι όταν θέλεις να βρεθείς σε ψαροταβερνείο παλαιάς κοπής. Οι ψαράδες αγαπούν την Αννούλα που μεγάλωσε στο κατάστημα με είδη αλείας που έχει ακόμα ο πατέρας της στη Λ. Σαλαμίνος. Και της δίνουν τα καλύτερα αφού την ξέρουν από παιδάκι. Το μυδοπίλαφό της θα σου μείνει αξέχαστο, όπως και τα παϊδάκια από καβούρι (σπεσιαλιτέ). Εδώ εξάλλου θα τολμήσεις να παραγγείλεις όστρακα και αστακούς γιατί καλύτερες τιμές δεν θα βρεις πουθενά. Κι αν κάνεις την παραγγελία τηλεφωνικά να είσαι σίγουρη/ος ότι τα πάντα θα σε περιμένουν έτοιμα στην ώρα τους και ολόφρεσκα.

Υπερωκεάνειον, Πειραιάς Μ. Χατζηκυριάκου 48, 210-4180030 Καπετάνιος με καταγωγή από την Κίμωλο ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Καντσός άφησε τη θάλασσα για χάρη του Πειραιά και έστησε το μαγαζί του στο σημείο εκείνο του λιμανιού από όπου ξεκίναγαν κάποτε τα υπερωκεάνεια γεμάτα μετανάστες για την Αμερική και την Αυστραλία. Η μαγειρική του νησιού του είναι βεβαίως παρούσα, εδώ θα δοκιμάσεις για ορεκτικό ντοματοπελτέ από την Κίμωλο με κάπαρη και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ακόμη και λαδένια (ένα είδος πίτσας με κρεμμύδι και σάλτσα ντομάτα)  και ένα σωρό μερακλίδικους μεζέδες όπως μύδια τηγανητά, τηγανητό χταπόδι και ψητή σαρδέλα, ψιλά ψαράκια στο τηγάνι και άλλα πολλά λαχταριστά.

YPERWKEANEION_plokami_xtapodiou
Πλοκάμι χταποδιού με κάπαρη στο Υπερωκεάνειον

Οι ασυναγώνιστες διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης

Μαύρη Θάλασσα, Καλαμαριά, Νικολάου Πλαστήρα 3, 2310-932542 Εντάξει ξέρω τι θα μου πεις ότι είναι πανάκριβο και θα συμφωνήσω. Η εμπειρία όμως είναι μοναδική αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ψαροεστιατόρια της επικράτειας. Ταραμάδες, όστρακα, καρπάτσιο, ζυμαρικά με θαλασσινά βρίσκουν εδώ την καλύτερή τους έκφραση σε ένα περιβάλλον αντίστοιχο των τιμών, το λέω παντού και δεν έχω ακούσει να διαφωνεί κανείς.

MAYRH THALASSA_giouvesti_me_astako
Γιούβετσι με αστακό στη Μαύρη Θάλασσα

Νέος Γαλέριος, πλατεία Ναυαρίνου, Απελλού 3, 2310-256778 Δεν είναι «παιδί» του Γαλέριου, καφενείο που αγαπήσαμε στην πλατεία Ναυρίνου για τις μπίρες και τους μεζέδες του. Είναι όμως ένα μεζεδοπωλείο που άνοιξε σχετικά πρόσφατα από άλλον επιχειρηματία στην ίδια θέση και έχει μια απίθανη λίστα μεζέδων που τιμούν συχνά οι φίλοι μου οι Θεσσαλονικείς (ξέρουν να τρώνε και σέβομαι τη γνώμη τους). Μικρές σχετικά μερίδες με ανάλογες τιμές μπορείς να παραγγείλεις και τη μισή δόση αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι έξτρα, η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμάκι ή πιτούλες, το πλοκάμι του χταποδιού με φακή ή με πουρέ μελιτζάνας και ο τσίρος με πουρέ φασολιών είναι από τα must του μαγαζιού. Λάβε όμως υπόψη ότι ο κατάλογος αλλάζει ανάλογα με τις εποχές.

Πεζοδρόμος, Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310-268826 Να πας οπωσδήποτε στον Πεζοδρόμο αλλά με μεγάλη παρέα γιατί αξίζει να δοκιμάσετε πολλά και άσε τον Γιάννη να αποφασίσει τι θα σας μαγειρέψει. Eμαθα ότι ο Γιάννης από την παρέα του Σέμπρικου βρήκε αυτό το μαγαζί στη Χριστοπούλου μπήκε μέσα χωρίς να το πειράξει έφερε μόνο τα ψυγεία τα γκάζια και τα μάτια του και άρχισε να μαγειρεύει πιάτα υπέροχα και πολύ προσωπικά με ότι βρίσκει κάθε μέρα στην αγορά. Μη ζητάς πολλά για να πιεις. Ο κατάλογος έχει μια ρακή, ένα τσίπουρο, μια μπίρα. Απλά πράγματα. Α ναι και θα είσαι εσύ εκεί και όλη η Θεσσαλονίκη, από την Τσιμισκή μέχρι το Πανόραμα και ακόμα παραπέρα.

PEZODROMOS_soupia_me_poure_tsouknidas
Σουπιά με πουρέ τσουκνίδας στον Πεζοδρόμο

Ραβαϊσι, Περαία, Σωκράτους 2, 23920-75099 Η περιοχή έχει ξεπέσει αλλά μην το φοβάσαι αυτό. Το Ραβαϊσι είναι ένα τίμιο μαγαζί όπου θα φας καταπληκτικά όστρακα (συνήθως τα Σαββατοκύριακα), ωραία φρέσκα ψάρια και δυνατούς ψαρομεζέδες, μύδια και καλαμαράκια τηγανητά. Πιάσε και μια μερίδα αέρινα κολοκυθάκια με τζατζίκι, γαύρο μαρινάτο, πέρκα και μύδια σαγανάκι. Εννοείται ότι ο ταραμάς είναι λευκός και η σαρδέλα στα κάρβουνα ψημένη τόσο όσο ώστε να μένει αφράτη και ζουμερή.

Απόδραση στην Αίγινα

Πελαϊσός, Λεωφ. Δημοκρατίας 41, 22970 23897 Το κατάστημα το άνοιξε το 1932 ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη και συνονόματού του Βαγγέλη Κάτσα. Πουλούσε κρασί, κανάτια, τσουκάλια σιφνέϊκα και είδη ψαρικής και του έδωσε αυτό το όνομα γιατί είχε ένα καϊκι και ανοιγόταν στο Αιγαίο πέλαγος για σφουγγάρια. Αργότερα όταν μπήκε στη δουλειά ο γιος του το μετέτρεψε σιγά σιγά σε ταβέρνα και σήμερα ο εγγονός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με φρέσκα ψάρια από την ιχθυαγορά της Αίγινας και νόστιμα μαγειρευτά.

Σκοτάδης, Λεωφ. Δημοκρατίας 46, 22970 -24014 Στο καφενείο του Ιωάννη Αλιφαντή πήγαιναν αχάραγα μέσα στο σκοτάδι οι ψαράδες για μια σούπα πριν φύγουν με τις βάρκες τους και για ένα καφέ όταν επέστρεφαν. Ο εγγονός του Γιώργος Λικούρης έχει ανακαινίσει το παλιό μαγαζί με την προνομιακή θέα στα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά που δένουν μπροστά του. Ουζερί και ψαροταβέρνα με εκλεκτούς μεζέδες έχει γίνει πλέον το αγαπημένο στέκι των αθηναίων παραθεριστών και των καλλιτεχνών που ζουν στο νησί. Ωραία χυλωμένο κριθαράκι με καραβίδες, γαριδομακαρονάδα, κατσούλες (ντόπια κόκκινα ψαράκια) με βούτυρο στο τηγάνι είναι από τα πιάτα που θα θυμάσαι για πάντα.

SKOTADHS_karpatsio_xtapodiou
Καρπάτσιο χταποδιού στον Σκοτάδη

Πέρασμα στη Σαλαμίνα

Αγκυροβόλι, πίσω από την Ιχθυαγορά Σαλαμίνας, 210-4650878 Την πρώτη φορά που βρέθηκα εκεί πέρα να τρώω ψάρια και θαλασσινά δίπλα στην ψαραγορά του νησιού μαγεύτηκα. Ηταν βράδυ καλοκαιρινό δίπλα στο νερό με βαρκούλες να αρμενίζουν μπροστά μας, λαμπιόνια και μια παρέα να τραγουδάει λαϊκά λίγο πιο πέρα (αραιά τα τραπέζια όχι ο ένας πάνω στον άλλο). Σα να διακτινίστηκα μου φάνηκε στη δεκαετία του ’60 κάπως έτσι διασκέδαζαν και οι γονείς μου. Ξαναπήγαμε πολλές φορές. Τα φέρι – κλασική παντόφλα, μπαίνεις από τη μια και βγαίνεις από την άλλη- φεύγουν από το Πέραμα συνεχώς το ένα πίσω από το άλλο το ταξίδι διαρκεί περίπου ένα τεταρτάκι τα εισιτήρια είναι πολύ φθηνά, κόβονται μάλιστα στην πύλη σαν να περνάς από διόδια χωρίς καμία καθυστέρηση. Δίπλα μας είναι πας για ένα τσιμπούσι με καλαμαράκια τρυφερά πλοκάμια  χταποδιού μπαρμπούνια και κουτσομούρες και είναι σαν να έχεις φύγει για καιρό από την πόλη.

Από Βόλο ως Λάρισα

Μεζέν,Βόλος, Αλοννήσου 8 και Δημητριάδος, 24210-20844 και στη Λάρισα, Τρίγωνη Πλατεία, Καποδιστρίου 4, 2410-628696 Τα εκλεκτά πιατάκια που βγαίνουν συνεχώς από την ανοικτή κουζίνα πίσω από το μπαρ, φτιάχνονται με ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί καθημερινά στην αγορά και οπωσδήποτε με σεβασμό στη μικρασιατική καταγωγή του θεσμού. Στην κουζίνα του Μεζεν, όμως, δεν φοβούνται τους πειραματισμούς, διαθέτουν επίσης φαντασία αστείρευτη. Παστώνουν, κάνουν τουρσιά, αφρούς και σφαιροποιήσεις, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν υλικά και τεχνικές ακόμη και από τη  μακρινή Ιαπωνία που προφανώς αγνοούσαν οι μικρασιάτισσες μαγείρισσες, αλλά που όμως σήμερα όλα αυτά μοιάζουν τόσο βολιώτικα όσο κι ένας κολιός στη σχάρα. Με τούτα και με κείνα, λοιπόν, στο μινιμαλιστικής αισθητικής Μεζέν με τη μεγαλύτερη συλλογή εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από όλη την Ελλάδα επιτυγχάνεται ο κλασικός στόχος του τσιπουράδικου, που δεν είναι άλλος από τη χαλάρωση και τον διονυσιασμό μέσα σε γέλια και πειράγματα.

Δεμίρης, Ν. Ιωνία, Εφραιμίδου 23, 24210-65559 Η Νέα Ιωνία είναι εργατική συνοικία του Βόλου και σίγουρα γαστρονομικός προορισμός αφού φημίζεται για τα τσιπουράδικά της. Στο γραφικό και παραδοσιακό τσιπουράδικο του Δεμίρη -για παράδειγμα- Βολιώτες σε μεγάλες παρέες απολαμβάνουν θαλασσινές λιχουδιές που δύσκολα θα βρεις αλλού. Κράτα λοιπόν διεύθυνση τηλέφωνο και κωδικούς όπως κολιτσιάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες που γίνονται τηγανητές), άγρια στρείδια, φούσκες αβγά χταποδιού και καλαμαριού και να τα παραγγείλεις αν τύχει και βρεθείς στα πέριξ που στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

DEMIRHS_katharo_iwdio
Θαλασσινές λιχουδιές στον Δεμίρη

Γιώτα, Κροκίου 15, 6947074830 Στον πεζόδρομο της συνοικίας των Παλαιών, η «Γιώτα» του Αλέξη διατηρεί ανέγγιχτη την παλιά παράδοση μικρασιατική παράδοση που θέλει τα τσίπουρα να συνοδεύονται με αχιβάδες, μύδια και γυαλιστερές, ντοματοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες και χταποδοκεφτέδες, γαρίδες, καραβίδες, θράψαλα, χταπόδι και ολόφρεσκα ψάρια καθημερινά. Εδώ η σουπιά ψήνεται στη σχάρα με το μελάνι της και οι γαρίδες σαγανάκι είναι λευκές χωρίς ντομάτα.

Στη Νέα Αρτάκη

Μουριά, Ελευθερίου Βενιζέλου 29, Νέα Αρτάκη, 22210 43542 Δεν έχει θέα στη θάλασσα θυμίζει παλιό καφενείο και βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την κωμόπολη με τη Χαλκίδα. Θα σε αποζημιώσουν όμως τα ουζάκια με τη συνοδεία δυνατών μεζέδων που φέρνουν στο τραπέζι όλο το ιώδιο της θάλασσας. Η επιλογή είναι μεγάλη ανάμεσα σε όστρακα (δοκίμασε κυδώνια, πετροσωλήνες και γυαλιστερές και θα με θυμηθείς) και θαλασσινά, σαγανάκια γαρίδας με ή χωρίς σάλτσα ντομάτα, μύδια αχνιστά και άλλα πολλά εξαιρετικά.

Στην Μυτιλήνη που μυρίζει ούζο

Ερμής, Κορνάρου 2, 22510-26232 Είναι ίσως το πιο παλιό ιστορικό καφεμεζεδοπωλείο στην Ελλάδα αφού λειτουργεί ανελλιπώς από το 1800 που άνοιξε. Το 1922 με τις ανταλλαγές πέρασε στα χέρια του Γεώργιου Σπανουδάκη παππού της σημερινής ιδιοκτήτριας Κυβέλης Σπανουδάκη που ήρθε από το Αλί Αγά της Μικράς Ασίας όπου είχε μαζί με τον αδελφό του δύο καφενεία. Αρχικά το λειτούργησε ως καφενείο – λέσχη και λέγεται πως ήταν κάτι ξεχωριστό, με μαρμάρινα τραπέζια και ναργιλέδες, ξύλινους καναπέδες, βελούδινες κουρτίνες, μεγάλους καθρέπτες με βαριές χρυσές κορνίζες και πίνακες. Μερικά από αυτά τα αντικείμενα (τα περισσότερα από τα οποία τα είχαν φέρει από τους καφενέδες τους στη Μικρά Ασία) όπως επίσης το ξύλινο ταβάνι και τα πλακάκια στο δάπεδο διατηρούνται μέχρι σήμερα. Εκτός όμως από την ιστορία που αναπνέει μέσα σ’αυτό τον διατηρητέο χώρο αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον Ερμή για το ούζο και τους ωραίους σπιτικούς μεζέδες του που γίνονται εννοείται σύμφωνα με τις παραδοσιακές μικρασιατικές συνταγές της οικογένειας.

ERMHS_xtapodi_krasato
Χταπόδι κρασάτο στον Ερμή

Κάθοδος στην Καλαμάτα

Μουριά, συνοικισμός Κορδία Ο συνοικισμός πήρε το όνομά του από τον Κορδία τον παλιό ιδιοκτήτη της έκτασης την οποία δώρησε για να κατασκευαστούν οικισμοί και να στεγαστούν οι πρόσφυγες κυρίως Αρμένηδες και Μικρασιάτες που ήρθαν από το Τσανακαλέ, το Αϊβαλί και την Κωνσταντινούπολη. Εδώ λοιπόν στο ταβερνάκι με τη μικρασιατική καταγωγή θα δοκιμάσεις ωραία ψημένη ζουμερή σαρδέλα, ολόφρεσκο γάβρο και άλλα ψαράκια από αυτά που μαζεύει καθημερινά ο ψαράς ιδιοκτήτης του μαγαζιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...