391
Το τηλεχειριζόμενο όχημα «Deep Discoverer» κάνει τοπογράφηση στα βάθη της τάφρου των Μαριανών | NOAA Office of Ocean Exploration

Τα μυστικά της τάφρου των Μαριανών αποκαλύπτονται

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 15:22
Το τηλεχειριζόμενο όχημα «Deep Discoverer» κάνει τοπογράφηση στα βάθη της τάφρου των Μαριανών
|NOAA Office of Ocean Exploration

Τα μυστικά της τάφρου των Μαριανών αποκαλύπτονται

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 15:22

Η τάφρος των Μαριανών δεν είναι ένα τυχαίο μέρος στον πλανήτη. Για όσους δεν γνωρίζουν, το συγκεκριμένο σημείο στον Ειρηνικό, κοντά στα νησιά Μαριάνα στην Ιαπωνία, είναι το βαθύτερο των ωκεανών.

Για την ιστορία, το βαθύτερο σημείο της τάφρου εντοπίστηκε το 1951 από το βρετανικό ερευνητικό σκάφος Challenger II, που έδωσε και την ονομασία του στην περιοχή (σ.σ.: Challenger Point). Βρίσκεται στη νήσο Γκουάμ με βάθος 11.035 μέτρα – δύο χιλιόμετρα βαθύτερο από το ύψος του Εβερεστ.

Είναι προφανές πως σε τέτοια βάθη τα μυστικά είναι περισσότερα από αυτά που γνωρίζουν ή έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διεύθυνσης, απέστειλε το ερευνητικό σκάφος «Okeanos» με σκοπό να εξερευνήσει την περιοχή. Χάρη σε αυτή τη νέα «κατάδυση», υπάρχει «ζωντανή» αναπαραγωγή εικόνας και ήχου από τα… πέρα βάθη της θάλασσας του Ειρηνικού. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό. Η προβολή των εικόνων γίνεται σε «πραγματικό» χρόνο μέσω της σελίδας που διατηρεί η Υπηρεσία στο YouTube.

Αυτή τη στιγμή, το ερευνητικό σκάφος εξερευνά τον θαλάσσιο πυθμένα της τάφρου Μαριάννα σε βάθος 3.685 μέτρων, ανατολικά των Φιλιππίνων. Ο σχολιασμός γίνεται από δύο επιστήμονες που δηλώνουν μόνο τα μικρά τους ονόματα (σ.σ.: «Κρις» και «Κέλυ»), αλλά και από κάποιους που επιβαίνουν στο «Okeanos».

Σε αυτή την προβολή επισημαίνονται αστερίες, σφουγγάρια, αρκετά σπάνια ψάρια, ολοθουροειδή (άλλως πως: θαλάσσια αγγούρια), χέλια και διάφοροι άλλοι οργανισμοί που δεν μπορούν να βρεθούν κάπου αλλού.

Κατά την επιστήμονα «Κέλυ», αυτή η κατάδυση προσφέρει γνώση που μέχρι πρότινος δεν ήταν προσβάσιμη. Οπως παραδέχεται και η ίδια: «Εχουμε μάθει πολλά».

Το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 10 Ιουλίου και μέχρι τότε θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με «ζωντανή» εικόνα. Παράλληλα, όλες οι ενημερώσεις, οι εικόνες και τα καλύτερα σημεία της εξερεύνησης θα αναρτώνται από την Υπηρεσία στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Πάντως, για τους πλέον φανατικούς έχει προβλεφθεί ακόμη και εφαρμογή για τα κινητά, τα smartphone και τις ταμπλέτες, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο το υλικό.

Το Δεκέμβριο του 2014, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν είχαν γυρίσει σε βίντεο ένα παράξενο ψάρι με ζελατινώδη υφή σε βάθος 8.145 μέτρων, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ για τα ψάρια που μπορούν να ζουν σε βαθιά σημεία των ωκεανών.

Το 2012, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είχε καταβυθιστεί σε βάθος 11 χιλιομέτρων με το υποβρύχιο «Deepsea Challenger» αναζητώντας και ο ίδιος απαντήσεις στα μυστικά των βυθών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...